Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΤΑ ''ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ'' ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

 
 
Η διατροφική κουλτούρα και η γαστρονομική παράδοση με τα αρώματα, τα χρώματα, την ποικιλία και την ποιότητα των εξαιρετικών υλικών που συνθέτουν το καλειδοσκόπιο των τοπικών συνταγών, γεύσεων και εδεσμάτων, στα Μάρμαρα της Δυτικής Φθιώτιδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιτόπιας έρευνας και μελέτης που πραγματοποίησαν 15 καθηγητές,υποψήφιοι/ες διδάκτορες και φοιτητές/ες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του 9ου Θερινού σχολείου Τζουμέρκων και Ν.Α.Πίνδου.
Το πρόγραμμα της ερευνητικής ομάδας περιελάμβανε πρακτικό εργαστήριο και συζήτηση για τα  ''Μονοπάτια της γεύσης'' με τους γηραιότερους κατοίκους και ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών, δεδομένων και εμπειριών γύρω απο θέματα παραδοσιακής διατροφής που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της λαογραφίας.
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή κ. Ευάγγελο Αυδίκο, επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο του χωριού και ξεναγήθηκαν απο τον κ.Ι.Δοντά, παρουσία και της φιλολόγου κας.Μαρίας Βέ στην έκθεση αρχειακών τεκμηρίων,όπου μεταξύ άλλων σημαντικών εγγράφων φυλάσσεται και το βιβλίο των μαθητικών συσσιτίων της μεταπολεμικής περιόδου στο Δημοτικό σχολείο των Μαρμάρων.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κα.Βασιλική Ανδρεοπούλου ενημέρωσε την πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα για την μακραίωνη ιστορία του χωριού ενω στην άρτια οργάνωση και την επιτυχή έκβαση του πρωτοποριακού εγχειρήματος, συνέβαλαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αριστείδης Γουβάλας και η εκπαιδευτικός Ντίνα Παρλαβάντζα          
Η επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας στο πανέμορφο χωριό ολοκληρώθηκε με γεύμα που προσέφερε στον αύλειο χώρο του σχολείου, ο σύλλογος των Μαρμαριωτών Φθιώτιδας.
 
Μάκης Κουβέλης 
 
 
Φωτογραφίες

 

Απόψεις

Μπορεί να είμαστε ελιτιστές ως έθνος. Μπορεί, βέβαια, να είμαστε απλώς απογοητευμένοι. «Διαλέξτε και πάρτε». Η ουσία, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον...