Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η εθνική μας αρετή ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Ο συμπατριώτης μας καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Σκουτέλης πέρυσι το Φθινόπωρο είχε ερθει στη Λαμία και είχε επαφές με την δημοτική αρχή και τις υγειονομικές αρχές για την πανδημία . «Θα υπάρξει πρόβλημα τον χειμώνα με τον κορονοϊό ,είχε δηλώσει τότε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής  , καθώς θα υπάρχει η γρίπη και τα κοινά κρυολογήματα και ακόμη και οι γιατροί θα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν».
Τα γεγονότα που ακολούθησαν με το λοκντάουν του Νοεμβρίου και την εξαρση των κρουσμάτων  επιβεβαίωσαν τους φόβους του καθηγητή  . Σημειωτέον οτι η  Λαμία τότε ανησυχούσε λιγότερο για τον κορωνοιό , ενω απολύτως ελεγχόμενη ηταν  η κατάσταση και στους υπόλοιπους Δήμους του νομού Φθιώτιδας , με τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού να φαντάζει ενα μακρινό σενάριο .
Πριν λίγες ημέρες   ο καθηγητής Παθολογίας και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης,  εξέφρασε τη θέση   πως είναι εκτός πραγματικότητας οι όποιες σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς ,υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας .
Λογικό ακούγεται . Και με  την πανδημία σε εξέλιξη , κανένας λογικός ανθρωπος , πόσο μάλλον μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί αυτές τις προειδοποιήσεις . Αλλωστε με κλειστό ενα μεγάλο τμήμα της οικονομίας , τα κρούσματα αντι να μειώνονται αυξάνονται . Ας σκεφτούμε
 πόσο χειρότερα θα ηταν τα πράγματα με ανοιχτή ολη την οικονομία . Θα ηταν επομένως , ολέθριο λάθος να πιστέψουμε οτι εχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία επειδή αρχισε ο κόσμος και εμβολιάζεται .
Δεν δικαιολογείται καμια χαλάρωση και κανένας εφησυχασμός . Η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα στη Φθιώτιδα με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στην περιοχή , αλλά και η πραγματικότητα που ζεί ολόκληρη η Ελλάδα και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την εκτόξευση των κρουσμάτων και τα υπερφορτωμένα με ασθενείς νοσοκομεία , επιβάλλουν επαγρύπνηση , προσοχή , τήρηση των μέτρων και σεβασμό στην επιστήμη και στους επαγγελματίες της υγείας .
Απο την αλλη δεν μπορεί κανένας να αγνοεί και την υγεία της οικονομίας . Ο κόσμος εχει κουραστεί , η πίεση της κοινής γνώμης για ανοιγμα της οικονομίας είναι μεγάλη , τα αποθέματα του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα . Αλλά εχουμε να κάνουμε με εναν υπουλο εχθρό που περιμένει να εκμεταλευτεί ενα πνεύμα ανεμελιάς και χαλάρωσης . Το πήραμε το μάθημα πέρυσι το καλοκαίρι .
Ανοίξαμε την οικονομία πιστεύοντας οτι τα χειρότερα με την πανδημία πέρασαν , η κυβέρνηση δεν εκανε καμία προσπάθεια για να ενημερώσει σωστά τον κόσμο για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε η οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων και με τον ερχομό του χειμώνα πληρώσαμε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε το τίμημα . Μπήκαμε σε σκληρότερα λοκντάουν που αποδείχτηκαν τελικά οτι είχαν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την οικονομία και τις επιχειρήσεις .
Κανένας δεν εχει καταλάβει ποιό τελικά ηταν το οφελος απο την πολιτική του ''ακορντεόν''. Στο σημείο που βρισκόμαστε το βέβαιο είναι πλέον πως αν δεν ξεμπερδέψουμε οριστικά με την πανδημία , καμια επιστροφή στην ομαλότητα δεν θα είναι εφικτή και κανένας προγραμματισμός στην οικονομία δεν μπορεί να γίνει . Ολα  είναι μετέωρα . Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η μόνη λύση ηταν το κλείδωμα της οικονομίας γιατί δεν είχαμε κανένα αλλο οπλο στη διαθεσή μας για να νικήσουμε τον θανατηγόρο ιό .
Σήμερα ενα χρόνο μετά τα πράγματα είναι διαφορετικά . Υπάρχουν πολύ περισσότερα οπλα στην διαθεσή μας για να αγωνιστούμε και να νικήσουμε τον κορωνοιό . Γίνονται χιλιάδες τέστ , το σύστημα υγείας εχει οργανωθεί καλύτερα , οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα για την ασθένεια , εχουμε εμβόλια και οι εμβολιασμοί προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς  . Εκείνο που χρειάζεται για να στηριχθεί η ολη προσπάθεια είναι αυξημένη κοινωνική υπευθυνότητα . Αν την είχαμε επιδείξει νωρίτερα ισως να είχαμε αποφύγει την τραγωδία της Μαλεσίνας και οι συνανθρωποί μας που εφυγαν απο τη ζωή χτυπημένοι απο τον κορωνοιό , θα είχαν σωθεί .
Οφείλουμε να το εμπεδώσουμε καλά στο μυαλό μας . Δημοκρατία χωρίς ατομική ευθύνη δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο .Οπως είπε και ο πρωθυπουργός  η υπευθυνότητα είναι το εθνικό μας εμβόλιο , η εθνική μας αρετή  .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                               Δημοσιογράφος