Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Καρπενήσι: Πανευρυτανική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών

Σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες από όλη την Ευρυτανία και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής (1/8) στην Κεντρική Πλατεία του Καρπενησίου για να διαμαρτυρηθούν για την επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και ιδιαίτερα στα Άγραφα.
Ο Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Αγιος Νικόλαος», η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και δεκάδες Ευρυτανικοί σύλλογοι αντιδρούν και κάνουν λόγο για καταστροφή των βουνών, για ξεριζωμό κτηνοτρόφων και αγροτών.
Στα Αγραφα, τα χωριά Κρίκελλο και Φουρνά του Δήμου Καρπενησίου, η θέση Φροξιλιά (κοντά στο Κερασοχώρι, πρωτεύουσα του Δήμου Αγράφων) και Βαλαώρα επίσης του Δήμου
Αγράφων βρίσκονται στο στόχαστρο μιας «…σαρωτικής επέλασης..» που συνολικά αφορά την έκδοση 29 αδειών για αιολικές εγκαταστάσεις με 600 έως 700 ανεμογεννήτριες, 38 για υδροηλεκτρικά και τη δέσμευση 3.200 στρεμμάτων βοσκοτόπων για φωτοβολταϊκά.
Τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν εργασίες για την εγκατάσταση αιολικών στην κορυφή Τύμπανο πάνω από την Αμπλιανη, στην ευρύτερη περιοχή του Κρίκελλου στην οροσειρά της Σαράνταινας, κατόπιν πρωτοκόλλου εγκατάστασης που υπέγραψε ο δασάρχης Καρπενησίου.
Η ιστορία χρονολογείται από το 2014 όταν χορηγήθηκε άδεια εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο με 15 ανεμογεννήτριες.
Στην ίδια καταστροφική λογική, στα ισιώματα και τους βοσκοτόπους της Βαλαώρας, οδεύει η επικείμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού «πάρκου» σε έκταση 3.200 στρεμμάτων σε κρίσιμα βοσκοτόπια του χωριού, στερώντας το 80% ζωτικού χώρου από τη μόνη παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων, την κτηνοτροφία. Εάν η επένδυση υλοποιηθεί, θα επιφέρει απώλεια της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, οδηγώντας τους κατοίκους σε έναν βίαιο ξεριζωμό για δεύτερη φορά μέσα σε 50 χρόνια έπειτα από τη λειτουργία της λίμνης Κρεμαστών.
Τέλος, στις 6/7/2021 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 29,4 MW στη θέση Φροξιλιά.
Η περιοχή χωροθέτησης του αιολικού σταθμού γειτνιάζει με περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και με Ειδική Ζώνη Διατήρησης.
Οι διοργανωτές της Πανευρυτανικής κινητοποίησης ΜΕ Τις τοποθετήσεις τους θέλησαν να αναδείξουν για ακόμη μια φορά τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την επέλαση των κάθε τύπου εφαρμογών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρυτανία. Αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν:
• Την ισοπέδωση των βουνοκορφών με την παράλληλη αλλοίωση του τοπίου και την «παγίδευση» δεκάδων πηγών νερού με κίνδυνο αλλαγής του υδροφόρου ορίζοντα.
• Τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων με μεγάλες κλίσεις για τη μεταφορά φορτηγών μηχανημάτων και τη συναρμολόγηση των αιολικών συστοιχιών στις κορυφογραμμές, με αφανισμό χιλιάδων δέντρων, επιπτώσεις στη σπάνια χλωρίδα, αποδεκατισμό της άγριας ορνιθοπανίδας της περιοχής και διωγμό της ορεινής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας. Επιπτώσεις τις οποίες οι ΜΠΕ αποκρύπτουν εντέχνως ή αγνοούν από πρόθεση.
• Επιπρόσθετη καταστροφή του περιβάλλοντος με τα έργα μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού θα απαιτηθεί η εγκατάσταση δικτύων Υψηλής Τάσης μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, που θα διατρέχουν το προστατευόμενο τοπίο, γεγονός που κυοφορεί επιπλέον και κινδύνους πυρκαγιάς.
• Αλλαγή χρήσης γης με τη μετατροπή των βουνών από κιβωτό φυσικού αποθέματος και νερού σε βαριά βιομηχανική περιοχή.
Απαιτούν την ανάκληση αδειών εγκατάστασης βιομηχανικής κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρυτανία και στα Αγραφα, τον χαρακτηρισμό του ορεινού όγκου των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων ως Ιστορικού Εθνικού Πάρκου, δεδομένων των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί (εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας 1821, «Συμφιλίωση Νιάλας») και τον αποχαρακτηρισμό ολόκληρης της Ευρυτανίας από «Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας».
Κι ακόμη, τον προσανατολισμό ολόκληρης της Ευρυτανίας και του ορεινού όγκου της Καρδίτσας στην αειφόρο-βιώσιμη ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες και κατάρτιση σύγχρονου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.
«Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Και ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αλλά θα ενταθεί, γιατί είναι μια μάχη από την κοινωνία για την κοινωνία», αναφέρουν.

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...