O “ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ” προτείνει... Καλοκαιρινές & δροσερές συνταγές για να αυξήσετε την ποικιλία στη διατροφή σας
Κρύα ντοματόσουπα (gazpacho)
Η κρύα ντοματόσουπα (gazpacho) γευστικά θα σας θυμίσει τη χωριάτικη σαλάτα συνιστώντας μία εύκολη εναλλακτική της! Επίσης διατηρείται στο ψυγείο με αποτέλεσμα να σας δροσίσει αρκετά και δεδομένου πως πρόκειται για σούπα, όταν την καταναλώσετε θα ενισχύσετε την πρόσληψη των υγρών σας.
- Υλικά για 2 μερίδες
- 2 παξιμαδάκια ολικής ή 4 φρυγανιές ολικής ή 2 φέτες ξερό ψωµί ολικής (χωρίς κόρα, σε κύβους)
- 4 ώριµες ντοµάτες, αποφλοιωµένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκοµµένες
- 1 κόκκινη πιπεριά (γλυκιά), χωρίς σπόρους, χοντροκοµµένη
- Σκόνη σκόρδο ή 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί (προαιρετικό)
- 2 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
- Για τη γαρνιτούρα
- ½ µικρό αγγούρι, χωρίς σπόρους, ψιλοκοµµένο
- ¼ κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκοµµένη
- ¼ κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- Ξερό βασιλικό ή φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 σπιρτόκουτα (60γρ) φέτα χαμηλών λιπαρών 12%
- Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε ξερό ψωμί ή παξιμαδάκια τα μουλιάζουµε σε κρύο νερό για 5 λεπτά και µετά τα στύβουµε για να φύγουν τα υγρά. Διαφορετικά αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιές παραλείπουμε αυτό το στάδιο.
- Βάζουµε στον πολυκόφτη τα παξιμαδάκια (ή τις φρυγανιές ή το ψωμί) µαζί µε την ντοµάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο και το ξίδι και τα χτυπάµε µέχρι να οµογενοποιηθούν καλά.
- Ρίχνουµε σταδιακά το ελαιόλαδο και ξαναχτυπάµε, µέχρι το µείγµα να γίνει κρεµώδες.
- Αλατοπιπερώνουµε όσο θέλουµε.
- Βάζουµε το µείγµα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Για τη γαρνιτούρα, ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί.
- Μοιράζουμε το γκασπάτσο σε πιάτα σούπας, ρίχνοντας από πάνω λίγη γαρνιτούρα και σερβίρουµε την υπόλοιπη γαρνιτούρα σε ξεχωριστά µπολ στο πλάι.
- Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε 1 σπιρτόκουτο φέτα χαμηλών λιπαρών σε κάθε πιάτο!
Μεσογειακή μακαρονάδα με ψητή φέτα & τοματίνια (bakedfetapasta)
Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια παραλλαγή της κλασσικής μακαρονάδας με κόκκινη σάλτσα και τυρί τότε μπορείτε να φτιάξετε τη μεσογειακή μακαρονάδα με ψητή φέτα και τοματίνια. Η συγκεκριμένη μακαρονάδα (baked feta pasta) που φέτος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σίγουρο πως θα σας καλύψει γευστικά!
- Υλικά για 2 μερίδες
- 3 φλτζ. βρασμένα μακαρόνια ολικής άλεσης ή πέννες ολικής
- 120 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών 12 %
- 18-20 τοματίνια
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- Βασιλικό, πιπέρι σκόνη σκόρδο, ρίγανη
- Εκτέλεση
- Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα πλυμένα τοματίνια και στη μέση τοποθετούμε το κομμάτι της φέτας.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πιπέρι και σκόνη σκόρδο.
- Ψήνουμε στους 180 oC στον αέρα μέχρι να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φέτα να είναι πιο μαστιχωτή (20 - 30 λεπτά).
- Βράζουμε τα μακαρόνια ολικής και κραττάμε ½ φλτζάνι από το ζωμό που βράσαμε τα μακαρόνια για να αραιώσουμε τη σάλτσα αν χρειαστεί.
- Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τα 3 φλιτζάνια μακαρόνια ολικής.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και σερβίρουμε με βασιλικό, σκόνη σκόρδο, ρίγανη.
Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, που μυρίζουν καλοκαίρι
Οι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου ως εναλλακτική των ψητών λαχανικών είναι μια πολύ έξυπνη επιλογή για αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φυτικών ινών. Ταυτόχρονα είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του αυγού και της φέτας. Επίσης δεδομένου πως μεταφέρονται πολύ εύκολα μπορούν να σας συνοδέψουν οποιαδήποτε καλοκαιρινή στιγμή, ακόμη και στη θάλασσα!
- Υλικά
- 4 κολοκύθια μεγάλα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι: δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 αυγά χτυπημένα
- 200 γραμ. τριμμένη φέτα
- 4 κ. σούπας αλεύρι φαρίνα
- Πιπέρι, βασιλικό φρέσκο ή αποξηραμένο
- Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα αφήνουμε με λίγο αλάτι να ιδρώσουν. Μετά από 10 λεπτά, τα στύβουμε με τα χέρια ή τα βάζουμε σε πετσέτα και τη στρίβουμε ώστε να φύγουν τα υγρά.
- Βάζουμε τα τρίμματα κολοκυθιού σε μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά, τη φέτα. Επίσης ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις προσθέτουμε πιπέρι και βασιλικό.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να σχηματιστεί χυλός ο οποίος γυρίζοντας το κουτάλι πέφτει από αυτό.
- Σε ένα ταψί, τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα), και με το κουτάλι βάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στον αέρα στους 180ο C, για 40 λεπτά.