Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

COVID 19 - ΕΝΑΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

«Οὐδείς γάρ οὕτως ἀνόητος ἐστιν, ὅστις πόλεμον
πρό εἰρήνης αἱρέεται· ἐν μέν γάρ τῇ
οἱ παῖδες τούς πατέρας θάπτουσιν,
ἐν δέ  τῷ  οἱ πατέρες  τά τέκνα»
(ΗΡΟΔΟΤΟΣ)

Αν ως έθνος οφείλουμε να είμαστε περήφανοι για κάτι, αυτό δεν είναι η βαριά βιομηχανία μας, ούτε η ισχυρή οικονομία μας, ούτε ακόμη τα τουριστικά μας θέρετρα. Είναι αναμφίβολα η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και βέβαια θα μπορούσε εύλογα κανείς να παρατηρήσει πως ο Ηρόδοτος αναφερόταν στα δεινά του πολέμου. Όμως εμείς σήμερα δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ή μήπως είμαστε ;

Δεν είναι άραγε ο covid 19 ένας ιδιότυπος και πρωτοφανής υγειονομικός πόλεμος;

Πόσους συμπολίτες μας έχουμε αδίκως χάσει όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας. Και πόσοι γονείς έχουν θρηνήσει παιδιά γεμάτα όνειρα και κέφι για ζωή και δημιουργία.

Και ο πόλεμος δυστυχώς ακόμη συνεχίζεται. Δεν πρέπει όμως να δεχθούμε άλλες αναίτιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές !

Ο πόλεμος αυτός θα κερδηθεί αν συμμαχήσουμε και συνεργαστούμε όλοι σε μία κατεύθυνση. Αυτή του περιορισμού της περεταίρω διασποράς του ιού στην κοινότητα και της διασφάλισης της υγείας όλων δίνοντας στην επιστήμη το χρονικό περιθώριο να αναπτύξει ακόμη πιο αποτελεσματικά όπλα που θα μας οδηγήσουν στην τελική νίκη.

Συνεργαζόμαστε και συμπορευόμαστε σε τρείς βασικούς άξονες:

 •     Κάνουμε χρήση του πιο αποτελεσματικού όπλου που διαθέτουμε έως σήμερα. Του εμβολίου έναντι του covid 19. Οι ανησυχίες, οι φόβοι, οι προβληματισμοί αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορούν να εξειδικευτούν και να απαντηθούν συζητώντας με τον ιατρό μας. Το εμβόλιο περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης και τη βαρύτητα της νόσου!

•     Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης και στεκόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο υγειονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

    Αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να μας εκθέσει στον covid 19, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία των οικείων μας, αλλά και τη ζωή μας.

    Η αδιαφορία, η ελαφρότητα, η αφοβία δεν αποτελούν δείγμα ηρωισμού! Δεν υπηρετούν κάποιο ανώτερο ιδανικό!

    Είναι απλά έλλειψη σεβασμού στο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Εικόνες συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους ή σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, χωρίς χρήση μάσκας, που θυμίζουν εποχές «προ covid» , προάγουν μόνο τη διασπορά του θανατηφόρου ιού και υπονομεύουν το έργο των υγειονομικών.

 •    Σε περίπτωση που εκτεθούμε στον covid 19 περιορίζουμε τις επαφές μας και τις δραστηριότητές μας.

    Ελεγχόμαστε με rapid test και PCR επί συμπτωμάτων (πχ πυρετός, αδυναμία, μυαλγίες, καταρροή, κεφαλαλγία), πριν επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθούμε θετικοί παραμένουμε σε κατ΄οίκον περιορισμό και λαμβάνουμε οδηγίες καθημερινά από επαγγελματία υγείας ειδικό παθολόγο, παιδίατρο, πνευμονολόγο ή γενικό οικογενειακό ιατρό.

    Αυτό προκειμένου οποιαδήποτε αλλαγή ή επιδείνωση στην κατάστασή μας να εντοπισθεί έγκαιρα!

    Η καθυστερημένη προσέλευση στο νοσοκομείο ενός ασθενούς μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της υγείας του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΤΟΥΖΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness