Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού: Όχι στην παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος των χωριών μας σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Τις έντονες αντιδράσεις τοπικών συμβουλίων και κτηνοτρόφων του Περιβολίου και Μακρυράχης συναντά η προσπάθεια του Δήμου Δομοκού για εκμίσθωση – παραχώρηση – κοινοτικών εκτάσεων 1000 στρεμμάτων της περιοχής «Γιουργούλα» και 150 στρεμμάτων της περιοχής «Κουτσαλάκα» στην εταιρεία Voltalia AE, καθώς και 1590 στρεμμάτων της περιοχής «Προσήλια» στην εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να εναντιώνονται στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού καλεί τον λαό της περιοχής - κι όχι μόνο της Μακρυρράχης - να αντιδράσει και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής και σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων. Μάλιστα κατηγορεί το Δήμαρχο οτι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι - λόγω της πανδημίας - δεν γίνονται Δ.Σ και εισηγείται σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση ένα τόσο σημαντικό για τη ζωή των κατοίκων θέμα.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση “τέτοιου είδους παραχωρήσεις είναι γνωστό ότι γίνονται συνήθως για 25 χρόνια, με δικαίωμα για μονομερή ανανέωση από την πλευρά της εταιρείας για άλλα 25 χρόνια. 

Μάλιστα, προκειμένου οι εταιρείες και η διοίκηση του δήμου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του λαού της περιοχής, χρησιμοποιούν ως «τυράκι στη φάκα» τις ελάχιστες και για μικρό χρονικό διάστημα θέσεις εργασίας, που πιθανά να υπάρξουν - όταν είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και κάποια ανταποδοτικά – που, ίσως, εξασφαλίσουν από τις εταιρείες”.

“Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί”, τονίζει η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, “θα είναι τεράστια και θα επηρεάσει τόσο τη Μακρυρράχη, όσο και τα όμορα χωριά σ’ αυτή.

Άμεσες θα είναι οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την κτηνοτροφία και τη γεωργία:

• Αφαίρεση βοσκοτόπων (με ό τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους).

• Καταστροφή της βλάστησης και αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους, που θα επιφέρει πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς δεν θα συγκρατούνται τα νερά της βροχής.

• Το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό. Τα ζώα και τα πουλιά θα εξαφανιστούν, οι πηγές του νερού θα καταστραφούν.

• Το φυσικό τοπίο της περιοχής θα αντικατασταθεί από την όψη "τζαμαρίας" για μισό τουλάχιστον αιώνα!

Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες και την υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή, ενώ η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή η δυνατότητα αγοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό που θα συνεχίσει να την χρυσοπληρώνει”.

Σημείωση “Λ.Τ.”: Μπορεί να διαφωνούμε με αυτά που λέτε, αλλά σας δίνουμε χώρο - όσο μπορούμε - να τα λέτε.
Διότι η ηλιακή ενέργεια είναι πιο καθαρή από την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness