Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα δώσουν μάχη για την αρχηγία - Στον β΄ γύρο και στο ενδεχόμενο συμμαχιών στρέφεται το ενδιαφέρον

Στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς καθοριστικές για το ποιος τελικά θα αναδειχθεί αρχηγός, θα είναι οι  συμμαχίες που ενδεχομένως δημιουργηθούν.
Στον πρώτο γύρο την πρώτη θέση στην κούρσα κατέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει συγκεντρώσει το 36,96%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει 27,82%.
Στην τρίτη θέση, με 26,03% ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ πολύ πιο πίσω ακολουθεί ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25. Ο Χάρης Καστανίδης έλαβε 2,96% και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,98%.
Μεγάλο ερωτηματικό είναι το αν ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχασε οριακά από τον Γιώργο Παπανδρέου, θα στηρίξει ανοιχτά κάποιον από τους άλλους δύο υποψηφίους.
Μέχρι στιγμής κανένας από του τέσσερις υποψηφίους που δεν πέρασαν στον επόμενο γύρο δεν έχει δηλώσει την στήριξή του σε κάποιον από τους δύο τελικούς υποψηφίους. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται σήμερα να εκφράσει ανοιχτά την υποστηριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αξιοσημείωτο για την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας και ίσως την προοπτική του ΚΙΝΑΛ είναι η υψηλή συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μάχες ανά περιφέρεια. Ο νικητής των εκλογών επικράτησε σαρωτικά στην Κρήτη με 61,38%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει 24,69% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να χάνει ουσιαστικά την δεύτερη θέση στη γενική μάχη με το μόλις 10,07% που έλαβε στο νησί.
Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε καθαρά και τη Θεσσαλία με 36,37%, έναντι 29,45% του κ. Παπανδρέου και 23,1% του Ανδρέα Λοβέρδου.
Επίσης την Κεντρική Μακεδονία με 37,13%, έναντι 27,76% του Ανδρέα Λοβέρδου και 22,03% του κ. Παπανδρέου.
Κέρδισε και το Ιόνιο με σχεδόν 5 μονάδες από τον κ. Παπανδρέου και έξι από τον κ. Λοβέρδο.
Αλλά και τη Στερεά Ελλάδα με 35,69%, με τους κυρίους Παπανδρέου και Λοβέρδο να έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (28,83 – 28,66).
Αλλά και στην Πελοπόνησο ήταν περίπου ίδια εικόνα με τον κ. Ανδρουλάκη να έχει 36,1% και τους Λοβέρδο, Παπανδρέου να ακολουθούν με 27,68 και 27,39 αντίστοιχα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατάφερε να κερδίσει την Αττική, αλλά δεν ήταν αρκετή, όπως αποδείχθηκε να του δώσει τη δεύτερη θέση. Έλαβε ποσοστό 33,3%, με τον κ. Παπανδρέου να ακολουθεί με 29,39% και τον κ. Ανδρουιλάκη τρίτο με 27,81%.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε πολύ καλά στη Δυτική Ελλάδα, όπου ήταν πρώτος με πάνω από 38%, με τον κ. Ανδρουλάκη να ακολουθεί με πέντε μονάδες διαφορά και τον κ. Λοβέρδο να υστερεί πολύ, αφού κινήθηκε στο 21%.
Στο δήμο της Αθήνας επικράτησε ο κ. Παπανδρέου με 30,36%, με τους κυρίους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να ακολουθούν με ποσοστά 28,69% και 28,58% αντίστοιχα.
Τον δήμο Πειραιά κέρδισε ο κ. Λοβέρδος με 32,15% με τον κ. Ανδρουλάκη στο 31% και τον κ. Παπανδρέου στο 30,43%.

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία»
Από την πλευρά του, ο νικητής του πρώτου γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει – Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία».
«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή τη μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που αναμετρηθήκαμε με πολιτικό πολιτισμό και με ενότητα, κάτι που είναι η παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά», είπε.
«Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» συμπλήρωσε ακόμη με νόημα.
Από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, με δήλωσή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη θα συνεχιστεί στον δεύτερο γύρο, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι ο πρώτος γύρος ήταν καθοριστικός για την ενίσχυση της δυναμικής της παράταξης, ενώ ο δεύτερος για την τύχη και την ταυτότητα της παράταξης.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου
«Αυτή την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών.
Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν, με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους, αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης.
Αποφασίζουν για το μέλλον.
Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας.

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον - Συνεχίζω δυνατά με ενότητα και σεμνότητα»
«Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον – Συνεχίζω δυνατά με ενότητα και σεμνότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ.
«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου του εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη για τις πολλές ώρες που περίμεναν για να συμμετάσχουν στην κάλπη μας» είχε αρχικά.
«Θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ταπεινότητα» κατέληξε.

Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Φθιώτιδα, όπου ψήφισαν 2.680
Πρωτιά του  Νίκου Ανδρουλάκη  με ποσοστό 40% στις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι στη δεύτερη θέση με ποσοστό 27% και τρίτο στην κούρσα τον Ανδρέα Λοβέρδο με 25 %.  Ψήφισαν 2680 ατομα στη Φθιώτιδα με την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει 1080 ψήφους, τον Γιώργο Παπανδρέου 958 ψήφους και τον Ανδρέα Λοβέρδο τρίτο με 640 ψήφους.
Μετά την παράταση της μιας ώρας,οι κάλπες έκλεισαν στις 8 και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη των δύο επικρατέστερων που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.
Στο εκλογικό κέντρο της Λαμίας πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 523 ψήφους, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 485 ψήφους και τρίτος ο Ανδρέας  Λοβέρδος με 312 ψήφους.
Στο εκλογικό κέντρο Παγκρατίου στη Λαμία, πρώτος αναδείχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 202 ψήφους, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 155 ψήφους και τρίτος με 115 ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στην περιοχή της Στυλίδας ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτος με 108 ψήφους με δεύτερο τον  Γιώργο Παπανδρέου με 57 και τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο με 55 ψήφους.
Στην Αταλάντη πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 120 ψήφους, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 100 ψήφους και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 90 ψήφους.
Στο εκλογικό κέντρο του Δομοκού πρώτος σε ψήφους αναδείχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με 69 ψήφους, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 66 ψήφους και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 43 ψήφους.
Στη Μακρακώμη 60 ψήφους συγκέντρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, 49 ο Νίκος Ανδρουλάκης και 48  ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο εκλογικό κέντρο της Μαλεσίνας 63 ψήφους πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, 36 ο Ανδρέας Λοβέρδος και 35 ψήφους ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην Αμφίκλεια 26 ψήφους πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου 40 ο Λοβέρδος 82 ψήφους ο Ανδρουλάκης.
Στο εκλογικό κέντρο Ραχών  55 ψήφους πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου 26 ο Ανδρέας Λοβέρδος και 49 ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στο Νέο Μοναστήρι του δήμου Δομοκού ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτος με 56 ψήφους, ο Γιώργος Παπανδρέου με 47 ψήφους και  ο Ανδρέας Λοβέρδος 10 ψήφους .
Στο Μώλο  πρώτος  ο Γιώργος Παπανδρέου με 48 ψήφους, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32 ψήφους και τρίτος ο Ανδρέας  Λοβέρδος με 23 ψήφους.
Στη Μαλεσίνα ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε 63 ψήφους, ο Ανδρέας Λοβέρδος 36, και ο Παπανδρέου 35 ψήφους.
Στα Καμένα Βούρλα πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 77 ψήφους, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 72 ψήφους και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 52ψήφους.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο Νίκος Ανδρουλάκης 38 ψήφους, Ανδρέας Λοβέρδος 38 και Γιώργος Παπανδρέου 32 ψήφους.
Πολύ μικρό αριθμό ψήφων συγκέντρωσαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι Χρηστίδης Γερουλάνος και Καστανίδης.

Ομαλά εξελίχθηκε η ψηφοφορία και στα 17 εκλογικά τμήματα της Φθιώτιδας - Μεγάλη η συμμετοχή
 Ομαλά και χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ολοκληρώθηκε  η ψηφοφορία στο ΚΙΝΑΛ και στα 17 εκλογικά τμήματα της Φθιώτιδας.
Στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στους Δήμους του νομού για να ψηφίσουν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Η  προσέλευση του κόσμου ηταν  μεγάλη καθώς απο τις πρώτες ωρες που ανοιξαν οι κάλπες είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές εξω απο τα εκλογικά κέντρα. Η  συμμετοχή του κόσμου στην διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας ξεπέρασε  κάθε προσδοκία και εφτασε σε αριθμό ρεκόρ για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ.
Θυμίζουμε οτι στις προηγούμενες εκλογές το 2017 είχαν ψηφίσει 210.000 μέλη και φίλοι του κόμματος, ενω τώρα προσηλθαν για να ψηφίσουν 270.000 ανθρωποι.
Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας είχαν στηθεί δύο κάλπες και απο το μεσημέρι   τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, διαπιστώνοντας οτι υπάρχει αθρόα προσέλευση στις κάλπες, αρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο της παράτασης της ψηφοφορίας.
 Σημειωτέον ότι για να ψηφίσει κάποιος δεν χρειάζοταν  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό, ούτε καν ράπιντ – η προϋπόθεση αυτή ισχυε  μόνο για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις 840 εκλογικά τμήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα επίσημα αποτελέσματα στην  Φθιώτιδα
Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας  η καταμέτρηση των ψήφων στα 17 Εκλογικά Τιμήματα που είχαν στηθεί στην  Φθιώτιδα για τις εσωκομματικές Εκλογές του  ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Τα επίσημα αποτελέσματα ανά τμήμα σε όλο τον Νομό έχουν ως εξής:  

        ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ    ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ    ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ    ΛΟΒΕΡΔΟΣ    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ    ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ    ΣΥΝΟΛΟ     ΑΚΥΡΑ    ΓΕΝΙΚΟ
                                    ΛΕΥΚΑ    ΣΥΝΟΛΟ

    ΠΛ. ΔΙΑΚΟΥ 1    156    16    15    98    196    8    489    1    490
    ΛΑΜΙΑ    

    ΠΛ. ΔΙΑΚΟΥ 1    165    18    5    98    197    10    493    2    495    
    ΛΑΜΙΑ

    ΝΙΚ. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ 16    202    5    3    116    155    17    498    0    498
    ΛΑΜΙΑ

    ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ    82    4    1    40    26    7    160     0    160

    ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ    27    1    1    27    28    3    87     0    87

    ΕΛΑΤΕΙΑ    51    1    2    23    69    5    151     0    151

    ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ    56    0    2    10    47    3    118     0    118

    ΔΟΜΟΚΟΣ    66    5    3    43    69    2    188     0    188

    ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    38    4    3    38    33    4    120     0    120

    ΚΑΜ. ΒΟΥΡΛΑ    77    1    9    72    52    5    216     0    216

    ΜΩΛΟΣ    32    1    2    23    48    0    106     0    106

    ΑΤΑΛΑΝΤΗ    118    7    3    89    100    7    324     0    324

    ΜΑΛΕΣΙΝΑ    63    12    2    36    35    7    155     0    155

    ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ    47    2    2    28    71    1    151     0    151

    ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ    45    1    0    50    60    4    160     0    160

    ΣΤΥΛΙΔΑ    108    6    11    55    57    3    240     0    240

    ΡΑΧΕΣ    49    9    1    26    55    1    141     0    141

    ΣΥΝΟΛΟ    1382    93    65    872    1298    87    3797     3    3800