Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ουκρανία και Μέση Ανατολή τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει σημαντικό διεθνές κεφάλαιο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Συμβούλιο «Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ αργότερα σήμερα το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Μόλδοβα, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν).

Σχετικά με την Ουκρανία, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τη 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη Διευκόλυνση για την Ουκρανία (Ukraine Facility), ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (European Peace Facility). Παρών θα είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην ΕΕ για την κατάσταση και τις ανάγκες της χώρας του. Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία. Όμως οι σθεναρές αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βικτόρ Όρμπαν, μπλοκάρουν όχι μόνο την πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και τη στρατιωτική και την οικονομική.

Προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Όρμπαν και το πώς θα ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, άρα καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σήμερα. «Ελπίζω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία και όχι να τη μειώσουμε», είπε ο Ζ. Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προτιμότερο να συνεχίσει να παρέχεται συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και όχι διμερώς.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και για την πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Θα συζητήσουν επίσης για την «επόμενη μέρα», μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, όμως καταψήφισαν οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε, θα πρέπει να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι άθλια, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.

 

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει σημαντικό διεθνές κεφάλαιο και είναι αξιόπιστος συνομιλητής των διεθνών και περιφερειακών παικτών


«Η Ελλάδα, χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών την οποία ακολουθεί, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, το οποίο η ίδια το αξιοποιεί και στα διεθνή φόρα, ενόσω είναι και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των διεθνών και περιφερειακών παικτών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξη του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι είχε εκτενή συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας με τον οποίο θα έχει συνάντηση αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ επισήμανε επίσης ότι σκοπεύει στο προσεχές μέλλον να επισκεφθεί την Αρμενία. Ο κ. Γεραπετρίτης, στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου, θα συναντηθεί και με τον Αζέρο ομόλογό του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη:

«Προσερχόμαστε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με μία βαριά και σημαντική ημερήσια διάταξη.

Θα ξεκινήσουμε με το ζήτημα της Αρμενίας και των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα καλωσορίζει την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο Νότιο Καύκασο. Χάρις στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας, η Αρμενία είναι σήμερα προσκεκλημένη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για να εκθέσει τις θέσεις για μια βιώσιμη ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος μίλησα εκτενώς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας και σκοπεύω στο αμέσως προσεχές μέλλον να επισκεφθώ τη χώρα, όπως επίσης σήμερα θα έχω την ευκαιρία να δω και τους δύο υπουργούς και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Αντιθέτως, τα μηνύματα δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά στα άλλα μέτωπα, τα περιφερειακά και τα διεθνή, δηλαδή στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο εντατική προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη.

Η Ελλάδα, χάρις στην εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών την οποία ακολουθεί, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, το οποίο η ίδια το αξιοποιεί και στα διεθνή φόρα, ενόσω είναι και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των διεθνών και περιφερειακών παικτών. Χάρις σε αυτό το κεφάλαιο, με φρόνηση και αυτοπεποίθηση χτίζουμε γέφυρες φιλίας στην ευρύτερη περιοχή μας για το παρόν και το μέλλον.».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness