Θύμιος Καραΐσκος: «Οι εργαζόμενοι του Δήμου και της Περιφέρειας έδωσαν πραγματική μάχη για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να προστατευτούν οι περιουσίες των δημοτών»
Στον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης δεν περισσεύει κανείς, είναι το μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, συγχαίροντας και ευχαριστώντας παράλληλα τους εργαζόμενους του Δήμου και της Περιφέρειας, τους αστυνομικούς, πυροσβέστες και εθελοντές που, για μια ακόμη φορά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους.
Σχετικά με τη θεομηνία “Elias” που έπληξε το Δήμο Λαμίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«….Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρέθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Λαμίας, με την κακοκαιρία “Elias” να απειλεί με πλημμυρικά φαινόμενα την περιοχή μας και να δοκιμάζει σκληρά το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Με άμεσες παρεμβάσεις και κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του Δήμου και σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές, δόθηκε πραγματική μάχη για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να προστατευτούν οι περιουσίες των δημοτών.
Η μεγαλύτερη μάχη δόθηκε για να προστατευτούν οι κάτοικοι στο Κόμμα και τα καταφέραμε, αφού δεν χρειάστηκε καν να εκκενωθεί το χωριό. Οι εργαζόμενοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ από την πρώτη ώρα εκδήλωσης της θεομηνίας και για δύο εικοσιτετράωρα, βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της μάχης και δίπλα σε κάθε δημότη, προσφέροντας αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους, οποτεδήποτε χρειάστηκε να επέμβουν.
Θέλω για άλλη μια φορά να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους.
Πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτόν τον άνισο αγώνα αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, Αστυνομικοί και Πυροσβέστες, συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια για να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και να προστατευτούν οι περιουσίες τους.
Είμαστε ευγνώμονες για την μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρουν στηρίζοντας γενναιόδωρα τις ενέργειες του Δήμου και της Περιφέρειας, με ένα πνεύμα κοινής προσπάθειας για την ασφάλεια των πολιτών.
Άλλωστε σε αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης δεν περισσεύει κανείς...».
Πλημμυροπαθείς κάτοικοι Κόμματος: “Μέρες και νύχτες τρόμου στο Κόμμα”
Αντιμέτωποι με ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο βρέθηκαν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα παραμένοντας ξάγρυπνοι ένα εικοσιτετράωρο με τις βαλίτσες στο χέρι, έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περίπτωση μιας νέας πλημμύρας.
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν γιατί, όπως αναγνωρίζουν οι κάτοικοι, “δεκάδες υπάλληλοι και εργαζόμενοι του Δήμου και της Περιφέρειας ξενύχτησαν δουλεύοντας κάτω από την βροχή, ενισχύοντας αναχώματα και καθαρίζοντας χαντάκια”. Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό σε μόλις 20 ημέρες και δεν έχει μπει ακόμη καλά-καλά το Φθινόπωρο. “Άραγε αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην ζωή μας και πρέπει να την συνηθίσουμε;” αναρωτιούνται οι κάτοικοι, επισημαίνοντας πως “όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί απλά αν εφαρμόζονταν οι δικαστικές αποφάσεις”.
Οι πλημμυροπαθείς δηλώνουν ότι “ο αγώνας θα συνεχιστεί ώστε να επανέλθει η κανονικότητα που για μας είναι να κοιμόμαστε ήσυχοι στα σπίτια μας ακόμη και όταν βρέχει” και καθιστούν σαφές πως “δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει παραλαβή και να δοθεί στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος Λαμίας της Ε65 αν δεν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την ανεμπόδιστη ροή των νερών προς την θάλασσα”.
“Αν αντί να μας εμπαίζουν οι κατασκευαστές της Ε65 και να σπαταλούν μέρος από τα 70 εκατομμύρια που έχουν εγκριθεί από το 2020 για πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, φτιάχνοντας τρύπες στο φράγμα που έχουν υψώσει και εμποδίζει το νερό να φτάσει στην θάλασσα, έφτιαχναν τα κατάλληλα, σύμφωνα με τους νόμους της επιστήμης, ανοίγματα για την ανεμπόδιστη ροή των υδάτων. Αν είχαν προχωρήσει, σύμφωνα και με την εγκεκριμένη από τον Μάιο του 2022 μελέτη, στην οριοθέτηση και διευθέτηση τάφρων και ρεμάτων.Αν δεν θεωρούσαν ως σωτήριο αντιπλημμυρικό έργο την διάνοιξη μικρής αποστραγγιστικής τάφρου που έφτιαξαν κατά μήκος της ΠΕΟ.
Θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί αν αυτοί που ασχολούνται με τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων, έπαιρναν σοβαρά υπόψη τους τις ιδιαίτερες γεωλογικές και υδραυλικές συνθήκες της κάθε περιοχής και δεν κατασκεύαζαν “πλημμυρικά” έργα και εκ των υστέρων να ψάχνουν για πρόσθετα αντιπλημμυρικά.
Θα μπορούσε να έχει προχωρήσει και η εργολαβία καθαρισμού της κοίτης του Σπερχειού αν δεν έβαζαν εμπόδια οι δασικές υπηρεσίες με την άρνηση έκδοσης άδειας υλοτόμησης. Πέρασαν ήδη δύο καλοκαίρια ανεκμετάλλευτα τώρα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο για να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στην κοίτη”.