Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Απονεμήθηκε σε δύο δημοσιογράφους από Φιλιππίνες και Ρωσία

Δύο δημοσιογράφοι απο Φιλιππίνες και Ρωσία οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης 2021

Τους νικητές του Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Μπερίτ Ρέις Άντερσεν. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα και Ντιμίτρι Μουράτοφ για την προσπάθεια τους να προστατεύσουν την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής η Μαρία Ρέσσα και ο Ντιμίτρι Μουράτοφ εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους που στηρίζουν το δικαίωμα στην έκφραση σε μια περίοδο στην οποία η δημοκρατία και η ελευθερία του τύπου αυτό τίθενται σε κίνδυνο.

Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποίησε την ελευθερία της έκφρασης για να αποκαλύψει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στις Φιλιππίνες καθώς από το 2012 ήταν μια από τους ιδρυτές του Rappler, ενός ψηφιακού μέσου ενημέρωσης για την ερευνητική δημοσιογραφία.

Ο Ντιμίτρι Μουράτοφ έχει δώσει για δεκαετίες μάχη για την υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου στη Ρωσία καθώς από το 1993 ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές πηγές της ανεξάρτητης πληροφόρησης για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία σε αντίθεση με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα. Σημειώνεται, δε, ότι από την ίδρυση της Novaja Gazeta έξι δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness