Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μεγάλες οι ζημιές απο την χαλαζόπτωση στους ελαιώνες της Πελασγίας

Συνάντηση με  θέμα συζήτησης τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση στις Κοινότητες Σπαρτιάς, Αχλαδίου, Μύλων και Πελασγίας πραγματοποιήθηκε  στην Πελασγία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη  Φθιώτιδας Θανάση  Καρακάντζα, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου  Ηλία Σανίδα, του Αντιπεριφερερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής  Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, του Περιφερειακού Συμβούλου  Χριστόφορου Αχινιώτη, της Δημάρχου Στυλίδας  Βιργινίας Στεργίου, της Προϊσταμένης του Υποκατάστηματος ΕΛΓΑ Λαμίας  Ράνιας Σταφύλη,  του Εντεταλμένου Συμβούλου Πελασγίας  Γιάννη Πρεμέτη, του διευθυντή ΔΑΟΚ Π.Ε. Φθιώτιδας  Δημητρίου Ρίζου, εκπρόσωπων αγροτικών φορέων και παραγωγών της περιοχής.
Στη συνάντηση εγινε καταγραφή ολων των προβλημάτων που εχουν προκύψει στις καλλιέργειες με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν  ότι η διαδικασία των εκτιμήσεων θα γίνει βάσει της απαιτούμενης τεχνογνωσίας ώστε να μην αδικηθεί κανένας  παραγωγός.
Από την πρώτη ημέρα έγιναν οι απαιτούμενες αναγγελίες ζημιάς και κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στην περιοχή ώστε να γίνει σε πρώτη φάση μια προεκτίμηση- επισήμανση της πτώσης του ελαιοκάρπου, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, με την τελική εκτίμηση να γίνεται πριν την έναρξη της συγκομιδής και με τη δέσμευση ότι η πληγείσα περιοχή θα παρακολουθείται συνεχώς από γεωπόνους της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς ιδιαίτερα στον παραδοσιακό ελαιώνα της Πελασγίας, η ζημιά κυμαίνεται κατά τόπους σε ένα μεγάλο ποσοστό. Οι παραγωγοί, οι οποίοι μετά από τρία χρόνια συνεχούς ακαρπίας έχουν περιέλθει σε απόγνωση, έλαβαν τη δέσμευσης της πραγματικής καταγραφής της ζημιάς στο φυτικό τους κεφάλαιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς επίσης και το θέμα της γρήγορης και ικανοποιητικής αποζημίωσης των αγροτών.
Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έως τις 21 Ιουνίου 2022 .