Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε Γραβιά και Μπράλο • Οι περισσότεροι στρατιώτες ήταν θύματα της ισπανικής γρίπης!

Κοντά στα σύνορα με τη Φθιώτιδα , ανάμεσα  από τα χωρία Γραβία και Μπράλο βρίσκεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1917,  το βρετανικό στρατιωτικό κοιμητήριο. Η κατάσταση του νεκροταφείου είναι μονίμως εξαιρετική .
  Οπως μας ενημερώνει  ο φίλος μας Αλέξανδρος Κυριακίδης ''τα Βρετανικά Σταθερά Στρατιωτικά Νοσοκομεία της εποχής εκείνης εγκαθίσταντο  πλησίον σιδηροδρομικού σταθμού, ήταν χωρητικότητας μέχρι 400 κλινών και έχει ειδικούς για αντιμετώπιση των κοινών ασθενειών, θυμάτων χημικού πολέμου, επιδημιών, αφροδισιακών παθήσεων, ψυχολογικών παθήσεων κτλ.
    Για τις ανάγκες  ενός τέτοιου  νοσοκομείου στο Μπράλο δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 1917 το Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Μπράλου και χρησιμοποιήθηκε  μέχρι το Απρίλη του 1919. Το νεκροταφείο περιέχει 102 τάφους, όπου  οι περισσότεροι στρατιώτες ήταν θύματα της «Ισπανικής Γρίπης», της επιδημίας που διήρκησε από 1918 έως 1920  και η  οποία κορυφώθηκε στην Ευρώπη την άνοιξη του 1918 παίρνοντας πάνω των 40 εκατομμύρια ζωές  μόνο στη Ευρώπη.  Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι «Ισπανική Γρίπη» θεωρείται ότι ήταν  ο ιός Η5N , δηλαδή η λεγόμενη γρίπη των πτηνών που έκανε μετάλλαξη μαζί με τον ιό της κοινής γρίπης και για αυτό το λόγο προκάλεσε τόσα θύματα παγκοσμίως. Από 102 νεκρούς οι 95 άνδρες ήταν της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (2 Μαλτέζοι), 6 Ρώσοι  και 1 Βούλγαρος.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο για τους άνδρες που είναι θαμμένοι εκεί με το παράδειγμα του σκαπανέα του Βρετανικού Μηχανικού Thomas Wilding  (http://www.tattenhallhistory.co.uk/sapper-thomas-wilding/ ) Μετά από σχεδόν 100 χρόνια το στρατιωτικό κοιμητήριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση χάρη στη φροντίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και των κατοίκων της περιοχής.

    

randomness