Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ίσως να είναι και η ώρα μιας γενιάς να γράψει ιστορία

Γράφει ο Στέλιος Κανέλλος, Δικηγόρος

 

✎  Η γενιά μας είναι η πρώτη γενιά μεταπολεμικά που μεσοσταθμικά δεν μπορεί να προσδοκά σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό των γονιών της.
Μετά το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ζούμε πρωτοφανείς αναταράξεις και μεταβολές παγκοσμίως που προστίθενται στις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής περίπτωσης. Είναι απολύτως λογικό όλα αυτά τα συστατικά μιας νέας ασυμμετρίας να προκαλούν οικονομικές, κοινωνικές και εν τέλει πολιτικές ανατροπές.
Οι γενιές μας είναι θυμωμένες. Και αυτό είναι υγιές. Είναι πολύ καλύτερο από το να είναι απελπισμένες. Ακόμη υγιέστερο είναι όμως ο θυμός να μεταφραστεί σε πείσμα για δημιουργία, για ανοικοδόμηση και παραγωγή. Να αγνοηθούν οι σειρήνες του λαϊκισμού και των εύκολων ψεμάτων.
Ας είμαστε ειλικρινείς και γενναίοι. Μας περιμένει ανήφορος. Ο ανήφορος είναι όμως και ο σωστός δρόμος. Στη μνήμη των παππούδων μας, στο μέλλον των παιδιών μας. Μας έλαχε ο αγώνας, όχι η κραιπάλη και η ψευδαίσθηση.
Ίσως να είναι και η ώρα μιας γενιάς να γράψει ιστορία. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε την κανονικότητα. Είμαστε η κανονικότητα. Η ιστορία στα βάθη των αιώνων δεν υπήρξε ποτέ γραμμική.
Ας την γράψουμε με τον δικό μας τρόπο. Και ας φέρουμε με σκληρό αγώνα την νέα ακμή. Ας το πιστέψουμε. Και ας το υπηρετήσουμε. Μέχρι τα όνειρα να πάρουν την πιο γλυκιά εκδίκηση...