Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στρατηγικοί σχεδιασμοί για την εκλογή (ή μη) Προέδρου της Δημοκρατίας

Από την επομένη των ευρωεκλογών στα δύο μεγάλα κόμματα άρχισε ο σχεδιασμός για την αναμέτρηση του Μαρτίου, δηλαδή για την εκλογή (ή μη) Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αριθμητική είναι φλέγον θέμα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς από τη μία ο πρωθυπουργός προσπαθεί να χτίσει μια πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε η Βουλή να αναδείξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για να μην επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αυτή τη στιγμή δύναμη 152+2 βουλευτών (εφόσον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενταχθούν οι Ανδρ.Λοβέρδος και Χρ.Αηδόνης), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές, γεγονός που καθιστά την προσπάθειά του πολύ πιο δύσκολη -τουλάχιστον αριθμητικά. Η βασική στρατηγική του πρωθυπουργού είναι να προωθήσει άμεσα αλλαγή πολιτικής, προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης αδικιών, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και μείωσης της φορολογίας, και μέσω αυτής να επιδιώξει την ευρύτερη πολιτική στήριξη, ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς ποντάρει, εξάλλου, στα προβλήματα που υπάρχουν στη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες μετά το εκλογικό τους αποτέλεσμα, πιθανολογώντας ότι δεν θα θέλουν πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ανεξάρτητων και που προέρχονται από τη ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι, υπό προϋποθέσεις, τάσσονται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει μπροστά αντίστοιχο σχέδιο για την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών (121) που θα μπορέσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να διενεργηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη αρχίσει οι πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με στόχο να μην συναινέσουν στη δημιουργία πλειοψηφίας για την προεδρική εκλογή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προσωπικά στους Φ.Κουβέλη και Π.Καμμένο, έθεσε το ερώτημα: «αν σκοπεύουν να τα "βρουν" με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή αν θεωρούν ότι πρέπει να μιλήσει η κάλπη». Ο Π.Καμμένος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να "παίξουμε παιχνίδια" στον ελληνικό λαό για να διατηρήσουμε εμμέσως την κυβέρνηση», ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ.Μαχαίρας πήρε αποστάσεις, λέγοντας ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κι αυτός στους ανεξάρτητους βουλευτές, επιχειρώντας να πείσει κάποιους από αυτούς να μην συναινέσουν στην προεδρική εκλογή. Σε πρώτη φάση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Οδ.Βουδούρη, Π.Μουτσινά, Θ.Παραστατίδη και τη Θ.Τζάκρη, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η άρνηση των Μ.Ανδρουλάκη και Μ.Μπόλαρη να συζητήσουν με την Ελιά για την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως έκαναν οι Ανδρ.Λοβέρδος και Χρ.Αηδόνης.

    

 

randomness