Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι τράπεζες να τονώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Της Βασιλικής Λάζου,
υποψήφιας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Φθιώτιδας


Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά από μια περίοδο ισχνών αγελάδων και συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων με τα λεφτά του ελληνικού λαού, η οποία χαρακτηρίστηκε από την κλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο ρεκόρ (ήτοι 108 δις, περίπου 50% επί του συνόλου των δανειακών ανοιγμάτων), συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις αλλά και αρνητική πιστωτική επέκταση μέσω του αποκλεισμού χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) από τον τραπεζικό δανεισμό, έχει επιστρέψει πλέον στην κερδοφορία. 

Οι τράπεζες, κατά το 2022 παρουσίασαν καθαρή κερδοφορία της τάξεως των €3,7 δις (!!!) εκμεταλλευόμενες κυρίως την άνοδο του επιτοκίου για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο έχει σκαρφαλώσει στο 3,5% από 0% πριν λίγο καιρό, με αποτέλεσμα τα επιτόκια χορηγήσεων να έχουν εκτοξευθεί χωρίς όμως παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να επωφεληθούν αντίστοιχα και οι καταθέτες και να προστατευθούν έστω και λίγο από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι τράπεζες έχουν αυξήσει, επίσης, κατακόρυφα τις χρεώσεις για την παροχή τραπεζικών εργασιών, τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνσή τους. Επιπρόσθετα, με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσαν το πάγωμα των επιτοκίων χορηγήσεων για ενήμερους πελάτες αφού το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 3,5% και ήδη έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων αυξήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει σε επιθετική περιστολή του λειτουργικού τους κόστους με αιχμή του δόρατος το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων, ειδικά των περιφερειακών, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας στα τραπεζικά καταστήματα. Ειδικότερα, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία τόσο της ΟΤΟΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών το 2020 στην Ελλάδα υπήρχαν 19 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 34 στη Γαλλία, 38 στην Πορτογαλία και την Ιταλία και 50 στην Ισπανία, χώρες με σαφώς πιο ψηφιακά εκπαιδευμένους πολίτες.

Αντίστοιχη εικόνα και στα ΑΤΜ όπου στην Ελλάδα αντιστοιχούν 63 ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους έναντι 90 στην Ιταλία και 171 στην Αυστρία!!!    

Ως εκ τούτου, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εκπληρώσουν τη βασική τους λειτουργία που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ανοίγοντας τις κάνουλες χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση τόσο των επιτοκίων χορηγήσεων όσο και των προμηθειών προς τις υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και τις νεοφυείς, κατευθύνοντας κεφάλαια μέσω στοχευμένων προγραμμάτων με σκοπό την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεργίας παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών ήτοι 27% έναντι 11,4% του Μέσου Όρου.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να κατευθυνθούν κεφάλαια για την μείωση της ανεργίας των γυναικών, όπου ο σχετικός δείκτης κυμαίνεται σε ποσοστό 15,8% έναντι 11,4% του Μέσου Όρου. Αλλά και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς ο δείκτης ανεργίας ανέρχεται σε περίπου 14%, υψηλότερα κατά 3% περίπου από τον Μέσο Όρο της υπόλοιπης Ελλάδας.

κ. Σταϊκούρα, σταματήστε πλέον να τσακώνεστε για τα μάτια του κόσμου με τους τραπεζίτες και ασκείστε πραγματική πίεση στις τράπεζες ώστε αφενός να παρέχουν ρευστότητα στην ελληνική κοινωνία αφετέρου να επιστρέψουν μέρους των υπερκερδών τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τονώνοντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα αλλά και ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα καθώς όταν χρειάστηκε ο ελληνικός λαός έσωσε τις τράπεζες από την χρεοκοπία.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.