Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κλείνουν τράπεζες στη Λαμία!

• Χωρίς τέλος η υποβάθμιση νευραλγικών υπηρεσιών στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς

Το κλείσιμο νευραλγικών υπηρεσιών δεν έχει τέλος στη Λαμία. Την συρρίκνωση των διοικητικών υπηρεσιών ακολουθεί τώρα κατα πόδας η συρρίκνωση τραπεζικών καταστημάτων, σε μια πόλη που είναι έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μετά το κλείσιμο περιφερειακών καταστημάτων στους Δήμους της Φθιώτιδας, σειρά πήρε τώρα ο Δήμος Λαμιέων. 

Ήδη η τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε το κλείσιμο 25 καταστημάτων σε ολη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα κλείνουν 6 καταστήματα στην Αττική, 3 στο νομό Θεσσαλονίκης και 16 στην Περιφέρεια.

Στο νομό Φθιώτιδας κλείνει το κατάστημα στην κεντρική πλατεία της Λαμίας.

“Μετά από μία δεκαετία κρίσης και εν μέσω πανδημίας η Eurobank συνεχίζει στην λογική της συρρίκνωσης, της περικοπής του κόστους και της επίτευξης κερδών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Eurobank Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων “η πρακτική της μαζικής συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία, αποδυναμώνει την δυνατότητα εξυπηρέτησης της πελατείας και κλονίζει την προβολή της τράπεζας.

Η διοίκηση της Τράπεζας πρέπει να αντιληφθεί τις σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών καθώς και στην ποιότητα εξυπηρέτησης της πελατείας”.

Με βάση τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι της Τράπεζας:

• Το 30% της πελατείας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης.

• Στην Ελλάδα ένα κατάστημα αντιστοιχεί σε 6.298 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι ένα κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους.

• Στην Ελλάδα ένας τραπεζοϋπάλληλος αντιστοιχεί σε 324 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 188 κάτοικοι. Στον εν λόγω δείκτη η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση.

• Το δίκτυο της τράπεζας Eurobank έχει ήδη συρρικνωθεί κατά την τελευταία δεκαετία σχεδόν κατά 50%.

• Το κλείσιμο καταστημάτων δημιουργεί συνθήκες πίεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους υπαλλήλους της Τράπεζας.

“Οι τράπεζες τα περασμένα χρόνια ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές από κρατικά κονδύλια.

Οφείλουν λοιπόν, να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης, να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την εθνική μας οικονομία και ιδιαίτερα δε την περιφέρεια. Οφείλουν να μην επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης κόστους αλλά να λάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και στην οικονομία.

Λογικές αντιπαράθεσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους δεν ωφελούν” σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι το σημερινό μέγεθος του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας (300 καταστήματα) είναι πολύ μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστο.

Το σωματείο μάλιστα κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη «πρόχειρα και ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά», εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του στην απόφαση της Eurobank.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Eurobank δεν είναι η μοναδική Τράπεζα που προχωρά στο κλείσιμο κεντρικών καταστημάτων.
Η διοίκηση της Alpha Bank αποφάσισε και αυτή να βάλει «λουκέτο» στο κατάστημα που λειτουργούσε στην περιοχή της Έκθεσης Λαμίας, λουκέτο το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, εντάσσεται “στο πλαίσιο των στρατηγικών κινήσεων για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, αλλά και την στροφή προς τις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες”.

Η απόφαση μάλιστα ελήφθη από τη Διοίκηση της Τράπεζας χωρίς να προηγηθεί μια στοιχειώδης ενημέρωση των πελατών της. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο κλείσομο καταστημάτων ετοιμάζονται να προχωρήσουν και αλλες Τράπεζες στη Λαμία, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τις τοπικές αρχές.

Oι τράπεζες για την κάλυψη των κενών εξυπηρέτησης των πελατών τους από τα καταστήματα που κλείνουν, δεν λειτουργούν τον απαιτούμενο αριθμό νέων ΑΤΜ. Έτσι, προκύπτει διεύρυνση του φαινομένου του τραπεζικού αποκλεισμού.

Ολόκληρες περιοχές, αγροτικές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας και νησιωτικές, δεν έχουν ούτε ATM, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία.


Αναγκάζονται να ταξιδεύουν - συχνά μέσα στον χρόνο και για ώρες- προκειμένου να προβούν σε ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους.

 

 

    

 

randomness