Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και την τραγωδία στα Τέμπη: “Δεν ξεχνάμε”

• Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ μέσα στη Λαμία

 

Με τρακτέρ αγρότες της Φθιώτιδας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και συλλαλητήριο μέσα στην Λαμία, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων και συνταξιούχων και ενώνοντας τις φωνές διαμαρτυρίας με τους φοιτητές και μαθητές, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Πάρκου, για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 νέων παιδιών που χάθηκαν στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Ολόκληρη η πόλη βρέθηκε από το πρωί χθες σε απεργιακό κλοιό με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και τους συνταξιούχους να βγαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα.   

Στην κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στην Πλατεία Πάρκου συμμετείχαν και μαθητές από πολλά σχολεία της Λαμίας σηκώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη.




Μετά το συλλαλητήριο στην Πλατεία Πάρκου ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μιλώντας για το χθεσινό συλλαλητήριο, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, Γιάννης Πάτρας, υπογράμμισε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ σαν συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί γιατί δώσαμε μια υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε τους νεκρούς συναδέλφους και τα άλλα θύματα των Τεμπών. Του εγκλήματος αυτού. Πριν ένα χρόνο και πιο πριν, προειδοποιήσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία και στην ασφάλεια των τρένων και δυστυχώς επαληθευθήκαμε. Όμως υπήρχε συγκάλυψη, τότε την καταγγείλαμε και βλέπουμε ότι και τώρα, ένα χρόνο μετά, επιχειρείται συγκάλυψη και αποπροσανατολισμός. Ένα απλό παράδειγμα θα φέρω ότι ακόμα και σε ένα έγκλημα ενός ατόμου γίνεται πραγματογνωμοσύνη και επαλήθευση. Και στο σιδηρόδρομο, σε ένα τόσο μαζικό έγκλημα, υπάρχει συγκάλυψη και προσχώσεις. 




Εμείς είμαστε σε θέση λόγω της εμπειρίας μας τόσα χρόνια στα τρένα και στην ασφάλεια των τρένων στην κυκλοφορία να συμβάλουμε στο να διευκρινιστούν οι αιτίες αυτού του εγκλήματος, όμως όλο αυτό το διάστημα δεν μας καλεί κανένας, δεν ακούγεται η φωνή μας δυστυχώς. Εμείς αγωνιζόμαστε να έχουμε πιο ασφαλή σιδηρόδρομο, να τηρηθούν οι παλιές δικλίδες ασφαλείας που ήταν τριπλή και αυτό προστάτευε μέχρι τότε την ασφάλεια των τρένων, τώρα δεν υπάρχει τίποτα και δυστυχώς φοβόμαστε ότι θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στα Τέμπη, αργά ή γρήγορα! Γι’ αυτό, ζητάμε να επανέλθει ο παλιός κανονισμός, να μπει προσωπικό, να έχει ασφάλεια, να είναι ο προϊστάμενος κυβερνήτης του τρένου να είναι η τρίτη δικλίδα ασφαλείας όπως ήταν και παλιά.




Εκτός από αυτό, ζητάμε να γίνει ο σιδηρόδρομος ενιαίος ούτως ώστε να μην υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα και κακή συνεργασία και νοοτροπία ανάμεσα στους συναδέλφους, προσλήψεις αντίστοιχα προσωπικού και αγωνιζόμαστε να γίνει αυτό συνείδηση γιατί δεν περιμένουμε και πολλά από τη δικαιοσύνη ούτε και από τους ενόχους που είναι υψηλά ιστάμενοι και οδήγησαν σ’ αυτό το συμβάν. Δείχνουν το δέντρο και κρύβουν το δάσος των κυβερνητικών και διοικητικών ευθυνών.

Εμείς ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες τουλάχιστον στη συνείδηση του κόσμου. Εκεί είναι που παίζει ρόλο, εκεί θα αποδοθεί δικαιοσύνη, εκεί πιστεύουμε ότι μπορεί να καταλάβει ο κόσμος τι συνέβη». 




Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργος Οικονόμου, επεσήμανε: «Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και τότε είχαμε δώσει όρκο ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Είμαστε σήμερα εδώ λοιπόν και μετά από ένα χρόνο, είδαμε τι έγινε και στην Εξεταστική, που… πετάγανε χαρταετό τόσες μέρες η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι εκεί της εταιρείας που το “κουκούλωσαν” στα γρήγορα. Εμείς είμαστε εδώ και απαιτούμε να ριχθεί άπλετο φως. Χάθηκαν 57 ψυχές. 57, στην πλειοψηφία τους, νέοι άνθρωποι εντελώς άδικα και αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο. Το μαρτυρούν και οι 160 νεκροί στους χώρους δουλειάς το 2023 κατά πολύ αυξημένο από το προηγούμενο χρόνο, είναι η πολιτική του κόστους οφέλους που φτάνει αυτή η πολιτική ακόμη και να σκοτώσει δηλαδή τους ανθρώπους όπως έγινε σ’ αυτό το έγκλημα στα Τέμπη, όπως έγινε στις πλημμύρες, στις πυρκαγιές, στους χώρους δουλειάς. 




Είμαστε εδώ και για όλα τα προβλήματα που απασχολούν το λαό σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό, έχουν βγει πολλοί στο δρόμο.

Οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι εργάτες σε κάθε χώρο δουλειάς.

Διεκδικούμε λοιπόν, κόντρα σε όλα αυτά που μας… σερβίρουν σήμερα, αυτή η ακρίβεια να μη μας πνίγει, όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης να είναι φτηνά για το λαό και ζητάμε αύξηση των εισοδημάτων».




Ο εκπρόσωπος των φοιτητών, Νάσος Σάλτας, τόνισε για τη χθεσινή συγκέντρωση: «Ένα χρόνο μετά, κάνουμε πράξη τη δέσμευση που δώσαμε σ’ αυτό εδώ το σημείο ότι το έγκλημα αυτό, δεν θα ξεχαστεί και δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Γιατί πρέπει πραγματικά να αποδοθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους αρμόδιους και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τα 57 άτομα, τους 57 συναδέλφους μας που δεν γύρισαν ποτέ πίσω, για τις οικογένειές τους, για τα ίδια τα θύματα και συνολικά για εμάς που παίρναμε πολλές φορές στο τρένο και θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς στη θέση τους. 




Αυτή τη στιγμή απ’ ότι πληροφορούμαστε, η Ελλάδα έχει νεκρώσει, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, μεγάλοι χώροι δουλειάς και φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές, μετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Είπαμε ότι έτσι θα έπρεπε να γίνει κι έτσι έγινε.

Είπαμε ότι δώσαμε μια δέσμευση και φέτος την κάναμε πράξη. Και για τα θύματα και για τα νέα Τέμπη που μας προετοιμάζουν, γιατί ο παρανομαστής είναι κοινός, είναι η πολιτική του κέρδους πάνω από τις ζωές κι εμείς αυτό, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».





• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη πραγματοποίησαν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης εργαζόμενοι, αγρότες, μαθητές και απλοί πολίτες.

Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου ενώ μαθητές και εργαζόμενοι κρατούσαν πανό ζητώντας δικαίωση στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών.
• Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, οι μαθητές του Λυκείου Δομοκού πραγματοποίησαν πορεία στον κεντρικό δρόμο του Δομοκού.
Οι μαθητές, με τον τρόπο αυτό, εξέφρασαν τη λύπη τους αλλά και την στήριξη τους ζητώντας δικαιοσύνη για τα αδικοχαμένα παιδιά.

• Οι καμπάνες σε όλη τη Φθιώτιδα οπως και σε όλη την Ελλάδα ήχησαν πένθιμα με την εκκλησία να τιμά με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των αθώων ψυχών που χάθηκαν τόσο αδικα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.





Δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα για Τέμπη και σιδηρόδρομο


Hμέρα θλίψης και περισυλλογής για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις δομές του η χθεσινή. 

“Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, την 28η Φεβρουαρίου 2023, αποτέλεσε εθνική τραγωδία, που μας συγκλόνισε όλους” αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεσμεύεται για ανεξάρτητη από τη δικαστική έρευνα, διερεύνηση από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα, με σκοπό να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην αποτροπή σιδηροδρομικών ατυχημάτων στο μέλλον. 




Η δήλωση Σταϊκούρα:

“Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκ μέρους και του συνόλου των εργαζομένων του, εκφράζει την οδύνη της για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως νέων παιδιών, τη βαθιά θλίψη της προς τις οικογένειες των θυμάτων και την ειλικρινή συμπαράστασή της προς εκείνες και εκείνους που ταξίδευαν με τα μοιραία τρένα εκείνο το βράδυ.

Προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους διασωθέντες, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταθέτουμε την ισχυρή δέσμευσή μας απέναντι σε ένα διπλό καθήκον:

1ον Την ανεξάρτητη από τη δικαστική έρευνα, διερεύνηση από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα, με σκοπό να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην αποτροπή σιδηροδρομικών ατυχημάτων στο μέλλον.

2ον Την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Ήδη, τον τελευταίο χρόνο, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν στην εγκατάσταση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με το απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στο δίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2023, από την κακοκαιρία «Daniel».

Κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών είναι η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του”. 





Νέα Αριστερά Φθιώτιδας: Δεν ξεχνάμε τίποτα, απαιτούμε δικαιοσύνη


Τις απεργιακές κινητοποιήσεις φοιτητών, αγροτών και εργαζομένων στη Λαμία στήριξε και η Νέα Αριστερά Φθιώτιδας:

“Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Τότε που ο λαός και η νεολαία γέμισαν οργή και θυμό για τους 57 συνανθρώπους μας που χάθηκαν.

Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπεκφεύγει τις ευθύνες της. Για τη χρόνια εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, για τη μείωση του προσωπικού, για την αδιαφορία της να προχωρήσει σε έργα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ασφάλειας των υποδομών.




H εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε για το έγκλημα στα Τέμπη αποδείχθηκε μια παρωδία, με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία, αφού αρνήθηκε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, συνέχισε στην εξεταστική με αποκλεισμό κρίσιμων για την υπόθεση μαρτύρων, αλλά ακόμη και μέλους της Επιτροπής, κατασυκοφάντηση μαρτύρων, εξέταση της υπόθεσης ξεκινώντας από βάθος 30 ετών και πλήθος άλλων μεθοδεύσεων.

Το δόγμα “πάμε και όπου βγει” κόστισε τη ζωή δεκάδων εργαζομένων, νέων, φοιτητών.

Τα αιτήματα για δικαιοσύνη, για πραγματική απόδοση ευθυνών, για αναβάθμιση και ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών είναι ακόμα επίκαιρα.

Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις ψυχές των θυμάτων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειές τους.

Ως Νέα Αριστερά έχουμε χρέος απέναντι στους οικείους των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και απέναντι στην κοινωνία, να δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη για την αλήθεια, για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι, για να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη”.





Απέκλεισαν την κυκλοφορία στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού


Δυναμικά συνέχισαν τον αγώνα τους και την Τρίτη οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του μπλοκου της Κηρίνθου στη Βόρεια Εύβοια, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων της περιοχής στο Μαντούδι.

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες από το μπλόκο της Κηρίνθου κινήθηκαν με πορεία μέχρι το Προκόπι όπου και απέκλεισαν κυκλοφορία στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού και έκοψαν την Εύβοια στα δύο.






Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα


Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Αθήνα στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Λίγο μετά τις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας» συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

«Σήμερα η απεργία μας έχει διττό στόχο. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών και είμαστε εδώ όπως ήμασταν και πέρσι για να δώσουμε λόγο τιμής, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται. Δεύτερος λόγος είναι ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτούς τους μισθούς και με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε σήμερα μια μάχη. Τη μάχη της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φτάνει πια ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Η ΑΔΕΔΥ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της διεκδικεί μεταξύ άλλων «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις - κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας». Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή. Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή διαδηλωτές και διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των 57 νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ. Λίγο αργότερα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον διαδηλωτές και διαδηλώτριες από πρωτοβάθμια σωματεία που είχαν συγκεντρωθεί στα Χαυτεία κατευθύνθηκαν λίγο πριν τις 15.00 μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train.

Οι συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.  Παράλληλα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train και στη συνέχεια έγραψαν «Οι ζωές μας» στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά.

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου 20.000 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 2 το μεσημέρι, ομάδα ατόμων αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης και πέταξε βόμβες μολότοφ προς τον προαύλιο χώρο της Βουλής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια σημειώθηκε νέα επίθεση με μολότοφ στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ.

Ακολούθως η ένταση μεταφέρθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, πριν την έναρξη των πορειών, συνελήφθησαν 4 άτομα, καθώς κατά την διάρκεια ελέγχου που έγινε στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, βρέθηκαν μέσα σε σακίδια που είχαν 10 μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Επιπρόσθετα συνελήφθησαν ακόμα δύο άτομα, που φέρονται να επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς, ενώ έγιναν και 6 προσαγωγές.

• Απεργιακή συγκέντρωση για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας πραγματοποιείται, με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι ομιλητές, εκπρόσωποι σωματείων ζήτησαν "απόδοση ευθυνών" και "τιμωρία των ενόχων", αλλά και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές μεταφορές.

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας, μετά την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων. Στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού διαδηλωτές έριξαν μπογιές, βόμβες μολότοφ και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που απάντησαν με ρίψη χημικών και οβίδες κρότου-λάμψης. Η ένταση συνεχίστηκε και έξω από το Διοικητήριο, όπου κατέληξε η πορεία, όταν διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί τους απώθησαν με καπνογόνα.

• Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α. Επίσης, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών.

• Mε το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ….», πλήθος κόσμου τίμησε στα Γιάννενα, τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, πριν από ένα χρόνο. Χιλιάδες Γιαννιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού κέντρου και της ΑΔΕΔΥ για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.

Την ώρα της κινητοποίησης, μία ομάδα νεαρών εισέβαλε βίαια, στο γραφείο της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρίας Κεφάλα, κατέβασε την ελληνική σημαία από το μπαλκόνι και τοποθέτησε ένα μαύρο πανό.


Τέμπη: Μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας


Μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας και απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Λάρισα, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου χάθηκαν 57 ζωές.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στον τόπο του δυστυχήματος, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο, ενώ όλες οι ενορίες της Μητροπόλεως προέβησαν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες.

 

 

Φωτογραφίες