Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Είναι «ξέφραγο αμπέλι» η Λαμία;

Γράφει ο Σπύρος Αλ. Ρίζος

 

Γιατί τελευταία αισθάνομαι ότι η Λαμία είναι σαν «ξέφραγο αμπέλι»; Ο ξένος που μπαίνει στην πόλη μας τι αισθάνεται; Όποιος φτάνει κλείνει δρόμους, σκάβει χαντάκια για δίκτυα (ή δίχτυα) ψηφιακά, συνδέσεις αερίου, ασφαλτοστρώνει δρόμους κλπ., χωρίς καμία επικοινωνία και ενημέρωση των Λαμιωτών! Από πού πηγάζει άραγε αυτή η εξουσία της επιβολής της ασυδοσίας;
Η Μακροπούλου, προ ημερών, δεν πρόλαβε να ασφαλτοστρωθεί και άνοιξαν νέα ορύγματα. Τι είναι αυτό το ράβε-ξήλωνε;
Ο Δήμαρχος έκανε την αναφορά του, για τη συμπεριφορά συγκεκριμένης εταιρείας, στον αρμόδιο δικαστικό και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο.
Το ντόπιο Τεχνικό Επιμελητήριο αισθάνεται ότι πρέπει να πει ή να κάνει κάτι;
Οι συμπολίτες μας εργολάβοι τι θα έλεγαν, αν ένα πρωί τα μηχανήματα κάποιου «συναδέλφου τους» είχαν αποκλείσει την έξοδο από το σπίτι τους ή το δρόμο που πάνε στην εργασία τους; (Περιμένουμε την απάντησή τους).
Διότι δεν έχει σημασία μόνο να κάνεις κάτι, αλλά και πώς θα το κάνεις.
Η ασυδοσία είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, είναι ένα κάρβουνο αναμμένο, που καίει απ’ όπου κι αν το πιάσεις, αλλά δεν είδα και κανέναν να θέλει να το πιάσει.
Οι εργολάβοι, χάριν ευκολίας και πιθανόν λόγω και του κόστους, αποφεύγουν την ενημέρωση των συμπολιτών μας, όπως και την υλοποίηση (ενίοτε) προστατευτικών και προειδοποιητικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των έργων.
Η προχειρότητα δε, των προειδοποιητικών και προστατευτικών μέτρων μερικές φορές μας εκπλήσσει!
Επίσης, ο χρόνος αποκατάστασης είναι σημαντικός, διότι οι φθορές στα αυτοκίνητα -άξονες, ρουλεμάν- είναι πολύ συχνές και έχουν υψηλό κόστος.
Η μελέτη εφαρμογής των έργων τι μπορεί να προβλέπει για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων; Εδώ το βάρος πέφτει στους πολιτικούς και στους αρμόδιους μελετητές, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ριζικά.
Όσο για την Αστυνομία, που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την τήρηση του Κ.Ο.Κ. και γενικότερα της ευταξίας στους δρόμους της Λαμίας, δεν ξέρω πόσο καλά κάνει τη δουλειά της.
Είναι γνωστή η παροιμία «όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει».
Τα παράπονα των Δημοτών-πολιτών και το βάρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων βεβαίως πέφτουν στο Δήμαρχο. Να δούμε πώς θα τα βγάλει πέρα. Τα σκαλιά της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής θέλουν προσπάθεια και κόπο και δεν είναι πάντα σίγουρο και ορατό το αποτέλεσμα.


Σημείωση Λ.Τ. (από Λεξικό Γ.  Μπαμπινιώτη)
α) Ευταξία = η τήρηση της τάξης
β) Τάξη = η οργάνωση των πραγμάτων ή καταστάσεων με αρμονικό τρόπο και μεθοδικότητα

    

randomness