Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

O κορωνοϊός… επιστρέφει από τις διακοπές – Το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου αναμένεται να επιδεινώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σχέδιο για τείχος ανοσίας μέχρι το Σεπτέμβριο εκ των πραγμάτων έχει εγκαταλειφθεί, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το ότι οι νέοι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν για ένα δύσκολο φθινόπωρο και την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται (αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων) η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, με τον κλοιό να σφίγγει για τους ανεμβολίαστους.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η αναφορά που έκαναν χθες τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης όσο και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος στους υγειονομικούς προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο κ. Κοντοζαμάνης, λέγοντας πως «είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα στη διαχείριση της πανδημίας. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι πράγματι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα το κάνει (…) Ο Νόμος θα εφαρμοστεί».

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ με φειδώ θα εφαρμόζονται τοπικοί περιορισμοί (όπως φάνηκε και από τα νησιά το καλοκαίρι). Το βασικό επιχείρημα είναι πως δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και τα «φώτα» πλέον στρέφονται σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Σε αυτή τη φάση στην κυβέρνηση δεν θέλουν να επεκτείνουν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ωστόσο είναι μία στρατηγική που θα επανεξεταστεί αν υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Προς το παρόν το μέτρο  της υποχρεωτικότητας εφαρμόζεται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές συμβάσεων) και ακολουθούν την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί. Κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι να καλυφθούν γρήγορα οι κενές θέσεις που θα προκύψουν από τις αναστολές (αυτό θα γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Σε ολόκληρη τη χώρα μοιράζονται τα 3.273 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επί 102.298 διαγνωστικών ελέγχων. Το νήμα των λοιμώξεων έκοψε και πάλι η Αττική με 709 διαγνώσεις, τη στιγμή που η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο λεκανοπέδιο φτάνει ήδη το 76%. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί δεύτερη με 318 λοιμώξεις και κάλυψη ΜΕΘ στο 57%, ενώ στον «χορό» των τριψήφιων αριθμών κρουσμάτων έχουν μπει δυναμικά τις τελευταίες ημέρες αρκετές ακόμα περιοχές όπως το Ηράκλειο (151), η Αχαΐα (115), η Μεσσηνία (113), τα Χανιά (102) και η Ρόδος (100).

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκε η διασπορά σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Κοζάνη (96), η Ηλεία και η Καβάλα (86) και η Λάρισα (70), αλλά και σε πολλά νησιά. Χθες, από τον επιδημιολογικό χάρτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεχώρισε η Εύβοια με 75 και η Κέρκυρα με 62 νέες διαγνώσεις, ενώ ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα 91,07 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην Ικαρία, τα 101,3 στη Λευκάδα, τα 217,09 στη Μύκονο, τα 124,78 στη Νάξο και τα 94,22 στις Σποράδες.

Όπως ανέφερε και ο κ. Γώγος, άλλωστε, «υπάρχει τις τελευταίες μέρες περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου με κάποιες περιοχές να έχουν σημαντικές αυξομειώσεις (…) Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα θετικότητος σε αρκετά νησιά μας, όπως στη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο».

Επικρατεί πλήρως η μετάλλαξη «Δέλτα»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προς το παρόν «αμύνεται» ικανοποιητικά μπροστά στη σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», ωστόσο κρίνεται αναγκαία αυτή τη στιγμή η θωράκιση και η προετοιμασία του απέναντι, αφενός στην αύξηση των κρουσμάτων και αφετέρου στο στοίχημα της εξυπηρέτησης και των υπολοίπων non-Covid νοσημάτων.

Την αυξανόμενη πίεση καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο κ. Γώγος, σύμφωνα με τα οποία οι νοσηλευόμενοι ασθενείς φτάνουν πλέον τους 1.872, ενώ σε ΜΕΘ -όπου το τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκε αύξηση κατά 29,44%- βρίσκονται 299. Έτσι, η κάλυψη των απλών κλινών COVID στην επικράτεια ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 41% και των ΜΕΘ-COVID σε 60% στις ΜΕΘ-COVID.

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά τέσσερις (286 χθες), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 276, ενώ καταγράφηκαν και 20 νέοι θάνατοι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι 166 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση, αφενός στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα που αυτή τη στιγμή κυρίως νοσούν και μπαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν άμεσα, και αφετέρου σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να κάνουν τεστ και να τηρούν τους κανόνες προστασίας για να μη μεταφέρουν τον ιό στις ηπειρωτικές ζώνες.

Σύμφωνα, τέλος, με τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 σε 1.011 δείγματα της περιόδου 28 Μαΐου – 08 Αυγούστου, τα 950 δείγματα αφορούσαν στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος και από αυτά τα 868 ήταν στελέχη της παραλλαγής «Δέλτα», με το σχετικό ποσοστό επικράτησης να ανέρχεται πλέον στο 89%. Σε τυχαία δειγματοληψία για το 15ήμερο από 19/07 – 01/08, μάλιστα, η επικράτηση του εν λόγω στελέχους έφτασε στο 100% στις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

 Μοντέλο εκπαιδευτικών και σε άλλους κλάδους

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν την επέκταση του «μοντέλου» των εκπαιδευτικών και σε άλλους κλάδους, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Όσοι  εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα πρόκειται είτε για μοριακά είτε για rapid test και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος (που μπορεί να είναι 40 ευρώ την εβδομάδα). Στο τραπέζι είναι η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα λειτουργήσει ως έμμεσο κίνητρο εμβολιασμού.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί ο  αριθμός των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα που θα επιλέξουν να βάλουν σε τηλεργασία τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση- άλλωστε πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις- ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές και το θέμα να λυθεί δικαστικά.

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Στο μεταξύ έχει «κλειδώσει» η είσοδος μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης το φθινόπωρο και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.  Τα αρχικά σχέδια για εσωτερικούς χώρους δύο ταχυτήτων- δηλαδή να υπάρχουν εσωτερικοί χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά και μεικτοί χώροι-  εγκαταλείφθηκαν, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις και από τους επαγγελματίες της εστίασης.

Ανοιχτό το σενάριο για click away στο λιανεμπόριο για ανεμβολίαστους

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

Εντείνεται η εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο 

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν διαρκώς την ανάγκη να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και αναμένεται από Σεπτέμβριο να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Πάντως το σχέδιο της αξιοποίησης infuencers για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν χάνει έδαφος. Αντιθέτως, θα συνεχιστούν τα στοχευμένα σποτάκια, με έμφαση στη νεολαία.

Να σημειωθεί πως η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά – ο οποίος είχε λάβει μέρος στην καμπάνια για τα μέτρα προστασίας έναντι του covid- πως δεν έχει κάνει το εμβόλιο προκάλεσε αιχμηρά σχόλια.  Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως  «είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο».

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

 

Απόψεις

Κρίσιμα ερωτήματα προς το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και προς κάθε αλλο αρμόδιο διατυπώνει ο συμπολίτης μας καθηγητής του Χαροκόπειου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness