Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θα αγγίξει τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία... Καμίνι η Φθιώτιδα το Σαββατοκύριακο!

Καύσωνας θα πλήξει τη χώρα σύντομα, σύμφωνα με το meteo.gr, και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου τις επόμενες ημέρες.
Εικτιμάται πως το κύμα καύσωνα που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, με αρκετούς θανάτους και σημαντικά προβλήματα σε υποδομές, θα φτάσει και στην Ελλάδα.
Καύσωνας αναμένεται να επικρατήσει από την Παρασκευή και στη Φθιώτιδα με τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές να ξεπερνάνε τους 40 βαθμούς .  
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως ο καύσωνας δεν θα είναι ακραίος ή επικίνδυνος αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως σε κάποιες περιοχές όπως στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 42°C.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας ο οποίος θα ξεκινήσει από αύριο Παρασκευή και κυρίως θα γίνει αισθητός μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι δεν θα είναι ακραίος ή επικίνδυνος ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει, θα είναι όμως αρκετά κουραστικός ως προς τη χρονική περίοδο που θα μας επηρεάσει, σημειώνει ο μετεωρολόγος.
Έτσι λοιπόν, αν υπολογίσουμε ότι από αύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου ξεκινάει η σημαντική άνοδος των θερμοκρασιακών τιμών σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, τότε τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Ενδέχεται ασφαλώς να διαρκέσει και ακόμη παραπάνω, έως τα τέλη του μήνα, αυτό όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο  έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 7 με 8 μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες και στα νησιωτικά αλλά κυρίως και στα ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας και μάλιστα στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Και όταν μιλάμε για ευπαθείς στη ζέστη περιοχές εννοούμε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα τμήματα στο νομό Σερρών, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πεδινά τμήματα της Πέλλας ή του νομού Κιλκίς, τον Θεσσαλικό κάμπο, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου, τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως τις δυτικότερες περιοχές του Νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας.
Σε όλες τις παραπάνω περιοχές ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο θα αγγίζει και τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου κυρίως από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια.
Σε ότι αφορά στην περιοχή της Αττικής οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες θα είναι οι εξής ακόλουθες:
Παρασκευή 22 Ιουλίου: 37-38°C
Σάββατο 23 Ιουλίου: 38°C
Κυριακή 24 Ιουλίου: 40-41°C
Δευτέρα 25 Ιουλίου: 40-41°C
Ανάλογες θα είναι οι θερμοκρασίες και τις επόμενες μέρες, μετά δηλαδή τις 25/7.
«Έχουμε ουσιαστικά μια θερμή εισβολή, ένα θερμό κύμα που θα ξεκινήσει να πλήττει τη χώρα μας, ουσιαστικά, από αύριο, Παρασκευή. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η μεγάλη διάρκεια που θα έχει, καθώς θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα» εξηγεί, σήμερα, o μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σε αυτό το διάστημα «θα δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν το όριο του καύσωνα, δηλαδή τους 37 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα δούμε 38, 39 και 40 βαθμούς, όχι όμως όλες τις μέρες γιατί θα έχουμε αυξομειώσεις που εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τον άνεμο και τις νεφώσεις» προσθέτει.
Για τον ισχυρό καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και αναμένεται και στην Ελλάδα μίλησε μέσω post στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου!
Ο έμπειρος μετεωρόλογος αναφέρθηκε για τις θερμοκρασίες που χτυπούν την Βόρεια Ευρώπη κάνοντας λόγο για... ιστορικές.
Αναλυτικά ανέφερε:
• Καύσωνας στην Κεντρική Ευρώπη: Ιστορικά ρεκόρ ζέστης σε Δανία και Γερμανία
• Ιστορικά ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκαν την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και κυρίως σε Δανία και Γερμανία.
• Στη Δανία και πιο συγκεκριμένα στο Abed σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 35.9°C, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη τιμή θερμοκρασίας όλων των εποχών για τον μήνα Ιούλιο καθώς και τη δεύτερη πιο θερμή ημέρα όλων των εποχών σε ολόκληρη τη Δανία.
• Στη Γερμανία και ειδικότερα στο Αμβούργο καταρρίφθηκε ένα ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1923. Πιο συγκεκριμένα την Τετάτη 20 Ιουλίου στο Αμβούργο σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 40.1°C, τιμή που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για το Αμβούργο!
«Τα κύματα καύσωνα όπως αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Και θα επιδεινωθούν», λέει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτρι Ταάλας, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τον καύσωνα στη Γενεύη, και προσθέτει:
«Οι σημερινές θερμοκρασίες θα μας φαίνονται ήπιες.Η τρέχουσα τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2060, ανεξάρτητα από την επιτυχία των προσπαθειών μας για την προστασία του κλίματος. Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό το είδος καιρού».
Ο στόχος της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας του κλίματος, τόνισε ο Ταάλας. Τη στιγμή που ο κόσμος κινείται προς την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,5 βαθμούς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα πρέπει να μειωθούν επειγόντως.Σύμφωνα  με τον επικεφαλής του WMO, υπάρχει μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα 10 χρόνια. Τώρα όμως πρέπει να γίνει γρήγορα.

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.