Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επιστολή Δημάρχου Αγράφων προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς “Εxθρική πράξη η έγκριση αιολικών, υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών, εντός των ορίων του Δήμου μας”

Την αντίθεσή του στην απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για έργα που αφορούν ανεμογεννήτριες εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων, εκφράζει ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για προσφυγή στα δικαστήρια με στόχο την ακύρωση των αυτών των αποφάσεων.
Στο έγγραφο που έστειλε προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, σχετικά με τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έργων ΑΠΕ ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι από τώρα και στο εξής και μέχρι να εγκριθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό, ο Δήμος θα είναι αντίθετος σε κάθε απόφαση της Περιφέρειας που θα γνωμοδοτεί θετικά στην εγκατάσταση ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων.
Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αγράφων:
«Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Δήμος μας με την νέα διοίκηση του και έχοντας σαν βάση ένα υψηλής βιοποικιλότητας περιβάλλον και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000, στοχεύει, σε μία ήπια «οικοανάπτυξη» με σεβασμό στην ιδιαίτερα ορεινή φύση του, με την άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων. Η προοπτική ανάπτυξης αυτή έρχεται σε αντίθεση με την χωροθέτηση βιομηχανικών έργων ΑΠΕ κυρίως αιολικών, υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών, εντός των ορίων του Δήμου μας και η Διοίκηση του Δήμου μας και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην έγκριση των έργων αυτών.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι αιτήσεις από διάφορες εταιρείες για περιβαλλοντική έγκριση έργων ΑΠΕ, εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων, προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα έργα αυτά έρχονται και σε αντίθεση με θέσεις του Δήμου μας αλλά και με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12-2018 iκαι στοιχεία του οποίου αναφέρω στο τέλος της επιστολής.
Ειδικά δε τώρα που το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περ. Στερεάς (2018) είναι μεταγενέστερο του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (2008) και το νέο Ε.Χ.ΑΠΕ δεν έχει ακόμα συνταχθεί.
Κατά συνέπεια από τώρα και στο εξής και μέχρι να εγκριθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ θέλουμε να θεωρείτε δεδομένη στις αποφάσεις σας την αντίθεσή μας και την άρνηση οποιασδήποτε έγκρισης για έργα ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου μας. Ειδικά δε στην περίπτωση που εγκρίνετε περιβαλλοντικούς όρους έργων ΑΠΕ εντός του Δήμου μας θα θεωρήσουμε την ενέργειά σας αυτή εχθρική και αντίθετη με τα εκφρασμένα συμφέροντα του Δήμου μας και των Δημοτών μας και για κάθε έργο που θα εγκριθεί στο εξής να θεωρείτε δεδομένες νομικές ενέργειές μας προς ακύρωσή του”.
Σημείωση “Λ.Τ.”: Προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά η επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Αγράφων προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς για το θέμα των αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων. Είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι ο Περιφερειάρχης είναι συμπαραστάτης στον αγώνα των Δημάρχων και των Περιβαλλοντικών οργανώσεων στον αγώνα που κάνουν για να μην υπάρξουν άλλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Στερεά. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς την ακύρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.
Οφείλει μια εξήγηση ο Περιφερειάρχης, αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλει ο Δήμαρχος Αγράφων.

 

 

 

    

randomness