Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα – Έφτασε το 95% των κρουσμάτων – Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους

Δυσκολεύει από τις 13 Σεπτεμβρίου η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών ύστερα από τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τα οποία τίθενται σε εφαρμογή εκείνη τη μέρα.

Ωστόσο, κυβέρνηση και ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς βλέπουν την μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί ολοκληρωτικά στη χώρα μας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστέι λοιπόν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα, εκτός αυτών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Βασίλη Κικίλια.

 Απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα: Στο 95% των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με το OPEN, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στο 95% των δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ίδια ώρα κυριαρχεί έντονος προβληματισμός καθώς όλο και περισσότερο πλήττονται οι νέοι ηλικίας από 20 έως 29 ετών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας νέος σε αυτή την ηλικία μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 6 με 7 άτομα. Επίσης, υπάρχουν περιοχές στη χώρα που από τα 10 κρούσματα που ανήκουν σε αυτή την ηλικία τα 2 νοσηλεύονται.

Εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και δεν αυξηθούν σημαντικά οι ρυθμοί εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να επιβληθούν νέοι περιορισμοί.

Φυσικά κυβέρνηση και ειδικοί δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να φτάσει το ΕΣΥ ξανά στα όριά του, όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει θέμα χρόνου.

Ήδη χθες Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 332 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία και «μαύρο» ρεκόρ θανάτων τελευταίου τριμήνου με 42 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Χθες Τετάρτη συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν.

Βέβαια τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση, καθώς οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν να μην εισηγούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση, απλά να παρουσιάζουν τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Πάντως το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους, ώστε να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω τους και να περιορισθεί η μετάδοση του ιού. Μάλιστα, λέγεται ότι αν τις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, το σενάριο είναι να εφαρμοστούν μέτρα και σε εμπορικά κέντρα και mall ώστε και εκεί η είσοδος να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ.

Θα πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων χθες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμοσθούν κλιμακωτά οι περιορισμοί.

ΠΗΓΗ 15MINUTES