Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Περιφερειακό Στερεάς : Πετώντας την μπάλα στην κερκίδα ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
Εχω την αίσθηση οτι εκεί στο περιφερειακό συμβούλιο εχουν μπερδέψει τους ρόλους τους .Ασχολούνται πολύ περισσότερο με τα θέματα της κεντρικής κυβέρνησης και λιγότερο με τα θέματα της Περιφέρειας .Με τον τρόπο αυτό βολεύονται ολοι . Ο Περιφερειάρχης δεν αισθάνεται καμία πίεση απο την αντιπολίτευση για τον ελεγχο των πεπραγμένων του και η αντιπολίτευση νοιώθει ανετα  πετώντας την ''μπάλα '' σε αλλο γήπεδο εξω απο το δικό της ! Υπο αυτές τις συνθήκες οι συνεδριάσεις κυλούν ηρεμα και διαλύονται ησύχως χωρίς κανένας να ενοχλείται .Η μοναδική τους ανησυχία είναι μη τυχόν και φανεί κανένας περιφερειακός σύμβουλος με μικρότερες ευαισθησίες απο τους αλλους κυρίως στα ζητήματα που εχουν να κάνουν με τα εργασιακά και με τους πάγκους των λαικών αγορών . Να βγάλουμε ενα ψήφισμα που να καταδικάζουμε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λέει η αντιπολίτευση . Συμφωνεί με κάποιες μικρές αντιρρήσεις ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες . Να στείλουμε μια επιστολή στον υπουργό για να του εκφράσουμε τη εντονη διαφωνία μας για το νομοσχέδιο για τις λαικές αγορές προτείνει η αντιπολίτευση . Αμέσως λέει η πλειοψηφία του συμβουλίου . Να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ , προτείνει μια παράταξη της αντιπολίτευσης . Συμφωνεί και επαυξάνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης .Αλλωστε οπως ελεγε και ενα παλιό σύνθημα ''και εμείς για το σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε σύντροφοι ...''.
Δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται παραγωγή πολιτικής και πολιτικού λόγου . Εμένα πάντως με φτηνό συνδικαλισμό μου μοιάζει .
 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ομως δεν στέκονται μόνο εκεί . Προχωράνε και ενα βήμα παραπέρα . Ζητούν απο την κυβέρνηση να αποσύρει απο τη διαβούλευση εδω και τώρα ολα τα νομοσχέδια που εχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο . Με ποιά δικαιολογία ; Αυτή που παπαγαλίζουν χρόνια τώρα ολοι οι επαγγελματίες συνδικαλιστές . Για να ξεκινήσει απο μηδενική βάση ο διάλογος χωρίς ορους και προυποθέσεις .
Με λίγα λόγια να αφαιρεθεί απο μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση το δικαίωμα της να κυβερνά , να καταθέτει νομοσχέδια και να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται απο τη Βουλή . Και εντάξει ας υποθέσουμε οτι η κυβέρνηση που εχουμε σήμερα ''ακούει το λαό '' και αποφασίζει να αποσύρει ''τα εκτρωματικά νομοσχέδια'' , οπως τα εχουν χαρακτηρίσει τα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς . 
Σε ποιά βάση θα ξεκινήσei o διάλογος  ;
Θα λέει ο καθένας τη γνώμη του , χωρίς ποτέ να καταλήγουμε σε κάτι που να μοιάζει με απόφαση ; Θα φύγουμε απο το γήπεδο και θα πάμε στην κερκίδα για να συζητάμε για την υγειονομική κρίση στην Ινδία ή για τα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ ; 
Εξ οσων γνωρίζουμε η Ελλάδα είναι μια απο τις ευρωπαικές χώρες οπου η κυβέρνηση , ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ελέγχουν την πολιτική διαδικασία . Με αλλα λόγια , ειναι αυτοί που ορίζουν θεσμικά την ημερήσια διάταξη !  Εχει λάβει ''μια γενική εξουσιοδότηση με την ψήφο του λαού , να διαχειριστεί κατα το δοκούν τα δημόσια πράγματα μέσα στα δεδομένα θεσμικά πλαίσια '' και γι'αυτό θα κριθεί !
Συνοψίζοντας η σημερινή κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση δεν εκλέγεται για να κάνει μόνο  διάλογο , αλλά για να κυβερνά τη χώρα . Με τον εναν ή τον αλλον τρόπο , προς τη  μια ή την αλλη κατεύθυνση . Αυτά είναι λίγο -πολύ γνωστά σε ολους . Ετσι λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία . Κάποιοι αποφασίζουν και κάποιοι αλλοι διαφωνούν και ασκούν κριτική . 
Υπάρχει ομως και ενα ζήτημα που κρίνει την αξιοπιστία του περιφερειακού συμβουλίου . Αν δεν κάνουμε λάθος τα δύο νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και τις λαικές αγορές είναι σε δημόσια διαβούλευση . Επομένως ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης περιμένει να ακούσει απο τις περιφερειακές παρατάξεις και προτάσεις . Ο πολιτικός λόγος δεν μπορεί να είναι μόνο αρνηση .
                                                                                                                                                                          Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                 Δημοσιογράφος

    

Απόψεις

Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή Στην Κορνουάλη οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι επανασχεδίασαν το μέλλον του κόσμου. Για να συμβεί αυτό μεσολάβησαν συνταρακτικά γεγονότα...