Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με μάσκες και αποστάσεις οι μαθητές στα θρανία!

• Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Λαμία και τη Φθιώτιδα

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά, μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα προαύλια των σχολείων της πόλης γέμισαν πάλι με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ το πρώτο κουδούνι συνοδεύτηκε με τον καθιερωμένο αγιασμό. Ευχή και ελπίδα όλων εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια, με τον υγειονομικό κίνδυνο να μείνει μακριά από το σχολικό περιβάλλον.

Το στοίχημα της δια ζώσης εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά θέλει να κερδίσει και το υπουργείο Παιδείας.

Όπως τονίζει η υπουργός Παιδείας, στόχος της φετινής χρονιάς είναι τα μαθήματα να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Από σήμερα, αλλάζουν πολλά και στο περιερχόμενο της εκπαίδευσης. Νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Με την ευχή και την ελπίδα “το φετινό ταξίδι να οδηγήσει την εκπαιδευτική κοινότητα στην κανονικότητα που τόσο έχουμε ανάγκη“ , η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Ελένη Μπενιάτα, καλεί μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία και κοινωνικούς φορείς, σε εγρήγορση και συστράτευση, για να μετατρέψουμε, όπως αναφέρει στο μήνυμά της, την νέα σχολική χρονιά “σε μια αξέχαστη εμπειρία γνώσεων, παιδείας, συνεργασίας, ψυχικής και συναισθηματικής ανθεκτικότητας”.
• Στα Γυμνάσια και Λύκεια της Λαμίας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών για τον καθιερωμένο αγιασμό. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή σχολική χρονιά με πρόοδο και δημιουργία.  Mάλιστα απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές οι οποίοι, όπως είπε, μας δείχνουν το δρόμο μέσα σε όλες αυτές τις δύσκολες υγειονομικά και όχι μόνο συνθήκες.

“Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε μια υπέροχη χρονιά. Όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες τόσο πιο εφικτό είναι το υπέροχο. Θέλω να σας πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί εσείς τα παιδιά αποτελείται το παράδειγμα για όλους μας, για μικρούς και μεγάλους γιατί μέσα σε μεγάλες δυσκολίες έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και διαδικτυακά και άμεσα και με δυσκολίες και χωρίς δυσκολίες. Είμαι στη διάθεση σας για ότι με χρειαστείτε. Είναι πολύ εύκολο να με βρείτε, ξέρετε που είναι το γραφείο μου, το σπίτι μου, ξέρετε ότι κυκλοφορώ έξω θα με βρείτε στην πιάτσα στο δρόμο, στις καφετέριες. Μη διστάζετε για ότι σας απασχολεί ελάτε να το κουβεντιάσουμε. Ποτέ δεν υπάρχουν προβλήματα όταν υπάρχει διάλογος…” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. 


Γιάννης Οικονόμου


• Στα σχολεία της Λαμίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρέθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, μαζί με τον βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα, τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θανάση Καρακάντζα. 

Επισκέφτηκε το 5ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και παρακολούθησε τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μικρούς μαθητές, αλλά και τους γονείς τους.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μιλώντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατέστησε σαφές ότι η δια ζώσης εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και τόνισε ότι η φυσική θέση των παιδιών είναι στα σχολεία, τα οποία είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνουν ανοιχτά. «Τα σχολεία μας ανοίγουν σήμερα και ανοίγουν με ασφάλεια. Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, μετά και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, ότι η διά ζώσης εκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους.

Η φυσική θέση των παιδιών μας είναι στα σχολεία τους μαζί με τους συμμαθητές τους.

Οι μαθητές σήκωσαν με επιτυχία ένα δυσανάλογο βάρος ως μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και εκτός από ευγνωμοσύνη, τους χρωστάμε την καθημερινότητα τους πίσω. Είναι στο χέρι όλων μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Το μέγεθος του διακυβεύματος είναι μεγάλο αλλά στα χέρια μας έχουμε και ένα μεγάλο «όπλο»: το εμβόλιο. Ένα δώρο του ανθρώπου στον άνθρωπο. Συνεισφέροντας μαζικά στον εμβολιασμό και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Οικονόμου. 

• Ο Βουλευτής Θέμης Χειμάρας παραβρέθηκε σε σχολεία της Λαμίας όπου τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός και σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

“Τα σχολεία ξεκινούν!

Ας τηρούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊο ώστε να διατηρήσουμε το σχολικό περιβάλλον, υγιές και ασφαλές.

Ας δώσουμε ξανά τον καλύτερό μας εαυτό, ο καθένας από τη θέση του, ώστε να αναβαθμίζουμε συνεχώς την Εκπαίδευση προσφέροντας στα παιδιά, τρόπους και ευκαιρίες να υλοποιούν τα όνειρά τους.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, στο Θάνο και στην Όλγα μου, στους εκπαιδευτικούς και σε εμάς, τους γονείς, να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και πρόοδο”.


Πρώτο κουδούνι και αγιασμός στα Σχολεία του Δήμου Λοκρών


Χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά και ακολούθησε ο αγιασμός στα σχολεία του Δήμου Λοκρών. Πάνω από 2.400 μαθητές και 300 εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων βρίσκονταν σήμερα στις σχολικές μονάδες. Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και οι αιρετοί του Δήμου παρέστησαν τη Δευτέρα στους αγιασμούς δίνοντας ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στα σχολεία της Μαλεσίνας για τον αγιασμό παρέστη ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς.

Η Δημοτική αρχή Λοκρών έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα σε αρκετά σχολεία προκειμένου να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι χώροι. Πολλά ακόμη μένουν να γίνουν, αλλά ήδη έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, τόσο από πόρους του Δήμου Λοκρών όσο και από πόρους χορηγικών δράσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λοκρών επισκέφθηκε για τον αγιασμό διαδοχικά το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μαλεσίνας, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Μαλεσίνας και τέλος το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Λάρυμνας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους μαθητές, να χαιρετήσει εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και να δει την πρόοδο σημαντικών εργασιών που είναι σε
εξέλιξη στις σχολικές μονάδες με στόχο τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων.

Σε δήλωση του αναφέρει: «Εκ μέρους ολόκληρης της δημοτικής αρχής εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας.

Η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι βασική προκειμένου να μπορούμε να έχουμε ανοικτά σχολεία όπως όλοι μας θέλουμε. Είμαστε σταθεροί αρωγοί κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων του τόπου μας.».


Πρώτο κουδούνι και στα Σχολεία σε Μώλο και Αγ. Κωνσταντίνο


Σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καμένων Βούρλων και συγκεκριμένα σε Μώλο και Άγιο Κωνσταντίνο, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την πρώτη ημέρα του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, απηύθυνε σε μαθητές, στις οικογένειες τους, καθώς και σε εκπαιδευτικούς, ευχές για μία καλή και παραγωγική χρονιά.

Στην τελετή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία των Καμένων Βούρλων παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ηλίας Κυρμανίδης.

• Μηνύματα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έστειλαν ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Ελένη Μπενιάτα, οι Νομαρχιακές Επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.


Το νεόκτιστο Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός 


«Θέλω να γνωρίζετε ότι χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη». 

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ τεσσάρων μηνών αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και παρακολούθησε τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή, με χειροκροτήματα από γονείς, μαθητές και τους κατοίκους του χωριού που βρέθηκαν στον χώρο του δημοτικού σχολείου.

Ο πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης ενδυναμώνονται με τη συνέπεια λόγων και έργων.

«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ στο Δαμάσι για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο, το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτήν τη δέσμευση, την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το κράτος αντέδρασε έγκαιρα και κατάφερε όντως, σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο, «να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς».

Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο -όπως είπε- αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής.


Ν. Κεραμέως: Η σχολική χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις


Στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που τελέστηκε στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, παρέστη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός μετά την τελετή μπήκε στις σχολικές αίθουσες και συνομίλησε με τους μαθητές, ρωτώντας τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, για την εξοικείωση τους με τις
μάσκες και τα self tests, ενώ άκουσε τις προτάσεις τους, αλλά και τους εξήγησε τις αλλαγές που εισάγονται τη φετινή χρονιά και τα νέα μαθήματα που αφορούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «ξεκινάμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις», σημειώνοντας πως «φέτος ο στόχος είναι διττός, δίνουμε βάση ιδιαιτέρως σε δύο προτεραιότητες», η πρώτη εκ των οποίων, όπως εξήγησε, αφορά το να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές και τα σχολεία εν προκειμένω, που ξεκίνησαν.

Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, «διότι συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο, ούτως ώστε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή, να τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο, το οποίο έχουν εισηγηθεί η Επιτροπή των Ειδικών που έχουμε το προνόμιο να μας συμβουλεύει σε κάθε βήμα».


Επίσκεψη Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε Δημοτικά Σχολεία


«Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν. Χωρίς περισσότερες και αραιότερες τάξεις, χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών, με ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας, χωρίς αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση και με υγειονομικά πρωτόκολλα που περισσότερο ανησυχούν παρά καθησυχάζουν» τονίζει σ΄ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», αντιπροσωπεία της οποίας με τον επικεφαλής της, τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, επισκέφτηκαν δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας.  

Στη σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, για κακό σχεδιασμό και εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

«Mε προκατασκευασμένες αίθουσες τύπου κοντέινερ περιορίζει αύλειους χώρους σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, όπως προβλέπεται να συμβεί στα 143ο και 144ο Νηπιαγωγεία που ήδη λειτουργούν με υπεράριθμους μαθητές», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της.


Φ. Γεννηματά για νέα σχολική χρονιά: Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προφύλαξης


Στη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 12ο Δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας βρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δηλώσεις της επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

«Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και το απαράδεκτο θα κλείνει τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένεια τους», εξήγησε η κ. Γεννηματά.

Κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εμβολιασθούν και ταυτόχρονα τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιήσει κινητά συνεργεία στα σχολεία για ενημέρωση και ενίσχυση των εμβολιασμών.

Η κ. Γεννηματά ευχήθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια ασφαλή και αποδοτική σχολική χρόνια, χωρίς κινδύνους για την υγεία τους και χωρίς νέα μαθησιακά κενά.


Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στους αγώνες μαθητών και εκπαιδευτικών


«Αυτή τη μέρα η σκέψη μας είναι με τις νέες και τους νέους, που ξαναβρίσκουν τους φίλους τους και συναντιούνται στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Είναι με τους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική ζωή.

Είναι με τους εκπαιδευτικούς, που νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν να μορφώσουν, να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Όμως, παράλληλα με τη χαρά και την προσμονή, υπάρχουν τα ερωτηματικά, η αγωνία μπροστά σε μια πολιτική, που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που δεν στηρίζει την ουσιαστική μόρφωση των νέων. Αντίθετα, βάζει συνεχώς εμπόδια και φραγμούς», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας


ΜέΡΑ25: Θα ξανακλείσουν τα σχολεία...


Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης επειδή «η κ. Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν τα σχολεία να ξανανοίξουν και φέτος, ακριβώς όπως και την προηγούμενη χρονιά», δηλαδή «χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών, των μαθητριών, των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων από την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει ξανά τα σχολεία να κλείσουν, όπως ήδη έχει αφήσει να εννοηθεί η νέα υφυπουργός Παιδείας», διατυπώνει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Ταυτόχρονα το ΜέΡΑ25 εύχεται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας και σε όλες και όλους, όσες και όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, καλή σχολική χρονιά, χωρίς, όπως λέει, τα περσινά μπρος-πίσω και τα άνοιξε-κλείσε και τις παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι «από την προηγούμενη ακόμα έναρξη της σχολικής χρονιάς,
αλλά και τώρα, ζητάει από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και από το υπουργείο Παιδείας, να υπάρξουν τουλάχιστον για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μαζικά δωρεάν δημόσια rapid test, ιδιαίτερα τώρα με την έναρξη της χρονιάς όπου ήδη καταγράφονται πολλές χιλιάδες κρούσματα, αλλά και στη συνέχεια.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «αντί για μαζικά rapid test στον μαθησιακό πληθυσμό, προκρίνουν την απάτη των selt test και αυτή μόνο για τους ανεμβολιάστους. Αντί για μείωση του μαθητών ανά τάξη, προκρίνουν την απαίτηση του 50%+1 των κρουσμάτων ανά τάξη για το κλείσιμό της. Αντί για μέτρα πρόληψης, επιτήρησης και ιχνηλάτησης, προωθούν και πάλι τον κυβερνητικό αυταρχισμό απέναντι στην νεολαία και τους εκπαιδευτικούς».

 

 

    

Απόψεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θάνατος ενός ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα με την ελληνογαλλική συμφωνία και την πιθανότητα να αναγκαστούμε να...