Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιάννης Οικονόμου : Κανένα έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη

  •  

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας  Γιάννης Οικονόμου απάντησε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου σε επίκαιρες ερωτήσεις αναφορικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων .

 

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αραχωβίτης, ο Υφυπουργός απάντησε σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων και τον κίνδυνο απώλειας σχεδόν 350 εκ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απένταξης των ενταγμένων πράξεων. «Οι διαδικασίες για την υλοποίησης τους συνεχίζονται απρόσκοπτα. Αυτό είναι το δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί ευρώ.

Ο υφυπουργός  σχολιάζοντας τον χρόνο ένταξης των 25 αρδευτικών έργων ανέφερε: «Τα έργα εντάχθηκαν στις 2 Ιουλίου του 2019, δηλαδή 7 ημέρες, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς να υφίσταται η κατάλληλη προετοιμασία, παρότι το μέτρο «έτρεχε» και τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε, πως η κατασκευή έργων στην Ελλάδα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με το πλαίσιο των διαδικασιών, αλλά και με την αρτιότητα των μελετών. Η παραδοχή αυτή σε συνδυασμό με την πανδημία, την απεργία των μελών των Επιτροπών Διαγωνισμού, τη χρονοβόρα διαδικασία των απαλλοτριώσεων και την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών επέφεραν τις όποιες καθυστερήσεις και το ΥΠΑΑΤ επιδόθηκε σ έναν αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει, πως κανένα έργο δεν κινδυνεύει.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι για τα22 από τα 25 έργα έχει ήδη εκδοθεί τροποποίηση των αποφάσεων ένταξής τους ως προς την προθεσμία ανάληψης νομικής δέσμευσης, ενώ για τα υπόλοιπα 3 δεν χρειάστηκε παράταση, καθώς οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει.

«Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε στο αύριο του πρωτογενή τομέα μακριά από καιροσκοπικές λογικές. Η ανάγκη για συντονισμένη εγγειοβελτιωτική πολιτική είναι αδίρρητη» καθώς η προώθηση της ορθής διαχείρισης του αρδευτικού νερού στην αγροτική παραγωγή αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

 

    

randomness