Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εξάρσεις

# Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση που διοργάνωσε πέρυσι το Επιμελητήριο Λακωνίας, στην οποία παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Κώστας Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης και η λαμιώτισσα δικηγόρος Λίνα Αγγελοπούλου.

 

Μια αχρείαστη δικαστική περιπέτεια !

@ Ιστορική πράγματι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους παραγωγούς κι εξαγωγείς της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών στη Φθιώτιδα. Με αυξημένη 7μελη σύνθεση το ΣτΕ έκρινε ότι νόμιμα χρησιμοποιείται το όνομα kalamata olives στις εξαγωγές του εθνικού μας προϊόντος.
Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Η Kalamata Olives εξάγεται με την ονομασία αυτή από το 1930 κάνοντας παγκόσμια γνωστό το προϊόν, εκπροσωπώντας το 98 % της εθνικής παραγωγής και εξαγωγών. Οι νομοί που παράγουν κι εξάγουν το προϊόν είναι η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία και η Λακωνία. Το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτα “ αναγνωρίστηκε το 1996 και είναι μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής.
Ο συνεταιρισμός (ΣΥΜΕΠΟΠ ) που εκπροσωπεί το ΠΟΠ από το 2018 προσφεύγει στα Δικαστήρια κατά της αρχικής απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου που αναγνώρισε επίσημα το συνώνυμο Kalamata.
Αρχικά το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του υπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τυπικές και μόνο πλημμέλειες της.
Σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ ο επόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κατόπιν αίτησης των ελαιουργικών οργανώσεων εξέδωσε νέα Υπουργική Απόφαση.
Κατά της απόφασης αυτής προσέφυγαν και πάλι οι Μεσσήνιοι αλλά αυτή τη φορά το ΣτΕ που πλέον εξέτασε την ουσία της υπόθεσης έκρινε ότι νόμιμα χρησιμοποιείται το όνομα Kalamata Olives από το 98% των ελληνικών εξαγωγέων.
Η διαμάχη για την ελιά Καλαμών ήταν μια δικαστική περιπέτεια που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια και σε αυτό μπλέχτηκαν εκτός από τις συνεταιριστικές οργανώσεις Υπουργοί, βουλευτές, Δήμαρχοι και Διοικήσεις Επιμελητηρίων από έξι νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας). Το χαρακτηριστικό όμως αυτής της δικαστικής διαμάχης που κράτησε 6 ολόκληρα χρόνια ήταν ότι καταφέραμε να διχαστούμε ακόμη και για το εθνικό μας προϊόν που είναι η ελιά. Αντί να επικρατήσει ένα πνεύμα συνεργασίας και κοινής προσπάθειας για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας στηρίζοντας την ελληνική οικονομία, φτάσαμε στο σημείο μερίδα Μεσσηνίων βουλευτών και παραγόντων, να κατηγορούν τους παραγωγούς των άλλων νομών οπού παράγεται το 98% της Εθνικής παραγωγής του προϊόντος, ότι δήθεν καπηλεύοται την ονομασία Καλαμάτα.
Η αντιδικία των 6 νομών είχε μεταφερθεί και μέσα στη Βουλή με ομηρικούς καυγάδες μεταξύ των βουλευτών που εκπροσωπούσαν τις εκλογικές τους περιφέρειες σε αυτή τη διαμάχη. Τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας αιμορραγούσε, στην Ελλάδα κάναμε αγώνα για να αποκλείσουμε την χρήση του ονόματος kalamata για την εθνική ετήσια παραγωγή των 100.000 τόνων και να την περιορίσουμε μόνο στους 1.500 τόνους της οριοθετημένης ζώνης του προϊόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».
Όπως ευφυώς είχε γραφτεί για τη δικαστική διαμάχη “ήταν σαν να γκρεμίζουμε τον Παρθενώνα με τα δικά μας χέρια”.

Χρ. Α

 

 

Γράμμα προς Μαξίμου

Ένα ακόμη αδιανόητο, φρικιαστικό και συνάμα προκλητικό περιστατικό βίας των τελευταίων ημερών: Σκοτώνουν μια 28χρονη γυναίκα ακριβώς έξω από Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο λειτουργεί και Τμήμα που επιλαμβάνεται περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και «ακόμα δεν παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».

“Ταχυδρόμος”