Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα φωτοβολταϊκά σε γόνιμα χωράφια!

Στην περιοχή του Σταυρού Λαμίας στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, απέναντι από το κτήμα «ΠΑΣΙΑΚΟΥ», σε έκταση κατά την εκτίμησή μου 10 στρεμ. τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πρόσφατα.

Το κτήμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούσε δυναμικές καλλιέργειες (βαμβάκι – καλαμπόκι – τριφύλλι). Ο ιδιοκτήτης του έκανε φαίνεται τους λογαριασμούς του, υπολόγισε και τον αγροτικό μόχθο και αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ζήλεψε φαίνεται και ο κοντογείτονάς του και προσφέρει δυο αγροτεμάχια 4,5 και 5,5 στρεμμάτων για ανάλογη φαντάζομαι χρήση. (Μικρές Αγγελίες «ΛΑΜΙΑΚΟΥ» 25-3-2021).

Φαντάζομαι οι αρμόδιοι που χορηγούν τις ανάλογες άδειες να λογάριασαν την ωφέλεια από τα φωτοβολταϊκά και την μόνιμη πλέον ζημιά από την απώλεια ενός αγρότη. Έναν άνθρωπο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής τον μετατρέψαμε σε μεταπράτη, αφού τον πείσαμε ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζει την κλιματική αλλαγή.

Ως άνθρωποι έχουμε μικρό κύκλο ζωής για να είμαστε σε θέση να διαπιστώνουμε μικρές μεταβολές και να διατυπώνουμε αφορισμούς, ότι το κλίμα έχει αλλάξει εξαιτίας μας.

Σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο ενοχοποιούνται οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Συστηματικές όμως μετρήσεις έχουμε μετά τον 18ο αιώνα και μόνο στις προηγμένες χώρες.

Αλλαγές του κλίματος είχαμε και πριν τη μεγάλη Βιομηχανική έκρηξη.

•    Μεταξύ 1300-1850 βιώσαμε μικρή εποχή παγετώνων, πάγωσε η Ευρώπη.

•    200 χρόνια νωρίτερα 1100-1300 η Γη ζούσε μια θερμή περίοδο. Η Γροιλανδία εικονίζεται πράσινη και στην Αγγλία καλλιεργούσαν αμπέλια.

•    Τα διάφορα μοντέλα κλίματος, αισιόδοξα ή απαισιόδοξα περιγράφονται με πιθανότητες πραγμάτωσής τους και όχι με τη βεβαιότητα των κλασσικών νόμων.

Εγώ πάντως δεν ξέρω με ποιόν να συνταχθώ . τον αισιόδοξο, τον απαισιόδοξο; Είναι τόσο σύντομη η ζωή μας και δεν ξέρω αν θα δικαιωθώ !!!

•      Ως αισιόδοξος θα έπρεπε να βλέπω κάποια πράγματα ευχάριστα για το μέλλον, που οι άλλοι δεν τα βλέπουν.

•      Ως απαισιόδοξος θα έπρεπε να βλέπω «μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα.

•      Θα μείνω βελτιόδοξος και πάντα στο μέτρο των δυνάμεών μου θα επιχειρώ να βελτιώσω ότι τώρα άσχημο βλέπω.

Ναι να ανανεώσουμε τις πηγές ενέργειας που ρυπαίνουν. Δεν είναι όμως πρέπον να τοποθετούνται στο γόνιμο κάμπο τα φωτοβολταϊκά και να χάνεται έτσι πολύτιμη καλλιεργήσιμη Γη και ο γεωργός της.

Η απέναντι νότια πλαγιά του όρους Όθρυς είναι ό,τι πρέπει για τη φιλοξενία τους. Ίσως εκεί βρουν αντιμέτωπους άλλους περιβαλλοντολόγους που θέλουν τα πουρνάρια ανέπαφα.

Πάντως αν το γόνιμο χωράφι ήταν στο Ισραήλ δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αυτοί ξέρουν να εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή γόνιμης Γης και κάθε σταγόνα του Ιορδάνη, του μοναδικού τους Ποταμού ! Δεν σπαταλούν.

Μήπως είναι καιρός το Κράτος να ορίσει ζώνες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με συγκεκριμένα κριτήρια;

Πολλές φορές προσπαθώ ν’ αποσυνδεθώ από τη δική μου Ελλάδα και να ενωθώ με το βιώσιμα σημερινά της στοιχεία . λίγες όμως φορές το καταφέρνω.  


Αθ. Δ. Γκίκας,
Μαθηματικός

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness