Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΘΑΜΕ, ΜΑΘΑΜΕ - Η τοποθέτηση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Μπέτσιου στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου μας και την εκλογή νέας κεντρικής επιτροπής, κλείνει ο κύκλος των εσωκομματικών διεργασιών. Διεργασίες που ξεκίνησαν με την ανοιχτή, δημοκρατική και άψογη διαδικασία για την εκλογή εκατοντάδων χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών.

Πριν λίγες μέρες, και πάλι με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών και φίλων, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, εκλέξαμε, μετά από χρόνια, τις νομαρχιακές και δημοτικές μας οργανώσεις. Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, τα μέλη μας ψήφισαν για την αναγέννηση του κινήματος.

Το τριήμερο αυτό, συνδιαμορφώνουμε το προγραμματικό μας πλαίσιο, τον προγραμματικό μας λόγο που από Δευτέρα πρέπει να εκπέμψουμε προς την ελληνική κοινωνία. Προγραμματικό λόγο σαφή, συγκεκριμένο με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες που θα απαντά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες. Ένας λόγος μακριά από δημαγωγίες και κούφια λόγια που θα αγγίξει το λαό, έτσι ώστε να μας εμπιστευθεί και να συστρατευτεί μαζί μας για την αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Το τόνισαν άλλωστε, ξεκάθαρα στις τοποθετήσεις τους τόσο ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Είναι αδήριτη ανάγκη, από αύριο, που θα οριστικοποιηθούν οι θέσεις μας με αγωνιστικότητα και ενότητα να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας. Από τον πρόεδρο και την κεντρική επιτροπή, ως την πιο απομακρυσμένη γεωγραφικά, δημοτική μας οργάνωση.

Η μεμψιμοιρία και η εσωστρέφεια πρέπει να αποτελέσουν άγνωστες λέξεις για μας. Πάθαμε- μάθαμε και αλλάξαμε, τόνισε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρόεδρος του συνεδρίου. Και είναι έτσι.

Στα προσυνεδριακά κείμενα υπάρχει πλήθος προτάσεων επί πολλών ζητημάτων. Επισημάνθηκε χθες και συμφωνώ απόλυτα ότι εκ των σημαντικοτέρων θεμάτων είναι αυτό του δημογραφικού και της νέας γενιάς. Η δημογραφική παρακμή και η φυγή στο εξωτερικό νέων ανθρώπων την προηγούμενη δεκαετία, διαμορφώνουν ένα μέλλον ζοφερό για την εξέλιξη του πληθυσμού τα προσεχή χρόνια.

Το δημογραφικό αποτελεί το υπ΄αριθμόν ένα εθνικό θέμα. Πολύ σωστά τίθεται ψηλά στην ατζέντα μας. Μόνο εμείς, όπως και στο παρελθόν πράξαμε σε μείζονα ζητήματα, μπορούμε να το κάνουμε πρωτεύον θέμα στο δημόσιο διάλογο. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος για τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν στην κοινωνία σε περίπτωση που δεν ανακοπεί αυτή η πορεία.

Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο εάν ληφθούν σοβαρά μέτρα για τη νέα γενιά. Μέτρα που θα αφορούν το επίπεδο και περιεχόμενο της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, ώστε οι νέοι μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Μέτρα που θα στηρίξουν τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά τα νέα ζευγάρια και κυρίως τις νέες μητέρες. Μέτρα που θα ενισχύουν και θα κατοχυρώνουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και θα αποδυναμώνουν το πελατειακό σύστημα. Η σύγκρουσή μας με τις πελατειακές λογικές πρέπει να είναι μετωπική.

Πριν λίγα χρόνια είχε δημοσιοποιηθεί μια έρευνα, σχετική με τους λόγους και τις αιτίες που οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό. Η εύρεση εργασίας ήταν στην πρώτη θέση με ποσοστό 42%. Αμέσως μετά, με 38% ακολουθούσε ως αιτία μετανάστευσης η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

Δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογήσουμε περαιτέρω. Και τελειώνω με το εξής

Ανακοινώθηκε χθες από το προεδρείο ότι το 50% των συνέδρων είναι ηλικίας κάτω των σαράντα ετών. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα του συνεδρίου.

 

    

 

Απόψεις