Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έχει και η Αυστραλία το δικό της "Γκουαντάναμο"

Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις πρόσφυγες που έχουν φυλακιστεί απ' αόριστον, βάσει των απόρρητων στοιχείων που έχει συλλέξει η αυστραλιανή μυστική υπηρεσία ASIO, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρόσφατης ανάλυσης του δημοσιογραφικού οργανισμού Fairfax.

Αρκετοί από τους 44 πρόσφυγες, που έχουν φυλακιστεί περισσότερα από πέντε χρόνια στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία, δεν τους έχει επιτραπεί να μάθουν το περιεχόμενο της απόρρητης έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, βάση της οποίας κρατούνται ακόμα φυλακισμένοι.

Η κατάσταση αυτή τους έχει στην κυριολεξία διαλύσει ψυχολογικά, δημιουργώντας τους κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ ένας από αυτούς έχει επανειλημμένα χτυπήσει το κεφάλι του σε πόρτα τουαλέτας.

Οι 42 άνδρες και δύο γυναίκες έχουν επίσημα αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αφού υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Παρ' όλα αυτά, δεν τους παραχωρείται άδεια παραμονής να εγκατασταθούν στην Αυστραλία, ενώ, παράλληλα, οι αυστραλιανές Αρχές δεν μπορούν να τους απελάσουν στις χώρες προέλευσής τους φοβούμενες ότι ενδέχεται να υποστούν νέες διώξεις.

Τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλονται κυρίως ότι βρίσκονται τόσα χρόνια σε ένα νομικά μετέωρο νομικό καθεστώς, παρόμοιο με αυτό που επικρατεί στη διαβόητη φυλακή Γκουαντανάμο που διατηρούν ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Κούβα.

Πριν από ένα χρόνο η αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων είχε αποφανθεί ότι η φυλάκιση των προσφύγων χωρίς κατηγορίες παραβιάζει πάνω από 140 άρθρα της σχετικής εγκυκλίου. Παρ' όλα αυτή η αυστραλιανή κυβέρνηση δε έχει ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει με τους πρόσφυγες που έχει φυλακίσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μελβούρνης "The Age", τα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από τις αναφορές του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη στο οποίο καταφεύγουν οι πρόσφυγες και το οποίο κατατίθεται στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, χωρίς τα ονόματά τους.