Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 5ΕΤΙΑ 2022-2027 !

• Διπλάσια η χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ - Μέχρι 29 Οκτωβρίου η υποβολή των προτάσεων για έργα και επενδύσεις

Oι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι και Επιμελητήρια στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, συζητήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς στα πλαίσια της ανοιχτής διαδικασίας διαβούλευσης επί του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την νέα προγραμματική περίοδο. Είναι γνωστό, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφάνιζε για χρόνια πλασματικό ΑΕΠ λόγω της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και εξαιτίας αυτού στερήθηκε τεράστια ποσά που δικαιούτο. Περιορίστηκε σε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν ήταν αντίστοιχες, ούτε με την πραγματική οικονομία, ούτε και με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.
Την εικόνα αυτή έρχεται να αλλάξει το σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ουσιαστικά, αφορά το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και σε αυτή την κατανομή χρηματοδοτήσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν καταλαμβάνει ξανά την τελευταία θέση, όπως προβλεπόταν αρχικά και όπως συνέβαινε έως σήμερα. Κάνει ένα μεγάλο “άλμα” και καταλαμβάνει θέση αντίστοιχη της πληθυσμιακής της κατάταξης.
Με βάση τη νέα κατανομή, διατίθεται στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, το 5% περίπου της συνολικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό του πληθυσμού της Στερεάς Ελλάδας στη χώρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 426 εκ ευρώ. Είναι σχεδόν διπλάσια η χρηματοδότηση σε σχέση με σήμερα, αφού το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (κατανομή 2013) έχει ύψος μόλις 215.738.576 ευρώ.»

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου.

 

 

    

randomness