Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Τραμπ υπό την απειλή οικονομικής καταστροφής – Τα άφαντα μετρητά και το ορόσημο της 25ης Μαρτίου

Ο 77χρονος έχει άμεσα ανάγκη από μισό δισεκατομμύριο δολάρια τα οποία πρέπει να παρουσιάσει ως εγγύηση στο δικαστήριο. Τι θα γίνει εάν δεν τα βρει ως τη Δευτέρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει προς τις κάλπες του ερχόμενου Νοεμβρίου… καταχρεωμένος.

Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος -και νυν προεδρικός υποψήφιος- έχει εξασφαλισμένο πια, απούσης της Νίκι Χέιλι, το χρίσμα της Ρεπουμπλικανικής παράταξης το οποίο πρόκειται να λάβει επισήμως το προσεχές καλοκαίρι όπως άλλωστε προβλέπεται βάσει χρονοδιαγράμματος. Ενώ και το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον δικαίωσε στις αρχές Μαρτίου, επιτρέποντάς του να πάρει μέρος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν δίκες που συνεχίζουν να «τρέχουν» σε βάρος του για:

  • τα χρήματα που είχαν δοθεί στη Στόρμι Ντάνιελς χωρίς όμως να δηλωθούν όπως θα έπρεπε,
  • τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλή του στη Φλόριντα
  • και τις κατηγορίες περί συνωμοσίας για την ανατροπή/παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος μετά τις προεδρικές του 2020.

Οι εν λόγω υποθέσεις ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχουν τελεσιδικήσει πριν από τις επόμενες εκλογές.

Πέρα από τις δίκες που αναμένονται ή είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν όμως και άλλες η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώθηκε.

Τα πρόστιμα 

Δικαστής της Νέας Υόρκης επέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Τραμπ πρόστιμο, συνολικού ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων, για υπόθεση απάτης. Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος και οι γιοί του, Ντόναλντ Τζούνιορ και Ερικ, κατηγορούνται ότι διόγκωσαν κατά περίπου 2 δισ. δολ. την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσουν δάνεια και ασφάλιστρα με ευνοϊκότερους όρους.

Επιπλέον, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, σώμα ενόρκων του Μανχάταν έχει καλέσει τον Τραμπ να καταβάλει αποζημίωση ύψους 83,3 εκατομμυρίων δολαρίων στη συγγραφέα Τζιν Κάρολ για δυσφήμιση (σ.σ. η Κάρολ έχει κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση στο πλαίσιο δύο υποθέσεων τις οποίες ο 77χρονος έχασε πρωτόδικα).

Μόνο για αυτές τις δύο υποθέσεις, ο Τραμπ παρουσιάζεται επί του παρόντος να χρωστά πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια… τα οποία όμως δεν έχει.

«Παρόλο που θα ασκήσει έφεση κατά αυτών των αποφάσεων, ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να “καταβάλει” τα χρήματα ενώ η διαδικασία (σ.σ. της εκδίκασης της έφεσης) θα συνεχίζεται», σημειώνουν οι συντάκτες του αμερικανικού ιστοχώρου Vox.  

Χωρίς εγγυήσεις 

Ο Τραμπ θα πρέπει τώρα «είτε να κόψει ο ίδιος μια επιταγή στο δικαστικό σύστημα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για ολόκληρο το ποσό, είτε να εξασφαλίσει μια εγγυητική επιστολή», εξηγούν, από την πλευρά τους, οι New York Times.

Η πλευρά του Τραμπ επιχείρησε λοιπόν, προκειμένου να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο, να εξασφαλίσει εγγυητικές επιστολές από ασφαλιστικές εταιρείες, επιστολές τις οποίες θα καταθέσει ως εγγύηση στο δικαστήριο μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της έφεσης, πράγμα το οποίο κατάφερε μεν (μέσω της ασφαλιστικής Chubb) αλλά μόνο για την υπόθεση της δυσφήμισης της Τζιν Κάρολ ή, με άλλα λόγια, για τα περίπου 91 εκατ. δολ. από τα συνολικά περισσότερα από 550 εκατ. δολ. που καλείται να καταβάλει.

«Ο Τραμπ ασκεί έφεση κατά αυτών των αποφάσεων αλλά για να σταματήσει την πολιτεία από το να επιβάλει την εφαρμογή τους, θα πρέπει να καταθέσει εγγύηση που θα κρατηθεί σε λογαριασμό εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια», σημειώνει το δίκτυο CNN.

«Ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορεί να βρει ασφαλιστική εταιρεία να τον καλύψει στην υπόθεση της απάτης […] Οι πιθανοί ασφαλιστές ζητούν μετρητά για να καλύψουν την εγγυητική, όχι ακίνητα […] Μερικοί από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές έχουν εσωτερικούς κανονισμούς που δεν τους επιτρέπουν να δίνουν εγγυητικές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και κανείς τους δεν δέχεται ακίνητη περιουσία – όλοι αισθάνονται άνετα μόνο με μετρητά ή μετοχές», συνεχίζει στην ανάλυσή του το CNN.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, έχει μεν ακίνητα αλλά όχι αρκετά μετρητά, όπερ σημαίνει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Tον Απρίλιο του 2023 είχε ισχυριστεί ότι έχει περί τα 400 εκατ. δολ. σε μετρητά. Ακόμη και αν αυτό ισχύει, μιλάμε για ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.  

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούν τώρα από το εφετείο να καθυστερήσει την καταβολή της εγγύησης μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της έφεσης ή να κάνει δεκτή μια χαμηλότερη εγγύηση ύψους 100 εκατ. δολ. Κι αυτό, με το επιχείρημα ότι η αξία των ακινήτων του 77χρονου πρώην προέδρου υπερβαίνει κατά πολύ το μισό δισ. δολ.

Η ημέρα της κρίσης 

Ο χρόνος όμως μετρά πια αντίστροφα για τον 77χρονο ο οποίος έχει περιθώριο ως τις 25 Μαρτίου προκειμένου να καταθέσει την εγγύηση του σχεδόν μισού δισ. δολ. για την υπόθεση της απάτης την οποία έχασε πρωτόδικα στη Νέα Υόρκη, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Ειρήσθω εν παρόδω, στις 25 Μαρτίου θα αρχίσει να εκδικάζεται και η η υπόθεση χρηματισμού της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.

«Εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εγκαίρως την εγγυητική, ο κ. Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής και ταπείνωσης. Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, θα μπορούσε να επιδιώξει την κατάσχεση των ακινήτων του κ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη ή το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του», σύμφωνα με τους NY Times. Κι αυτό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ ο Τραμπ καλείται παράλληλα να συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.    

«Ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η Λετίσια Τζέιμς, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε να θέσει προς πώληση τα ακίνητά του Τραμπ», σχολιάζει ο Εντουαρντ Λους μέσα από τις σελίδες των FT.

Στην προσπάθειά του να βρει εναλλακτικές, ο Τραμπ θα μπορούσε να επιχειρήσει να καθυστερήσει εκ νέου τη διαδικασία προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πουλήσει ο ίδιος κάποια από τα ακίνητά του, να ζητήσει δάνειο από τράπεζα, να απευθυνθεί για βοήθεια σε πλούσιους φίλους ή ακόμη και… να κηρύξει πτώχευση… προεκλογικά, ενώ διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ…  

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    

 

randomness