Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Τα μαγικά του Χατζηδάκη !

 

Κινούμαστε γρήγορα προς μια λύση για τη ΛΑΡΚΟ, στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του 30ου ετήσιου συνέδριου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΛΑΡΚΟ , ο υπουργός τόνισε : ''Είναι μία επιχείρηση η οποία μπαίνει μέσα. Μια επιχείρηση που οφείλει τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να επιστραφούν. Μία επιχείρηση που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, με 340 εκατ. ευρώ. Μία επιχείρηση που δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό κόλπο. Μία επιχείρηση που δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχουμε, δυστυχώς, δύο θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της''.
Σύμφωνα με την περιγραφή που εκανε ο υπουργός , η ΛΑΡΚΟ δεν είναι πλέον η αλλοτε κραταιά βιομηχανία που εσφυζε απο ζωή και ανταγωνιστικότητα , προσφέροντας στην ελληνική οικονομία , αλλά μιλάμε επι της ουσίας για μια εταιρεία -ζόμπι , που την πληρώνει ο ελληνας φορολογούμενος μόνο και μόνο για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας και για να εξυπηρετούνται οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών και τα οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα . Δυστυχώς αυτό το σύστημα υποστήριξης των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων λειτουργεί επι δεκαετίες στη χώρα και το μόνο που κατάφερε μέχρι σήμερα είναι να συσσωρεύει χρέη ,υπονομεύοντας την παραγωγικότητα και εμποδίζοντας την χρηματοδότηση εταιρειών που επενδύουν στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες .
Στον τομέα αυτό της καινοτομίας και της τεχνολογίας δεν είμαστε απλώς πίσω σε επίπεδο ευρωπαικής ενωσης , αλλά μας εχουν ξεπεράσει και χώρες της Ασίας οπως η Νότια Κορέα που εχει τις περισσότερες ευρυζωνικές συνδέσεις στον κόσμο , και το Ισραήλ που φιλοξενεί τις περισσότερες start-up στον κόσμο και εχει γίνει μια μεγάλη εξαγωγική δύναμη στη βιομηχανία της τεχνολογίας .
Ομως σε μια χώρα με μακρά παράδοση στον σοσιαλισμό , η ιδιωτικοποίηση ακόμη και κάποιων ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων φαντάζει σαν κάτι πολύ αιρετικό , παρα την κακοδιαχείριση απο την πλευρά του κράτους . Το χειρότερο ομως είναι δεν κάνουν και τίποτα για να τις εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν τα κόστη .Τις αφήνουν να απαξιωθούν .
Πρέπει να είμαστε μεταξύ των τελευταίων στον πλανήτη που εξακολουθούν να εχουν τις κρατικές επιχειρήσεις στην υπηρεσία των πολιτικών και συντεχνιακών συμφερόντων και οχι στην υπηρεσία των πολιτών και της οικονομίας συνολικότερα . Την εξαετία 2012-2018 το κράτος διέθεσε 18 δίς παρακαλώ για να στηρίξει ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις . Γιατί θα πρέπει οι ελληνες φορολογούμενοι ακόμη και σήμερα μετά απο δέκα χρόνια κρίσης να πληρώνουν με τους φόρους τους ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις (που μπαίνουν μέσα οπως λέεει ο υπουργός ) , οταν ακόμη και η Ρουμανία , τολμά να πουλήσει πλειοψηφικά πακέτα κρατικών επιχειρήσεων , είναι κάτι που δεν μπορούμε να το καταλάβουμε με το μυαλό της κοινής λογικής .
Μετά απ'ολα αυτά εχουμε περιέργεια να μάθουμε τη λύση που θα δώσει ο κ. Χατζηδάκης στη ΛΑΡΚΟ ,''μια επιχείρηση που μπαίνει μέσα'' οπως μας λέει ο υπουργός .
Διότι στην εποχή μας δεν βλέπουμε και πολλούς μάγους να κυκλοφορούν εκεί εξω .
 
                                                                                                                                                                        Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                             Δημοσιογράφος
Φωτογραφίες