Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τα Πέτρινα Γεφύρια της Φθιώτιδας ...συνοδεύουν θρύλους , ιστορίες και παραδόσεις !

Γεμάτη από ομορφιές η Ελλάδα , προικισμένος τόπος !

Όμως αυτόν τον προικισμένο τόπο , δεν είναι μόνο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που τον χαρακτηρίζει , είναι και τα έργα του ανθρώπου που μέσα σε αυτό δημιουργεί και που συμπληρώνουν την εικόνα , έτσι μάλιστα , που κάποιες φορές να ταιριάζουν τόσο πολύ με το φυσικό περιβάλλον ώστε να νομίζεις ότι στεκόταν πάντα εκεί αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο.
Χαρακτηριστικά τέτοια εργα ανθρώπου  , είναι και τα πέτρινα γεφύρια της πατρίδας μας, και της περιοχής μας στη Φθιώτιδα .

Η εκδήλωση για τα πέτρινα γεφύρια της Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  στη Λαμία στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας και ηταν μία σημαντική καταγραφή για την περιοχή μας που έχει πολλά να συντηρήσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Φθιώτιδας, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, τα ΚΠΕ Στυλίδας και Μακρινίτσας και συμμετείχαν το Μουσικό Σχολείο, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τιθορέας.

''Τα πέτρινα γεφύρια , ο δρόμος της επικοινωνίας των ανθρώπων μιας άλλης εποχής αποτελούν , χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής αφού κάθε γεφύρι είναι μοναδικό κάθε ένα έχει την μοναδική δική του ιστορία , η δε ποικιλομορφία τους και η μαστοριά της κατασκευής τους , παραπέμπει κάθε φορά στον Πρωτομάστορα'' τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραίσκος .

''Η εξέλιξη της τεχνικής, η ομορφιά των κατασκευών , η ένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον , η επιρροή τους στο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας , πρόσθεσε ο κ. Καραίσκος , είναι σημεία που μπορούν να περιγράψουν και να χαρακτηρίσουν ένα πολιτισμό και μια εποχή και να συμπληρώσουν το λεύκωμα της λαϊκής μας παράδοσης .
Στέκουν αντέχοντας το πέρασμα του χρόνου κι ενώ τα κατασκεύασαν άνθρωποι μοιάζουν σα να τα γέννησε η ίδια η φύση στην οποία είναι αρμονικά ενσωματωμένα.
Πόσοι θρύλοι , πόσες ιστορίες και παραδόσεις , συνοδεύουν και χαρακτηρίζουν την κατασκευή του κάθε γεφυριού , που σαν σημαντικό τεχνικό έργο για την εποχή του , επηρέασε τη ζωή , την επικοινωνία των κοινωνιών , αλλά και τον πολιτισμό, εμπλουτίζοντας τη θεματολογία της λαϊκής ποίησης και του Λαϊκού τραγουδιού''.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  ευχαρίστησε  την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΚΠΕ (Κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης) Στυλίδας Υπάτης και Μακρινίτσας για την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν τα πέτρινα γεφύρια της Φθιώτιδας .
Επίσης ευχαρίστησε  το Μουσικό σχολείο Λαμίας ,τα  Δημοτικά Σχολεία  Λαμίας και  Τιθορέας για τη συμμετοχή τους  .Την εκδήλωση τίμησαν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κυρίτσης , ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Φθιώτιδας π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης , ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Χρήστος Δημητρίου  και ο Διευθυντής Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης Σπύρος Πιλιτζίδης .

 
Φωτογραφίες

 

randomness