Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανδρέας Κολοκυθάς : ''Απο την πρώτη ημέρα της θητείας μου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας δέχομαι τόνους λάσπης ''

Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς απαντά στην κριτική που δέχεται για τις ελλείψεις γιατρών στο νοσηλευτικό ιδρυμα και αναφέρεται στο κλίμα ανασφάλειας ''που προσπαθούν να καλλιεργήσουν άτομα που, είτε προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους αναποτελεσματικοτητα με παλαιο κομματικές μεθόδους , είτε να αναζητούν να παραμείνουν στην κοινωνική ή επαγγελματική επιφάνεια ''.
''Είναι γεγονός ότι από την πρώτη μέρα της τοποθέτησης μου το 2017 στο νοσοκομείο Λαμίας, δέχομαι από το γνωστό σε όλους σας σύστημα του " παν γιατρού ", τόνους λάσπης.
Γεγονός που εντάθηκε από τον 10/2020 όπου με τίμησε η πολιτική ηγεσία με μια νέα θητεία, στην θέση του Διοικητή, για λόγους που προφανώς μόνο ο ίδιος γνωρίζει, αλλά ευτυχώς ο κόσμος διακρίνει την εμμονή του.
Δέχομαι, όπως όλοι άλλωστε, ότι το ΓΝ Λαμίας, είχε και έχει προβλήματα που αντιμετωπίζονταν σταδιακά. Όπως συμβαίνει σε όλο το ΕΣΥ και ειδικά στην επαρχία. Για αυτό αν κάποιος κοιτάξει έστω 10 λεπτά στην "ΔΙΑΥΓΕΙΑ " θα δει δεκάδες μετακινήσεις προσωπικού σε όλες τις ΥΠΕ.
-Το ΓΝ ΛΑΜΙΑΣ, δέχεται συνεπικουρία στα ΤΕΠ, Παιδιατρική και ακτινολογικο ( τεχνολόγοι)
- Το ΓΝ Λαμίας συνεπικουρεί όμορες δομές με Γυναικολόγο, Ογκολόγο, Νεφρολόγο και πλέον Χειρουργό
-Το ΓΝ Λαμίας αποτελείται σήμερα από προσωπικό 840 ατόμων
Ειδικευμένων ιατρών 101 ( 88 μονίμων + 13 επικουρικών, 435 Νοσηλευτών, 134 Διοικητικων και το σύνολο συμπληρώνεται από το προσωπικό, τεχνικων υπηρεσιών, καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κλπ
Ειδικά το Ιατρικό προσωπικό μονιμο και επικουρικό εξελίχθηκε
2016: 76 άτομα
2017: 80
2018: 99
2019 : 111
2020 : 102
2021 : 99
2022: 101 σήμερα
Οι ειδικευόμενοι ιατροί αντιστοίχως τα τελευταία τρία χρόνια είναι 19,24,23 με τον ρυθμό να αυξομειώνεται ανάλογα με το πέρας της εκπαιδευσής τους. Π.χ. το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν 10 και εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένονται 8.
Συνεπώς τα " δημοσιεύματα " ότι αποχώρησαν 60 (!) ιατροί είναι απολύτως ψευδή. Με απλά μαθηματικά το βγάζει ο καθένας μονος του. Αν θέλετε ακριβή αριθμό αποχωρήσεων μονίμων ιατρών τα τελευταία δυόμιση χρόνια (μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις) είναι 22
Εξ αυτών οι σοβαροτερες είναι
-4 στην παιδιατρική και κατά την άποψή λόγω των συνεχών θλιβερων γεγονότων απώλειας παιδιών , όπως γνωρίζετε διενεργήθηκε ΕΔΕ.
- 4 στο ΤΕΠ, εκ των οποίων οι τρεις αναζήτησαν εργασία στις πόλεις που είναι οι οικογένειές τους και ο τέταρτος πήρε θέση στην ΜΕΘ του ΓΝ ΛΑΜΙΑΣ
-3 στην πνευμονολογική οι οποίοι όλοι αναζήτησαν δρόμο στον ιδιωτικό τομέα ( Συνεπώς δεν είχαν θέμα με το νοσοκομείο, αλλά με το ΕΣΥ)
Όσον αφορά το πρόγραμμα λειτουργίας ενός νοσοκομείου αυτό ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου αυτό να είναι ΑΣΦΑΛΕΣ
Καταρτιζεται από τους Διευθυντές των Κλινικών, ακολούθως γνωμοδοτεί το επιστημονικό συμβούλιο, Υπογράφεται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον Αναπληρωτή Διοικητή και εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Εποπτικό ρόλο έχει η Υπε η οποία μετά από αίτημα της Διοίκησης του (κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας) ενισχύει με τις απαραίτητες μετακινήσεις προσωπικού.
ΚΑΝΈΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΣ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ, για πολλούς λόγους νομικούς, επιστημονικούς και ηθικούς.
Οποιαδήποτε αστηρικτη αναφορά προσβάλει όχι τον Διοικητή, αλλά όλα τα επιστημονικά όργανα που εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο για να μπορεί ο καθένας μας να αναζητήσει την ιατρική φροντίδα που υποχρεούται ένα δευτεροβαθμιο νοσοκομείο να παρέχει.
Ξαναλέω αυτό γίνεται για όλα τα νοσοκομεία
Το κλίμα ανασφάλειας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν άτομα που, είτε προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους αναποτελεσματικοτητα με παλαιο κομματικές μεθόδους , είτε να αναζητούν να παραμείνουν στην κοινωνική ή επαγγελματική επιφάνεια , είναι τουλάχιστο εγκληματική ενέργεια.
Και αυτό διότι εφόσον κηρύττουν ως επικίνδυνη την λειτουργία ενός νοσοκομείου, ας αναλογιστείτε όλοι την επικινδυνότητα της αποτροπής ή καθυστέρησης προσέλευσης ασθενών στο νοσοκομείο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών αυτών.
Αναλογιστείτε το στρες ασθενων και συνοδών πριν φτάσουν καν στο νοσοκομείο
Αναλογιστείτε το στρες των εργαζομένων που νιώθουν ότι δίνουν διαρκώς εξετάσεις στους προσερχόμενους πολίτες. Φαντάζομαι ότι αναλαμβάνουν και την ανάλογη ευθύνη...
Οι ίδιοι κηρυκες της "επικινδυνότητας' δεν μπορούν να δεχτούν ότι το ΓΝ Λαμίας τα τελευταία χρόνια δεν απουσιάζει από κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι καθ όλη την διάρκεια της πανδημίας εξυπηρέτησε παράλληλα με τον κορονοϊό όλα τα περιστατικά γενικής Ιατρικής που προσηλθαν.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι εκσυγχρονίστικε το μεγαλύτερο μέρος του πεπαλαιομενου εξοπλισμού που είχε μεταφερθεί από τα παλιά νοσοκομεία .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν έχει λείψει κανένα υλικό από εργαζόμενο που πριν από λίγα χρόνια δεν είχε ούτε γάντια ή συρραπτικά
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο χειρουργικός τομέας είναι ισχυρότερος από ποτέ .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι η τεχνική υπηρεσία έχει διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι τα εργαστήρια του ΓΝ Λαμίας είναι από τα πιο σύγχρονα της χώρας .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι η μονάδα τεχνικού νεφρού είναι επίσης ένα κόσμημα της χώρας .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι μπορεί το νοσοκομείο να δουλέψει έως 20 κλίνες Μεθ όταν οι ανάγκες το απαιτούν.
Δεν μπορούν να δεχτούν τις δωρεές που δέχτηκε το νοσοκομείο.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι μεταφέραμε σε νέες εγκαταστάσεις την ογκολογικη.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι απορροφά όλες τις πιστώσεις με σταθερό αναπτυξιακό πρόσημο από 16εκ το 2017 στα 24 εκ πέρυσι.
Δεν μπορούν να δεχτούν την ένταξη της ακτινοθεραπείας στο Ταμείο ανάκαμψης
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι νοσηλευσαμε ταυτόχρονα έως 73 περιστατικά στο πετρινο και το ΓΝ ΛΑΜΙΑΣ είναι 6ο σε θνητότητα σε 13 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι σε οποιοδήποτε απρόβλεπτο γεγονός το νοσοκομείο, τα επιστημονικά του οργανα και η διοίκηση, σε συνεργασία με την 5η Υπε, το υπουργείο Υγείας, αλλά και τις λοιπές υγιής δυνάμεις του τόπου στάθηκε.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι όλες οι προμήθειες γίνονται με διαγωνισμούς και συλλογές προσφορών και όχι με απευθείας αναθέσεις.
Δεν μπορούν να δεχθούν ότι υπάρχει αξιοκρατία στην εξέλιξη των εργαζομένων.
Δεν μπορούν να δεχθούν ότι η Διοίκηση έχει απόλυτη διαφάνεια στα μέλη του ΔΣ.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι οποιοδήποτε πολίτης έχει βρει πόρτες ανοιχτές παντού, είτε αφορά το προσωπικό, είτε την διοίκηση.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών φεύγουν ευχαριστημενοι τόσο από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, όσο και από την συμπεριφορά των εργαζομένων, την καθαριότητα κλπ.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι κανένα επιστημονικό όργανο, κανένας σύλλογος, κανένας υπεύθυνος τμήματος δεν έχει κάνει μια νύξη εναντίον του Διοικητή ή του Διοικητικού συμβουλίου .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση ΔΣ ανεκτέλεστη.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι σε όλες τις προκηρύξεις το ΓΝ Λαμίας διεκδικεί το μέγιστο που μπορεί .
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι άγονες προκηρύξεις δεν έχει μόνο το ΓΝ Λαμίας
Δεν μπορούν να δεχτούν την άψογη συνεργασία με 5η ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας
Δεν μπορούν να δεχτούν..... πολλά άλλα....
Όλα αυτά φυσικά δεν τα κάνει ένας Διοικητής μόνος του.
Όλα αυτά τα κάνει η Διοίκηση σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, το σωματείο, το επιστημονικό συμβούλιο, τις Διευθύνσεις Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς ακούει τα αιτήματα τους και προωθεί λύσεις με όλα τα "εργαλεία" που διαθέτει .
Και Διοίκηση είναι και ο Μιχαλης, ο Σπύρος, η Γεωργία, ο Γιάννης, η Αθήνα, ο Λεωνίδας, ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Ναντια, ο Χάρης. Και για όλα αυτά που εσείς δεν μπορείτε να δεχτείτε είναι αυτά που μας κάνουν να διαφέρουμε από εσάς.
Κανένας δεν νόμιζε ότι θα έχει μια εύκολη θητεία, και όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία προβλήματα, αναβαθμίσαμε το νοσοκομείο και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ότι προκύπτει.
Και συνεχίζουμε να το κάνουμε γιατί το τελευταίο που δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι μέσω της προκήρυξης που βρίσκεται στον αέρα, αλλά και των επόμενων που έρχονται θα λυθούν και αυτά τα τωρινά και προσωρινά προβλήματα, όπως και τα προηγούμενα, παρά τον " ευσεβή " πόθο σας να βγει άγονη η προσπάθεια μας.
ΥΓ: Μόνο που ο πόθος σας αυτός ζημιωνει τους εργαζόμενους του ΓΝ Λαμίας, τους ασθενείς και συνοδούς, την τοπική κοινωνία, η οποία ήδη από τους ξεπερασμένους τακτικισμούς σας μετρά μείον 20.000 κατοίκους''.

    

 

Απόψεις

randomness