Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αναβαθμίζονται οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στη Λαμία

Tην  κατασκευή και λειτουργία  σύγχρονων Φοιτητικών Εστιών και αμφιθεατρικών αιθουσών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την πόλη της Λαμίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα, στη Λαμία, με τον Αντιπρύτανη  κ. Μαμούρη και τους επικεφαλής των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται περίπου στα 14 εκατ. ευρώ και είναι τμήμα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το μεγάλης σημασίας έργο, αυτό της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά η θέση της περιοχής στον εθνικό χάρτη της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας. αμέσως μετά τη συνάντηση με τους Ακαδημαϊκούς.

«Προχωράμε, με σωστό σχεδιασμό και γρήγορο βηματισμό» επισήμανε ο υπουργός και, όπως είπε, η σχετική διαδικασία σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ήδη προχωρήσει.

Συγκεκριμένα, για την πόλη της Λαμίας:

• Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για τη συγχρηματοδότηση του έργου.

• Ολοκληρώθηκε, τον Ιούλιο του 2020, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή επτά σημαντικών επενδυτικών σχημάτων.

• Ολοκληρώθηκε, τον Μάρτιο του 2021, η 1 η Φάση του Διαγωνισμού, με την προεπιλογή 5 επενδυτικών σχημάτων.

• Ολοκληρώθηκαν, τον Δεκέμβριο του 2021, οι διαδικασίες ανάθεσης εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), και υπεγράφη η σχετική σύμβαση.

• Παραδόθηκαν από τον Σύμβουλο, τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο 2022, η ανάλυση κενών, η μεθοδολογία υλοποίησης, η τεχνική, νομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξιολόγηση του έργου.

• Δημοσιεύθηκε, τον Ιούνιο του 2022, η ΒΙ Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

• Υποβλήθηκαν, τον Ιούλιο του 2022, φάκελοι συμμετοχής στη Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου από τους προεπιλεγέντες.

• Ξεκίνησε, τον Αύγουστο του 2022, ο 1 ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
• Έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικές μελέτες (π.χ. γεωλογική), έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, και έχουν ετοιμαστεί τα κτιριολογικά προγράμματα των νέων κτιρίων.

Ο Δήμος Λαμιέων, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις, μετά την σχετική Έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Εκτιμάται ότι, τον Νοέμβριο του 2022, θα ολοκληρωθεί η ΒΙ Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Αναμένεται, τον Δεκέμβριο του 2022, η Δημοσίευση της ΒΙΙ Φάσης, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους Υποψηφίους αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο του 2023, και η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, τον Μάιο του 2023.

Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.


Φωτογραφίες

    

 

randomness