Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πλατείας του Νέου Μοναστηρίου

Σε κλίμα συγκίνησης και Ιστορικής μνήμης τελέστηκε την  Κυριακή  η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των Νεομοναστηριωτών που εκτελέσθηκαν ομαδικά από τους Ιταλούς κατακτητές, στις 26 Μαΐου 1942.

Ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Λιόλιος τόνισε πως το ιστορικό αυτό γεγονός, δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί από τη μνήμη μας και να αλλοιωθεί, είναι η απόδειξη της θυσίας των συμπατριωτών μας στην υπερφίαλη εξουσία του φασιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Το παρόν έδωσαν Πολιτειακοί και Τοπικοί Παράγοντες καταθέτοντας στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων. Μεταξύ αυτών στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: κ.κ Οικονόμου Ιωάννης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοτρωνιάς Γεώργιος Βουλευτής Φθιώτιδας, ο κ.κ Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος, ο κ.κ Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ν.Φθιώτιδας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Καλημέρης Νικόλαος, Παπάρας Χρήστος, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, κ.κ Καναβός Νικόλαος και Αυγέρη Αθανασία, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Λελεντζής Γεώργιος, Γκανίδης Ιωάννης, Νιάνιος Χρήστος, Καϊδατζής Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν.Μοναστηρίου κ.κ Καμπορούδης Πασχάλης, Η Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Μητσοπούλου Κωνσταντία, ο Εκπρόσωπος Αποστράτων Ε.Σ. Φθιώτιδας – Ευρυτανίας – Φωκίδας κ.κ Ιωάννης Τσιγάρας, η Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματίου Α.Ο.Μ.Ν Θωμαή Κώτσιαλη, Η Εκπρόσωπος του ΟΠΑΣΤΕ Δημοπούλου Ευαγγελία. ο κ.κ Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τσιμπερούδης Γεώργιος.



Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και προσκλητήριο εκτελεσθέντων (τήρηση σιγής), ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση Εθνικού Υμνο.

Μετά την εκδήλωση  ακολούθησε  ποδηλατοδρομία «Δρόμος Θυσίας» με αφετηρία την Πλατεία Ηρώων έως και το Μνημείο των εκτελεσθέντων.

Το ιστορικό

Το 1924 όταν έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Βουλγαρία, το Ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε ένα μέρος από το τσιφλίκι του Μαραθέα και τους εγκατέστησε στη Τζιόμπα. Όπως λένε οι Μοναστηριώτες, εδώ πέρασαν δύσκολα χρόνια με φτώχεια μεγάλη.

Δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στη νέα ζωή και στο κλίμα αλλά κυρίως με τα προβλήματα που τους δημιουργούσε ο δυνάστης τσιφλικάς με τον οποίο είχαν διαρκώς συγκρούσεις. Με την κατάκτηση της πατρίδας μας από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ο Μαραθέας έγινε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, έγινε λεγεωνάριος-συνεργάτης των Ιταλών και θεώρησε ότι ήταν η μοναδική ευκαιρία να διώξει τους πρόσφυγες από το τσιφλίκι του.





Το 1942, την περίοδο της μεγάλης πείνας, ο τσιφλικάς είχε σπείρει 250 στρέμματα κουκιά. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από την πείνα, έτσι πολλοί από τα γύρω χωριά πήγαιναν και μάζευαν κουκιά.

Ο τσιφλικάς, με αφορμή το περιστατικό, βρήκε την αιτία που ζητούσε. Στις 26 Μάη του 1942, φέρνει τους συνεργάτες του Ιταλούς στο χωριό το οποίο λεηλατούν, βασανίζουν αδιάκριτα πολλούς κατοίκους και καίνε 26 σπίτια. Στο τέλος παίρνουν 12 άντρες και τους κλείνουν στο Δημοτικό Σχολείο όπου τους βασανίζουν άγρια. Στη συνέχεια τους βγάζουν στο προαύλιο, τους υποχρεώνουν να σκάψουν ένα λάκο και εκεί τους εκτελούν παρουσία των συγγενών τους.

Πρόκειται για τους παρακάτω αθάνατους ήρωες.

1. Τερζίδης Μιχαήλ

2. Γκανίδης Γιάννης του Κυριάκου

3. Νατούδης Νίκος

4. Γκανίδης Λάμπρος

5. Γκανίδης Μόσχος

6. Γκαντολούδης Στέργιος

7. Γιαλαμούδης Σιδέρης

8.Καμηλούδης Παναγιώτης

9. Στεφούδης Στέφανος

10. Γκανίδης Γιάννης του Στεργίου

11. Μάστορας Γεώργιος

12. Κονταλέξης Κ.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.