Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έχει παγώσει η διαδικασία μεταβίβασης σε ιδιώτη επενδυτή και το θέμα θα κριθεί στο ΣτΕ - ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!

• Νέα συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία ζητούν οι εργαζόμενοι



Ανοιχτό παραμένει το θέμα ΛΑΡΚΟ στην Περιφέρεια Στερεάς, ενώ οι εξελίξεις στην εταιρεία απασχόλησαν και την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής με τους εργαζόμενους να ζητούν επίμονα απαντήσεις για το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεών τους και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. 

Το θέμα της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επενδυτή εχει παγώσει και θα κριθεί στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία οπως εγινε γνωστό μετά από δύο αναβολές και «με επείγον αίτημα επίσπευση της διαδικασίας» από την Κυβέρνηση, μεταφέρθηκε για τις 26/3/2024.

Στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου παραβρέθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και παίρνοντας το λόγο περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εργοστάσιο, καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές τους θέσεις για το μέλλον της βιομηχανίας.

Με βάση την ενημέρωση που είχαν από τα υπηρεσιακά κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων, το προηγμένο διάστημα οι συνδικαλιστές - εκπρόσωποι των σωματείων της ΛΑΡΚΟ τοποθετήθηκαν για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο εργοστάσιο, τονίζοντας οτι θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα μέσα απο τις πρωτοβουλίες των σωματείων να επιδιώκουν κοινή συνάντηση των αρμόδιων υπουργείων και Σωματείων με στόχο, όπως είπαν “να πάρουμε ξεκάθαρη συνολική απάντηση για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων”.

Υπέρ της προστασίας των θέσεων εργασίας και της επανεκκίνησης της παραγωγής μέσα από την εξεύρεση σοβαρού επενδυτή, τάχθηκε για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ενώ όπως είπε «σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων».

Με ανακοίνωσή τους χθες τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ αναφέρονται στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μεταξύ άλλων τονίζουν ότι “εκτός «από ευχές» δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Μας δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι παρά την επιδίωξη μας, ο Περιφερειάρχης απέφυγε να αναπτύξει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν με υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυβέρνησης και Επιχειρηματικών ομίλων. 

Από αυτή την άποψη δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ”.

Στην ιδια ανακοίνωση, ωστόσο, τα σωματεία χαρακτηρίζουν ως θετική εξέλιξη την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχει κατατεθεί από το ΚΚΕ ερώτηση στην Βουλή και αναμένεται απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς.




Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Μπασδέκης κατέθεσε ερώτηση στην διαδικασία που ονομάζεται «λογοδοσία της περιφερειακής αρχής» και με αφορμή αυτή την ερώτηση εγινε γνωστό ότι η «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λαμβάνει χρηματοδότηση απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης… για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών…

Για την υλοποίηση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας…. εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και επιχειρήσεων...».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη «οι συναντήσεις εργασίες έδωσαν την ευκαιρία να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη προτεραιότητες και απόψεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του ρόλου του τομέα εξόρυξης και ορυκτών πρώτων υλών και στην πράσινη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.
Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων», όπως είχε δηλώσει για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στην τοποθέτησή του για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μπασδέκης υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα οποία το 80% αυτών βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κ. Μπασδέκης, είναι η μοναδική βιομηχανία που τα αξιοποιεί παράγοντας σιδερονικέλιο, ενώ αποδεδειγμένα έχει τις δυνατότητες να καθετοποιήσει τα προϊόντα της, με παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου, κοβαλτίου, αξιοποίηση των υποπροϊόντων, έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει παράλληλα τις ενεργειακές δυνατότητες που προκύπτουν κατά την λειτουργία της και την φυσική της γεωγραφική ιδιομορφία.




Συνεχίζοντας, ο κ. Μπασδέκης ανέφερε πως η αξία της ΛΑΡΚΟ, κατά ελάχιστη εκτίμηση, χωρίς να είναι δυνατόν να υπολογιστεί η αξία χρήσης των προϊόντων στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, είναι χαρακτηριστική:


1. Τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου, κοβαλτίου και το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., όπου η αξία χρήσης τους είναι αυτή που μπορεί να παράξει, μέσα από την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, σιδηρονικέλιο αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Stock ανταλλακτικών αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ.

3. 2 οικισμοί 400 διαμερισμάτων αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ.

4. Βαρύς κινητός εξοπλισμός αξίας 20 και άνω εκατομμυρίων ευρώ.

5. Σιδηροκατασκευές χιλιάδων τόνων συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η ΛΑΡΚΟ χαρακτηρίζεται ως «”στρατηγικής σημασίας επιχείρηση”», τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας και ως συνέχεια των προηγούμενων Κυβερνήσεων και των κατευθύνσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Φλεβάρη του 2020, το σχέδιο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης ήταν «εκκαθάριση εν λειτουργία, διαγωνισμοί και μεταβίβαση σε νέο ιδιοκτήτη που θα ρίξει κεφάλαια για την συνέχιση της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της, την διατήρηση των θέσεων εργασίας».

«Η Λαϊκή Συσπείρωση επαναλειμένα έχει τονίσει τις ευθύνες για την μέχρι σήμερα πορεία της ΛΑΡΚΟ, τους κινδύνους αυτής της απόφασης, αναδεικνύοντας παράλληλα την πρόταση μας για την αξιοποίηση της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδέκης και επέκρινε τη στάση βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης ότι «για να δικαιολογήσουν την πολιτική της Κυβέρνησης από την μία έριξαν “τόνους λάσπη” για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους και από την άλλη έλεγαν ότι “αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι μονόδρομος για την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διατήρηση των θέσεων εργασίας”» και σύμφωνα με τον κ. Μπασδέκη αυτή την λογική στήριξε και η Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς. 




Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος είναι ότι «μέσα στην τετραετία αυτή έχουν σπαταληθεί από κεφάλαια της ΛΑΡΚΟ και τον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που ήταν αρκετά για τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξη της σε μια κατεύθυνση που να στηρίζεται στις συνολικές δυνατότητες της και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ανέφερε μάλιστα πως τους τελευταίους 19 μήνες έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή, οι εργαζόμενοι διεκδικούν υλοποίηση σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας και η κυβέρνηση τους λέει ότι «δεν υπάρχει από το καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης, αυτό θα το υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Στέφανος Μουτουσίδης τόνισε ότι «το πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους θα ήταν το Υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει μια πολύμηνηπαράταση των συμβάσεων έτσι ώστε μετά την εκδίκαση στο ΣτΕ να γίνει ένας κύκλος συναντήσεων με τον επενδυτή και μετά από αυτόν τον κύκλο, εφόσον είναι αναγκαίο, στην συνέχεια να ενεργοποιηθούν τα διάφορα προγράμματα ανεργίας.

Επειδή όμως το Υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει τι θα πράξει το ΥΠ.ΟΙΚ με τις συμβάσεις, έχει υποχρέωση να περπατήσει στην προετοιμασία ενεργοποιήσεις των προγραμμάτων».

Ολοκληρώνοντας την τοποθετησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μειοψηφίας ζήτησε να ενημερωθεί ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης και της περιφέρειας που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει “πλιάτσικο”, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τους νέους ιδιοκτήτες και δεν θα κλείσει αυτή η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση.