Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Β. Κικίλιας: Η αγορά των 7 Canadair αποτελεί πατριωτικό καθήκον

Πρόκειται για ένα πατριωτικό νομοσχέδιο, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Σύμβασης για την προμήθεια επτά νέων, καναδικών πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου «DHC-515».

Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και τη σχετική πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, το νομοσχέδιο που εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια των νέων Καναντέρ, δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή: Είναι ένα πατριωτικό-εθνικό νομοσχέδιο, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις είπε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, που δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική Πολιτεία, με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια, και μετά από δαιδαλώδες διαπραγματεύσεις, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, να μπορέσει να αποκτήσει και να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, που διαθέτει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο, και αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Αναφορικά με την απόκτηση των 7 Canadair, είπε ότι οι χρόνοι παράδοσης, με βάση τη σύμβαση, είναι 2 αεροσκάφη το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι συνεχίζεται η μίσθωση εναέριων μέσω, μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα -εκ των οποίων οι 700 αφορούν δασοκομάντος-, την αύξηση των μονάδων δασοκομάντος από 10 σε 16 στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα, καθώς και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για πρώτη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης, όπως και περιμετρικά των στρατοπέδων σε διάμετρο 100 μέτρων.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο για πολιτική αντιπαράθεση. Θέλω να σκεφτείτε τι σημαίνει για τους πολίτες και για την κοινωνία να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Και εν τοιαύτη περιπτώσει βλέπετε ότι είναι τέτοια η χρονική διάρκεια παραλαβής των συγκεκριμένων αεροσκαφών, που δεν ξέρει κανένας ποιος θα βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχει να κάνει με το τώρα, έχει να κάνει με την επένδυση στο αύριο της χώρας. Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω θερμά να υποστηρίξετε όλοι αυτό το νομοσχέδιο» κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.

 

Κυρ. Μητσοτάκης στην «The Globe and Mail»: Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά



 

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεγάλη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail».

«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η εφημερίδα τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ακολούθησε μια στρατηγική φοροελαφρύνσεων, δικαιότερου πτωχευτικού δικαίου, εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών της, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απαλλαγής των τραπεζών της από μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορούν να δανείζουν ξανά.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί μάλιστα μία πρόσφατη δήλωση του Καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, διευθύνοντα συμβούλου της Fairfax, η οποία έχει σημαντική περιουσία στην Ελλάδα, ο οποίος χαρακτήρισε την χώρα μας «την καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για επενδύσεις».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

randomness