Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αποδεκατισμένες οι υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας στις Περιφέρειες

• Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας αναδεικνύει στην ουσία την ανυπαρξία των δομών για την προστασία των παιδιών που αφήνονται στα χέρια ΜΚΟ πίσω από τις οποίες

Ακόμα και χωρίς υπαλλήλους είναι σε πολλές περιοχές οι υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει μόλις ένας υπάλληλος! Την καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων των αιρετών Περιφερειών με αφορμή την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φώς της δημοσιότητας.  
Η  Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας  αναδεικνύει στην ουσία  την ανυπαρξία των  δομών για την προστασία των παιδιών που αφήνονται στα χέρια ιδιωτών και ΜΚΟ πίσω από τους οποίους το κράτος κρύβει την ευθύνη που έχει για να προστατεύει τα παιδιά.  
Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως χωρίς κανένα υπάλληλο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Κεφαλληνία-Ιθάκη, Χαλκιδική, Ευρυτανία, Καβάλα, Πρέβεζα, Άρτα, Δράμα, Γρεβενά, σε λίγο και στην Δυτική Αττική και με μόλις ένα υπάλληλο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Φωκίδα, Πιερία, Κιλκίς, Σάμο, Θεσπρωτία, Ηλεία, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Έβρο, Ροδόπη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα.
“Τα όσα έρχονται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την ανύπαρκτη παιδική προστασία (Κολωνός, Νοσοκομείο Παίδων, Κιβωτός του Κόσμου) προκαλούν σε μας τους εργαζόμενους σφίξιμο στο στομάχι και οργή. Φανταζόμαστε ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει από τα σύννεφα, μιας και ήταν θέμα χρόνου να σκάσει το απόστημα” σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Υπαλλήλων στις Περιφέρειες.
Οι σύλλογοι των εργαζομένων στις Περιφέρειες χαρακτηρίζουν  τραγική την γύμνια των κρατικών δομών για την διαμονή και προστασία παιδιών με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον ή χωρίς οικογένεια, αλλά οπως υποστηρίζουν τραγική είναι η κατάσταση  και στις άλλες προνοιακές δομές όπως  μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Σύμφωνα  με τους υπαλλήλους των Περιφερειών “οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την παιδική προστασία είναι πολυκερματισμένες”.
Όπως λένε “με τον Καλλικράτη  πέρασε ένα κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι αρμόδιες να χειριστούν πχ τις καταγγελίες παιδικής κακοποίησης. Αυτό γίνεται όμως όταν υπάρχουν κι όταν δεν είναι υποστελεχωμένες...
Ας σκεφτούν οι κυβερνήσεις χθεσινές και σημερινές ωφέλησε ο πολυκερματισμός;”, ρωτάνε οι υπάλληλοι των Περιφερειών.
Προβλήματα, όπως λένε οι ίδιοι, δημιουργούνται και από το διάτρητο πλαίσιο ελέγχου των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, το οποίο μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν παρείχε την απαραίτητη νομική βάση για να γίνουν διορθωτικές ενέργειες στα "κακώς κείμενα" που διαπίστωναν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Δομές, αλλά δεν υπήρχε ούτε πλαίσιο προδιαγραφών λειτουργίας.
“ Όταν τελικά εκδόθηκε το νομικό πλαίσιο (5/2022) του ελέγχου των Ιδρυμάτων από την υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου, εξαίρεσε από την πεδίο εφαρμογής του τα όποια κρατικά ιδρύματα Η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών της χώρας, που είναι επιφορτισμένες με πολλά, ευαίσθητα και κρίσιμα καθήκοντα (εκατοντάδες προνοιακές δομές, την εξαιρετικά σύνθετη και ευαίσθητη διαδικασία αξιολόγησης θετών και αναδόχων γονιών και σύνδεσης των παιδιών κλπ) μεταξύ των οποίων και της παιδικής προστασίας και βέβαια και της γραφειοκρατικής διοικητικής υποστήριξης των Τμημάτων τους.
Τα στοιχεία ως προς τους ελάχιστους εναπομείναντες υπαλλήλους των σχετικών ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) είναι αμείλικτα. Σε πάρα πολλές Περιφερειακές Ενότητες υπηρετεί από ένας έως κανένας υπάλληλος!
Οι υπάλληλοι των Περιφερειών που περιγράφουν αυτή την τραγική κατάσταση στις δομές κοινωνικής πρόνοιας εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και με την θέση  της Κυβέρνησης, δια στόματος της αρμόδιας υφυπουργού, ότι η λύση είναι η "αποϊδρυματοποίηση" (περιλαμβάνοντας μόνο τα κρατικά στον όρο "Ιδρύματα" και όχι τις ΜΚΟ και την Εκκλησία) και η "επαγγελματική αναδοχή", δηλαδή η εκμίσθωση "γονέων" επί 24ώρου βάσεως να δέχονται έως και 5 παιδιά στο σπίτι τους, όταν η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της, δείχνει ότι είναι πέρα για πέρα αντιδραστική.
Εξάλλου το αλληλοκαλυπτόμενο πλαίσιο για την τεκνοθεσία μεταξύ των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Ιδρυμάτων (MKO, Εκκλησιαστικά και Φιλανθρωπικά Σωματεία) και η τραγική υποστελέχωση σε εξειδικευμένους υπαλλήλους σε συνδυασμό με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί για την τεκνοθεσία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο, για να διαπιστωθεί ότι μια οικογένεια είναι ασφαλής για το παιδί, αλλά και για να γίνει το "ταίριασμα" του παιδιού με την επιλεχθείσα οικογένεια, δίνουν απάντηση πόσο έωλες είναι οι δηλώσεις αυτές”.

    

 

randomness