Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αφήστε καλύτερα τα παιδιά να μιλήσουν για την πράσινη ανάπτυξη ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Το εθιμο τηρήθηκε και φέτος . Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάσθηκε και στην πατρίδα μας ''μετα φανών και λαμπάδων'' ! Περίσσεψαν τα μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την νέα απειλή της κλιματικής αλλαγής .
Δεν αμφισβητώ την υπαρξη του προβλήματος . Ουτε φυσικά είμαι αρνητής της κλιματικής αλλαγής . Πώς θα μπορούσα αλλωστε να πω εγω κάτι διαφορετικό απο αυτό που ο Μπίλ Γκέιτς αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει ενα ολόκληρο βιβλίο για την προστασία του περιβάλλοντος , θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αφυπνίσει τους πολιτικούς ηγέτες για να συννενοηθούν και να συνεργαστούν σε διεθνές επίπεδο , προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής . 
Μπορεί ο Τράμπ να μην πίστευε στην κλιματική αλλαγή , σήμερα ομως στο τιμόνι της πλανητικής δύναμης είναι ο Μπάιντεν και μόνο τυχαίο δεν είναι οτι  απο τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ηταν η επιστροφή της Αμερικής στην Συμφωνία του Παρισιού . Ευαισθητοποιημένος απέναντι στο πρόβλημα δείχνει και ο Κινέζος ηγέτης και ηδη οπως διαβάζουμε , εχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου για να μειωθεί η ανυπόφορη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο , που αναγκάζει τους ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες για να προστατευτούν απο τη μόλυνση .
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί εκατομμύρια θανάτους και υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης κάθε χρόνο .
Η κλιματική αλλαγή ,οπως λένε οι επιστήμονες ,προκαλείται σε μεγαλο βαθμό απο τις ανθρώπινες δραστηριότητες , οπότε το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να τη μειώσουμε , είναι να μειώσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες . Αυτό σημαίνει μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων και παραγωγή περισσότερης ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές , οπως η αιολική , η ηλιακή κλπ. 
Θα ηταν τρελός ή συνωμοσιολόγος εξ επαγγέλματος κάποιος που θα αμφισβητούσε την κλιματική αλλαγή .
Θα μου επιτρέψετε ομως να αμφισβητήσω τις αγαθές προθέσεις πολλών πολιτικών που εντελώς ξαφνικά είδαν το φώς το αληθινό και αρχισαν να βγάζουν λογύδρια για την πράσινη ανάπτυξη .
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα , εχω δύο παρατηρήσεις .
Πρώτον , διαπιστώνω οτι τελευταία εχει γίνει μόδα να μιλάμε για την πράσινη ανάπτυξη . Ουτε μπορούμε να φανταστούμε πόσες πολιτικές καριέρες θα χτιστούν τα επόμενα χρόνια , επενδύοντας στην μεγάλη ιδέα της πράσινης ανάπτυξης .  Να σκεφθείτε οτι ολα τα κόμματα στην Ελλάδα αγάπησαν ξαφνικά το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία . Εχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά τα επόεμενα χρόνια . 
Το σίγουρο είναι πάντως οτι προς την κατεύθυνση αυτή θα διοχετευτεί πακτωλός χρημάτων απο τον κρατικό κορβανά και τον ευρωπαικό προυπολογισμό  . Ηδη εχουν αρχίσει να κλείνονται μεγάλες συμφωνίες καθώς μεγάλα είναι και τα οικονομικά συμφέροντα που επενδύονται στην πράσινη ανάπτυξη .
Ο καπιταλισμός βλέπετε δεν κάθησε με σταυρωμένα τα χέρια να ...κλαίει πάνω στην υφεση !  Ανακάλυψε καινούριους τομείς για να αναπτυχθεί . Ετσι γινόταν πάντοτε στην ιστορία . Το λένε αλλωστε και οι κομουνιστές που αντιμετώπισαν τον καπιταλισμό και ηττήθηκαν .
Ομως για να προστατευτεί το περιβάλλον και να πρασινίσει η οικονομία δεν αρκούν τα λόγια . Χρειάζονται εργα και επενδύσεις .
 Γι'αυτό και αν κάτι με ενοχλεί σε ολη αυτή την ιστορία της πράσινης ανάπτυξης είναι η υποκρισία πολλών πολιτικών , που ενω μιλούν για την πράσινη ανάπτυξη , κάνουν τα πάντα για να την υπονομεύσουν . Πολλοί απο αυτούς χαιδεύουν τα αυτιά βιομηχανιών που αρνούνται να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα παραγωγής τους και συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον με τις ρυπογόνες δραστηριοτητές τους . Κάνουν τα στραβά μάτια για την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών , διαδηλώνουν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογγενητριών , εμποδίζοντας τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Το καλύτερο που εχουν να κάνουν ολοι αυτοί είναι να αφήσουν τα παιδιά να μιλούν για την παγκόσμια ημέρα και την κλιματική αλλαγή . Αποδεδειγμένα νοιάζονται περισσότερο για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη .
                                                                                                                                                                     Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                           Δημοσιογράφος