Θανάσης Μακρυγιάννης: «Δεν καταργείται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας»
• Δικαστές και Δικηγόροι κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης Διοικητικών Δικαστηρίων που λειτουργούν σήμερα
Ανησυχίες στον δικηγορικό κόσμο της Λαμίας εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες για πιθανή κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της πόλης, στα πλαίσια κυβερνητικού σχεδιασμού για τη συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων.
Αν συμβεί αυτό η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς η Λαμία αποψιλώνεται απο μια ακόμη νευραλγική υπηρεσία καθώς όσον αφορά το Διοικητικό Πρωτοδικείο της πόλης όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για ένα απολύτως λειτουργικό Διοικητικό Πρωτοδικείο, που η παρουσία του αντιστοιχεί και ανταποκρίνεται σε υπαρκτές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει, όπως αναμενόταν, προκάλεσε αντιδράσεις στο δικαστικό και δικηγορικό κόσμο της πόλης, εκφράζοντας φόβους ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, δικαστές και δικηγόροι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου, τονίζοντας πως «τα προβλήματα στη Διοικητική Δικαιοσύνη δεν είναι γεωγραφικά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις μόνο διοικητικού χαρακτήρα».
Το μείζον πρόβλημα στη Διοικητική Δίκη, σημειώνουν, είναι οικονομικό και δικονομικό. Απαιτείται εξορθολογισμός και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών δικαστηρίων.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο στον “Λ.Τ.” ότι «το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας δεν καταργείται».
«Υπάρχει ένα σχέδιο της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στα πλαίσια δικαστικού “Καλλικράτη” στα διοικητικά δικαστήρια αλλά αυτό της Λαμίας δεν θα καταργηθεί απλώς κάποιες λειτουργίες θα γίνονται με τηλεματική» σημειώνει ο κ. Μακρυγιάννης.
«Προχθές είχαμε συνάντηση η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών για το θέμα αυτό και βγήκε κοινή ανακοίνωση αντίθετης σε αυτό το σχεδιο» τονίζει ο κ. Μακρυγιάννης.
«Η Συντονιστική Επιτροπή, προσθέτει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια κατάργησης Διοικητικών Δικαστηρίων, που λειτουργούν σήμερα.
Αντίθετα, θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία τουλάχιστον ενός Διοικητικού Πρωτοδικείου σε κάθε νομό της χώρας.
Η Ολομέλεια έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, με σκοπό την ορθή και ταχεία απονομή της, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη».
Κοινό Ανακοινωθέν της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
“Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5.12.2022, συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, για να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν κατά την απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Κοινό τόπο των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί η διαπίστωση για την ανάγκη λυσιτελών παρεμβάσεων στη Διοικητική Δικαιοσύνη, με σκοπό την ορθή και ταχεία απονομή της, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, δικαστές και δικηγόροι συμφώνησαν:
1. Είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστηρίων, που λειτουργούν σήμερα. Τα προβλήματα στη Διοικητική Δικαιοσύνη δεν είναι γεωγραφικά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις μόνο διοικητικού χαρακτήρα.
2. Το μείζον πρόβλημα στη Διοικητική Δίκη είναι οικονομικό και δικονομικό. Απαιτείται εξορθολογισμός και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών δικαστηρίων.
Η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων.
3. Είναι προφανές ότι, η επίλυση των προβλημάτων δεν επέρχεται με την επιβολή προειλημμένων αποφάσεων αλλά με τον διαρκή και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων και την επίκληση στοιχείων ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος:
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής: Ο Πρόεδρος Δημ. Βερβεσός και τα μέλη της Ηλ. Κλάππας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Νικ. Λογοθέτης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αθ. Πετρόπουλος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Χρ. Παϊσιος, Πρόεδρος Δικηγορικού Μεσολογγίου και Παν. Καρίπογλου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.
Εκ μέρους της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών: ο Αντιπρόεδρος Νικ. Δρακόπουλος, ο Ταμίας Βασ. Μανιατόπουλος και τα μέλη του ΔΣ Βαρβ. Μπουκουβάλα, Β.Φαϊτάς και Γ. Ρέκκας.”