Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» Από την παρουσίαση του ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Με επιτυχία και αυξημένο το ενδιαφέρον των πολιτών της Λαμίας και της Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δίγλωσσου (ελληνικά – αγγλικά), επετειακού ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες, 2.500 χρόνια μετά», την Τετάρτη 15-9-2021, στην πλατεία «Αλέκου Κοντόπουλου» Λαμίας, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Φθιώτιδας και ο Όμιλος φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Οι Θερμοπύλες» σε στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιάννη Πετρίτση, που επιμελήθηκε ο μουσικός Κώστας Νέλλας και ερμήνευσε η Βάσια Κωνσταντακοπούλου.



Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Κώστας Τσιαλαφούτας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : […]

Ο 33ος τόμος των 370 σελίδων που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών, περιλαμβάνει μυθολογικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, ποιητικό, εικαστικό και βιβλιογραφικό υλικό, χρήσιμο και πολύτιμο για κάθε μελετητή και ερευνητή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ηρωδίων Ρίζος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι οποίοι τόνισαν τα διαχρονικά και παγκόσμια μηνύματα της ελευθερίας και της αντίστασης που εκπέμπουν οι Θερμοπύλες και συγχάρηκαν τον Όμιλο Λογοτεχνών Φθιώτιδας για την έκδοση του επετειακού Φθιωτικού Λόγου και τη συνεχή λογοτεχνική και πολιτιστική του προσφορά.

Για το βιβλίο μίλησαν :

α) Η φιλόλογος και Γεν. Γραμματέας του Ομίλου κ. Ειρήνη Πασχαλίδη με θέμα «Δομή και περιεχόμενο του Φθιωτικού Λόγου», και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…] Όμως ζούμε σε μια χώρα που υπήρξε το λίκνο του ηθικού και πνευματικού πολιτισμού και έθεσε τα ερείσματα για τη δημιουργία ενός πανανθρώπινου ανθρωπιστικού πολιτισμού.

Οι ιδέες που γεννήθηκαν εδώ και οι αξίες που υπηρετήθηκαν πιστά, καταγράφηκαν και έγιναν πρότυπο για όλες τις επόμενες γενιές, αναχώματα που θα μας κρατήσουν όρθιους στις δυσκολίες της ζωής. Έτσι σήμερα περισσότερο από ποτέ, αναζητούμε και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε άσβεστη την πνευματική κληρονομιά μας αλλά και να δημιουργήσουμε ψήγματα πνευματικής συνέχειας για τις επόμενες γενιές».

Β) Η φιλόλογος – αρχαιολόγος κ. Ευαγγελία Δημοπούλου με θέμα «Η ιστορική και πολιτιστική προσφορά της μάχης των Θερμοπυλών» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «[…]Τα πολεμικά γεγονότα είναι γνωστά. Το καλοκαίρι του 480π.Χ. ο Ξέρξης φτάνοντας στις Θερμοπύλες με ένα τεράστιο για την εποχή στράτευμα, βρίσκει απέναντί του μόλις μερικές χιλιάδες Έλληνες με επικεφαλής τον βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα.

Οι Έλληνες επέλεξαν να κρατήσουν αμυντική στάση και περίμεναν τους Πέρσες στο στενό των Θερμοπυλών, που αποτελούσε την πύλη για τη νότια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τη διαμόρφωση του εδάφους. Ο Ξέρξης έστειλε αρχικά κήρυκες στο στρατόπεδο των Ελλήνων και ζήτησε την παράδοση των όπλων. Η απάντηση του Λεωνίδα φυσικά ήταν αρνητική «Μολών Λαβέ» Φράση στην οποία αντανακλάται η υπερηφάνεια και ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες, πολέμησαν 700 Θεσπιείς και 400 Θηβαίοι μέχρις εσχάτων. Η μάχη κράτησε μόλις τρεις μέρες, που αρκούσαν όμως να γραφτεί, μια από της πιο λαμπρές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Τις δύο πρώτες ημέρες, οι επιθέσεις του Ξέρξη αποκρούστηκαν. Όμως, την τρίτη μέρα μετά την προδοσία του Εφιάλτη και την εγκατάλειψη από τους Φωκείς του μονοπατιού της Ανοπαίας Ατραπού γράφτηκε ο επίλογος της επικής αυτής μάχης.

Ακολούθησε το τραγούδι «Δυνάμωσις», σε στίχους Κωνσταντίνου καβάφη και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ερμήνευσε η Βάσια Κωνσταντακοπούλου.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί και μέλη της Θεατρικής Ομάδας La Famiglia, Κώστας Καραμέτος και Σοφία Αλαφοδήμου απήγγειλαν τα ποιήματα : Για τους πεσόντες στις Θερμοπύλες (Σιμωνίδης ο Κείος), ΑθηναΪδα (Ρίτραρντ Γκλόβερ), Λεωνίδες (Κώστας Αβραάμ), Ατραπός (Βασιλική Νικοπούλου), Θερμοπύλες (Νίκος Καζαντζάκης), Ο Εφιάλτης (Βασίλης Αναγνωστόπουλος), Θερμοπύλες (Αλίκη Γιατράκου), Ύμνος της Σπάρτης (Άγις Θέρος), Θερμοπύλες (Τζώρτζ Ουάσινγκτον Ντόαν).

«Γι’ αυτούς που έπεσαν στις Θερμοπύλες
ένδοξη η τύχη, τιμημένη η μοίρα
κι ο τάφος τους προσκυνητάρι
μην κλαίτε, μνημονέψτε τους,
μην τους θρηνείτε, υμνήστε τους.»
ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ

«Οι Πέρσες πέρασαν
μας στρώσαν στο χώμα
πάτησαν όλους τους σπόρους
η βροχή παραχωσε τις ώρες
λόγχες ξαναπετάχτηκε η χλόη
σε παράταξη μάχης,»
ΑΛΙΚΗ ΓΙΑΤΡΑΚΟΥ – FOSSI

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Άρνηση» σε στίχους Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε η Αποστολία - Ιωάννα Κάλλη.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.