Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ηρθε πάλι ο γαλατάς ! (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Ήρθε πάλι ο Γαλατάς .Για να μας υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα ζει τα τελευταία 47 χρόνια την καλύτερη ,την πλουσιότερη ,την πιο δικτυωμενη δημοκρατία που γνώρισε αυτός ο τόπος . Και αν κρίνουμε και απο τις παρουσίες και τις εκπροσωπήσεις επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών στρωμάτων στην γιορτή της Προεδρίας της Δημοκρατίας , ζούμε πράγματι την πολυφωνικότερη και πλουραλιστικότερη δημοκρατία απο συστάσεως ελληνικού κράτους . Μια δημοκρατία ανεκτική απέναντι στη διαφωνία και τη διαφορετικότητα  του κάθε πολίτη . Δεν γνωρίζω ποιος το είχε πει πρώτος αλλά είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια . Μια κοινή παραδοχή . 

Ότι δημοκρατία είναι να σου χτυπάνε το πρωί την πόρτα του σπιτιού σου και να ξέρεις ότι είναι ο Γαλατάς .

Το έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας .Η μεγαλύτερη κατάκτηση της δημοκρατίας είναι ότι κανένας σήμερα δεν θα ήθελε να επιστρέψει στις συνθήκες της δεκαετίας του 60 και του 70 .Ξέρετε γιατί; Διότι σήμερα έχει ένα μέτρο σύγκρισης και είναι πεπεισμένος όσο κι αν γκρινιαζει για τα κακώς κείμενα και τα στραβά κι ανάποδα της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε , ότι ζει πολύ καλύτερα από εκείνες τις εποχές . Στις δεκαετίες που πέρασαν συντελέστηκε μεγάλη ,αλματώδης θα έλεγε κανείς πρόοδος  και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί .

Από οποια πολιτική σκοπιά  κι αν βλέπει κανείς τις εξελίξεις μιας πορείας 47 χρόνων ο απολογισμός είναι θετικός .Τα θετικά και τα πλεονεκτήματα είναι ασύγκριτα περισσότερα από τα μειονεκτήματα .Με όρους πολιτικής σταθερότητας ,δημοκρατικής πληρότητας  ,κοινωνικής προόδου , έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά .

Τη φετινή χρονιά δεν γιορτάζουμε μόνο τα 47 χρόνια της αποκατάστασης της δημοκρατίας . Γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια της ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή ένωση .Μια κορυφαία επιλογή που συνέβαλε τα μέγιστα για την εδραίωση και την σταθερή πορεία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια . 

Αν έχει μια αξία η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας , είναι γιατί δίνεται η ευκαιρία να μετρήσεις τις επιτυχίες και νά δεις που απέτυχες για να αλλάξεις πορεία . Η γενιά της μεταπολίτευσης  αξίζει κάθε έπαινο γιατί κατάφερε να στεριώσει την καλύτερη δημοκρατια από συστάσεως νεοελληνικού κράτους . Η περίοδος της μεταπολίτευσης ενίσχυσε ολες τις δημοκρατικές παραδόσεις μιας χώρας που εβγαινε απο μια δικτατορία . Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία , οι ισχυρές κυβερνήσεις με κοινοβουλευτική πλειοψηφία , η εθνική συμφιλίωση , το κράτος δικαίου και η δημιουργία της μεσαίας τάξης ηταν οι στυλοβάτες της πολιτικης σταθερότητας και της κοινωνικής ευημερίας . 

Η γενιά της μεταπολίτευσης ομως χρεώνεται  και την ευθύνη για τα λάθη και τις κακές πολιτικές  που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία .

Όλα αυτά όμως έγιναν μαζί με την κοινωνία και όχι εν τη απουσία της .Το μεγαλύτερο προσόν μιας δημοκρατίας λένε πολλοί σε σύγκριση με τα αυταρχικά και ανελεύθερο καθεστώτα είναι ότι μπορεί να διορθώσει τις λάθος πολιτικές  ,σε αντίθεση με τα αυταρχικά και ανελεύθερο καθεστώτα που δύσκολα αλλάζουν πορεία .Έχει όμως και μειονεκτήματα η δημοκρατία .Και ένα από αυτά ίσως το σημαντικότερο είναι ότι δίνει η ίδια τα όπλα στους εχθρούς της για να την πολεμήσουν . Σήμερα οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών είναι κατοχυρωμένα και θεωρούνται απ'ολους δεδομένα . Δεν ηταν ομως πάντα ετσι . Υπήρχαν εποχές που δεν χτυπούσε την πόρτα ο γαλατάς ! Οι παλαιότεροι το γνωρίζουν . Οι νεώτεροι πρέπει να το μαθαίνουν ! 

                                                                                                                                                                     Χρήστος Αλεξανδρής 

                                                                                                                                                                           Δημοσιογράφος

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness