Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Π.Ε.Δ. Στερεάς και Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ζητούν να μπει τέλος στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Συνάντηση με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος , Ενέργειας , Ανάπτυξης  και Επενδύσεων , ζητά Π.Ε.Δ. Στερεάς και ο  Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός για να μπει ένα τέλος στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών .

 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου , συζητήθηκε το θέμα του υπερκορεσμού και της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Στερεά Ελλάδα, με αφορμή την πρόσφατη αδειοδότηση του τεράστιου επενδυτικού σχεδίου “Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW” καθώς και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ελικώνα.
Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες , στάθηκαν στις σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και στο δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου  Νίκος Σουλιώτης τόνισε οτι ''πρέπει να μπει ένα φρένο στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η Περιφέρειά μας και ειδικά η Εύβοια και η Βοιωτία , σηκώνουν στις πλάτες τους ένα δυσανάλογο βάρος και η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί. Πρέπει επιτέλους , να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των εν λόγω επενδύσεων, να επικαιροποιηθεί το χωροταξικό πλαίσιο και να μπει σε πρώτο πλάνο η προστασία
του περιβάλλοντος. Παράλληλα, πρόσθεσε οτι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για την εγκατάσταση ή μη νέων αιολικών πάρκων, έχοντας δικαίωμα veto.

''Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για τις ζωές τους και για το καλό του τόπο τους, μη γνωρίζοντας ουσιαστικά ποιο είναι αυτό. Προφανώς και είμαστε υπέρ των καθαρών πηγών ενέργειας, ωστόσο μέχρι το θεσμικό πλαίσιο να εκλογικευτεί και να εκσυγχρονιστεί το ειδικό χωροταξικό, θέτουμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε νέα αδειοδότηση ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών''.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Π.Ε.Δ.  , αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος συνάντησης Επιτροπής , αποτελούμενης από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., τον Περιφερειάρχη και Εκπρόσωπους των αρμόδιων Επιτροπών Π.Ε.Δ. και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό να σταματήσει η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών μέχρι την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

 

Τα δύο αυτά σημαντικά για την Στερεά θέματα διαπραγματεύτηκε  η 5η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή των Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας, του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού των Μελών του Εποπτικού
Συμβουλίου και των Μελών των Θεματικών Επιτροπών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων και Χωροταξίας, Υποδομών & Δικτύων της ΠΕΔ / ΣΕ.

Στη συνεδρίαση, επίσης, συζητήθηκε η διεκδίκηση της φιλοξενίας του ράλλυ Ακρόπολις , στην Στερεά Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Καραΐσκος ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες, για τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να καταφέρει να φιλοξενήσει το ιστορικό ράλλυ Ακρόπολις.

    

randomness