Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε όλοι την «μπόχα » από των βόρβορο των μυστικών υπηρεσιών χωρίς να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για ορισμένες δραστηριότητές τους που επιβουλεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο μέσος δημοκρατικός πολίτης ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα ύπαρξης των μυστικών υπηρεσιών , ούτε έχει την αξίωση να αποτελεί η δραστηριότητά τους αντικείμενο συζήτησης του καθενός στα καφενεία , στα τηλεοπτικά μαγαζάκια και στις κάθε είδους ιστοσελίδες αγνώστου ταυτότητας και επιδιώξεων.

Κοινή επιθυμία όλων είναι η πίστη αυτών που στελεχώνουν τις μυστικές υπηρεσίες ,στις δημοκρατικές διαδικασίες, στον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και η προσήλωση στους εθνικούς στόχους όπως αυτοί ορίζονται από τους νομοθετημένους κανόνες σύστασης της κάθε υπηρεσίας.

Βεβαίως τα παραπάνω όσο αυτονόητα θεωρούνται φοβούμαι ότι τηρούνται αντιστρόφως ανάλογα όπως μας κάνει να υποψιαζόμαστε η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και Ευροβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Η έγκριση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του από Εισαγγελικό λειτουργό είναι το «φύλλο συκής» και όχι η διασφάλιση της νομιμότητας αφού κανένας δεν μας λέει τι ακριβώς στοιχεία προσκομίστηκαν στον συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό , ποιες δυνατότητες επαλήθευσης των προσκομιζομένων στοιχείων έχει και πόσο αιτιολογημένη στην ουσία της είναι η χορηγηθείσα έγκριση.

Τέλος αφού η Πολιτεία επέλεξε να τοποθετεί πολιτικό προϊστάμενο της επιλογής της στις μυστικές υπηρεσίες σημαίνει ότι αποδέχεται την πολιτική ευθύνη που είναι αντικειμενική για τα όποια στραβοπατήματα όλης της πυραμίδας των μυστικών υπηρεσιών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση άφησα το πιο βασικό ερώτημα για το τέλος το οποίο κατά την γνώμη μου είναι το εξής: Το ολίσθημα στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη προέρχεται από την πολιτική και υπηρεσιακή ανεπάρκεια του υπηρεσιακού μηχανισμού και του επικεφαλής πολιτικού προϊσταμένου ή από την ύπαρξη στεγανών μέσα στον υπηρεσιακό μηχανισμό.

Αν συμβαίνει το πρώτο η λύση είναι απλή όλοι εμείς ως λαός θα «τιμωρήσουμε» όπως νομίζουμε τον επικεφαλής υπεύθυνο πολιτικό προϊστάμενο δηλαδή τον Πρωθυπουργό με τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας. Αν όμως συμβαίνει το δεύτερο τότε τα πράγματα είναι σοβαρά όχι μόνο για καθένα από μας αλλά για την πατρίδα μας γενικότερα αφού οι μυστικές υπηρεσίες είναι διαβρωμένες από άγνωστες δυνάμεις με ότι ήθελε συνεπάγεται αυτό ακόμα και για την ύπαρξη της δημοκρατίας μας.

                                                                                                                                                                Xρήστος Γιαταγάνας -Δικηγόρος

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.