Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το τσιπ της Neuralink παίζει σκάκι

Ο Νόλαντ Άρμπο είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε τον Ιανουάριο το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink, στο πλαίσιο της πρώτης κλινικής δοκιμής της εταιρείας. Ένα μήνα μετά, ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα παίζει σκάκι σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο Χ (πρώην Twitter) η εταιρεία.  

Στο βίντεο, ο ασθενής φαίνεται να κινεί έναν κέρσορα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του.

«Βλέπετε αυτόν τον κέρσορα στην οθόνη; Αυτό το κάνω εγώ… όλο αυτό είναι εγκεφαλική δύναμη», είπε ο 29χρονος που μπορεί και ελέγχει τον υπολογιστή από το αναπηρικό του καροτσάκι.




«Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», δήλωσε ο ασθενής στο βίντεο αναφερόμενος στη διαδικασία εμφύτευσης.

«Πήρα εξιτήριο από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα. Δεν έχω καμία γνωστική διαταραχή» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι είχε σταματήσει να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι, το Civilization VI, αλλά η Neuralink του έδωσε τη δυνατότητα να το ξανακάνει και πλέον μπορεί να παίζει για ώρες.

Ωστόσο, ο ασθενής είπε ότι η νέα τεχνολογία «δεν είναι τέλεια» και ότι «έχουν προκύψει κάποια προβλήματα».

«Δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», κατέληξε ο Άρμπο.

Ποιος είναι ο Νόλαντ Άρμπο

Τον Ιούνιο του 2016 ο Νόλαντ Άρμπο υπέστη ένα ατύχημα που τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Έντεκα μήνες μετά το ατύχημα, η οικογένεια και οι φίλοι οργάνωσαν έναν έρανο προκειμένου να αγοράσουν ένα φορτηγάκι ώστε να μπορούν να βάζουν το αναπηρικό αμαξίδιο του Άρμπο. Αν και ο πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας είχε λάβει μεγάλη υποστήριξη, πάλευε με την «έλλειψη κινητικότητάς του», σύμφωνα με τη σελίδα του στο GoFundMe. Εξαιτίας της αναπηρίας του, ο Άρμπο ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιεί ένα «ογκώδες» ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να πάει στα ιατρικά ραντεβού του. Τελικά, οι δωρεές ξεπέρασαν τον στόχο των 10.000 δολαρίων και έτσι η οικογένεια του 29χρονου μπόρεσε να αγοράσει το φορτηγάκι τον Ιούνιο του 2017.

Παρομοιάζοντας τη νέα του ικανότητα να μετακινεί συσκευές με το μυαλό του με το «The Force» από το Star Wars, πρόσθεσε: «Δεν μπορούσα πραγματικά να κάνω πολλά τα τελευταία χρόνια».

Πώς λειτουργεί το εμφύτευμα της Neuralink

Πρόκειται για ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Ένα χειρουργικό ρομπότ που μοιάζει με ραπτομηχανή τοποθετεί την μικροσκοπική συσκευή σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Στη συνέχεια καταγράφει και μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει ένα πληκτρολόγιο με τη σκέψη του. Σύμφωνα με τον Μασκ, δεν απαιτείται γενική αναισθησία για την επέμβαση και οι ασθενείς θα μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι την ίδια μέρα.

Ο Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Neuralink, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στόχος του τσιπ εγκεφάλου είναι να επιτρέψει σε χρήστες με αναπηρίες, όπως ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ, να «επικοινωνούν ταχύτερα από έναν δημοπράτη». Έχει επίσης υποστηρίξει ότι θα είναι σε θέση να θεραπεύσει δυνητικά την παχυσαρκία, τον αυτισμό, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.


ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

    

 

randomness