Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αναστολή όλων των αδειών για τα αιολικά ζητούν Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι στη Στερεά!

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τα αιολικά πάρκα τάσσεται ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ζητώντας να επανεξεταστεί εκ βάθρων το συνολικό πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης των αιολικών σταθμών.

Ο Περιφερειάρχης, με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, απευθύνεται με επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους Δήμους ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών που έχει εγκατασταθεί στη Στερεά Ελλάδα και ζητά:

• να επανεξεταστεί εκ βάθρων το συνολικό πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης των αιολικών σταθμών.

• Έως τότε να ανασταλεί κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας.

• Παράλληλα, να αναβαθμιστεί ουσιωδώς το πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελημάτων για τους πολίτες, όσον αφορά τα ήδη εγκατεστημένα πάρκα.

“Με πλήρη αντίληψη της εθνικής ανάγκης για απολιγνιτοποίηση, αλλά κυρίως με βαθιά επίγνωση των προβλημάτων που δημιουργεί η άναρχη εξάπλωση των αιολικών πάρκων, οικοδομούμε μια διεκδίκηση με ισχυρή πολιτική βούληση και σοβαρή τεχνοκρατική τεκμηρίωση” σημειώνει ο κ. Σπανός.

Η Στερεά Ελλάδα, υποστηρίζει, «φιλοξενεί» το 41% των ανεμογεννητριών της χώρας. Εγκαθίστανται και εξαπλώνονται άναρχα και μαζικά, συχνότατα εκτός χωροταξικού πλαισίου, σε δάση, σε περιοχές Natura, σε θέσεις με αδίκως αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ή με ξεχωριστό φυσικό κάλλος.

Με τις τελευταίες ανακοινώσεις,καταλήγει ο Περιφερειάρχης, διαφαίνεται η ραγδαία κλιμάκωση του ήδη προβληματικού φαινομένου, ιδίως στην Εύβοια.

“Ως Περιφέρεια, γνωμοδοτούμε για τις αδειοδοτήσεις, πάντοτε εισακούγοντας τις απόψεις των Δήμων, δηλαδή των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, βάσει Νόμου, δεν αποφασίζουμε”.

H επιστολή του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα και υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη:

“Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ως χώρα, και στο πλαίσιο συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρέωση για τη βελτίωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος με την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και την απεξάρτησή μας, κυρίως από τον λιγνίτη αλλά και τα λοιπά συμβατικά καύσιμα.

Η μετάβαση αυτή όμως, την οποία και επί της αρχής στηρίζουμε, θα πρέπει να γίνεται με αρχές και κανόνες, όπως είναι:

• η ύπαρξη σχετικού χωροταξικού πλαισίου και ο σεβασμός σε αυτό

• η προστασία του περιβάλλοντος

• η προτεραιότητα ανάπτυξης της κάθε περιοχής σύμφωνα με τιςδυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της

• η ενημέρωση και η ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων με τους φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ενισχύοντάς τους θεσμικά με ουσιαστικές και καθοριστικές δυνατότητες παρέμβασηςγια τις επενδύσεις ΑΠΕ

• η τήρηση τουμέτρου και της στοιχειώδους αναλογικότηταςανά τις περιοχές της χώρας.

Όπως γνωρίζετε, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παράγεται ήδη το 41% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας μας με 1678MWεγκατεστημένη ισχύ, όταν άλλες Περιφέρειες έχουν λιγότερα από 50MW!

Είναι συνεπώς προφανές ότι η Στερεά Ελλάδα όχι μόνο έχει αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην εθνική αυτή προσπάθεια, αλλά «φιλοξενώντας» σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ισχύος της χώρας, υφίσταται ένα απολύτως δυσανάλογο προς τα μεγέθη της βάρος.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι αυτή η ραγδαία εξάπλωση των αιολικών σταθμών κατά τα τελευταία έτη στη Στερεά Ελλάδα, έχει οδηγήσει στο να έχουμε περιοχές, όπως η Νότια Καρυστία, υπερκορεσμένες από ανεμογεννήτριες.

Ακόμη, πλήθος από διάσπαρτα πάρκα ανεμογεννητριών, σε θέσεις δασικές, ενίοτε και σε περιοχές Natura, ή με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και σε κάθε περίπτωση πάρκα που αλλοιώνουν βάναυσα την αισθητική τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν εναρμονίζονται με καμία έννοια χωροταξικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν πολύ μικρή ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες, αφού γεννούν ελάχιστες θέσεις εργασίας και πενιχρά ανταποδοτικά οφέλη.

Δημιουργούν δε, πλασματικό ΑΕΠ στη Στερεά Ελλάδα, που την κάνει να φαίνεται πλουσιότερη από όσο είναι στην πραγματικότητα, με προφανείς συνέπειες για τη μελλοντική διεκδίκηση κοινοτικών πόρων.

Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει έντονη η ανησυχία στους συμπολίτες μας για το που μπορεί να φτάσει αυτή η εξάπλωση, που ήδη καθίσταται απειλητική για τον τόπο.

Η δε εν θέματι ανακοίνωση, επέτεινε την ανησυχία και έχει ήδη προκαλέσει έντονες και εύλογες αντιδράσεις.

Η Περιφέρεια ζητά από τους υπουργούς :

• να επανεξεταστεί εκ βάθρων το συνολικό πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης των αιολικών σταθμών

• έως τότε να ανασταλεί κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάστασηαδειοδοτημένης μονάδας.

• Παράλληλα, και όχι εναλλακτικά προς τα ανωτέρω, να θεσπιστεί ένα ουσιωδώς αναβαθμισμένο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελημάτων για τους πολίτες, όσον αφορά τα ήδη εγκατεστημένα πάρκα.

Επιπλέον, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά, σχετικά με την ανακοινωθείσα σχεδιαζόμενη επένδυση, κυρίως όμως για τον συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, η οποία θα συμβάλει στην ορθή και αποτελεσματική λειτουργία για την τήρηση των κανόνων χωροταξίας, θα εξασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή, αλλά και το λεγόμενο «μέτρο» στην ίδρυση και εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Σε ό,τι μας αφορά θα σας προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων και προτάσεών μας καθότι το υπόψη θέμα είναι για εμάς εξόχως σημαντικό.
Αφορμή για την αντίδραση του Περιφερειάρχη στο θέμα των αιολικών αποτέλεσε το δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το επενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470.4 MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και«EDPRenewablesS.A.», π/υ 489 εκ. ευρώ, που εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.


Αντιδρούν και στα Άγραφα


Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης προκειμένου να συζητήσει μαζί του όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το Δήμο Αγράφων με σημαντικότερο το ζήτημα των αιολικών πάρκων. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας.


Συγκεκριμένα συζητήθηκε το θέμα των επιπτώσεων από την πιθανή εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στη Βαλαώρα, σε ένα κτηνοτροφικό χωριό της Ευρυτανίας κινδυνεύοντας να χαθούν 3.000 στρέμματα αν αλλάξουν χρήση και παραχωρηθούν για Φωτοβολταϊκά.

 Ο Δήμαρχος Αγράφων τόνισε την ανάγκη θέσπισης ειδικού προγράμματος "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" για τις ορεινές περιοχές προκειμένου να αναβαθμίσουν οι δημότες την ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών τους, ενώ έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης απόδοσης ανταποδοτικού τέλους του μεγαλύτερου

Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου της λίμνης των Κρεμαστών από τη ΔΕΗ, η στάθμη της οποίας έχει μεγάλη διακύμανση, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Υπουργός τόνισε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν είναι σημαντικά, δεσμεύτηκε να μελετήσει τα αιτήματα του Δήμου ενώ τόνισε ότι παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, θα υπάρξει στενή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την τοπική κοινωνία για έμπρακτη λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα χρόνια προβλήματα και να υπάρξει δίκαιη λύση.

• Για αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, χωρίς να έχει υπάρξει καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές. κάνει λόγο και ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, κ. Ψαθάς αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική απόφαση Μάλιστα αντιδράσεις προβάλλει και ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Κοντζιάς, τονίζοντας οτι η χωροθέτηση κρίνεται εντελώς ακατάλληλη, καθώς αποφασίστηκε να γίνει σε παρθένες περιοχές αμιγούς φυσικού κάλλους.

Το θέμα των αιολικών απασχόλησε την Τετάρτη και την ΠΕΔ Στερεάς με τους δημάρχους να υποστηρίζουν ότι ναι μεν είναι διάκειται θετικά στην παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, καταθέτουν ωστόσο την κάθετη διαφωνία τους σχετικά με την αναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Περιφέρεια, δηλώνοντας ότι τάσσονται υπέρ της αναστολής κάθε νέας αδειοδότησης μέχρι να αναθεωρηθεί συνολικά το πλαίσιο χωροθέτησης των αιολικών σταθμών.  

Τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νίκος Σουλιώτης θα στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης.

 

 

    

randomness