Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συναγερμός σε Δήμο Λαμιέων , Περιφέρεια και Αστυνομία

 

 

 
 
  
 

Συναγερμός εχει σημάνει στις τοπικές αρχές απο τη μεγάλη διασπορά του κορωνοιού στον καταυλισμό των Ρομά στην Ανθήλη , γεγονός που οδήγησε στη λήψη εκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας .  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι  στο Δημαρχείο  με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραίσκου και  την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θανάση Καρακάντζα , του Επιθεωρητή της Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας Γιώργου Κανέλλου , των αρμόδιων Αντιδημάρχων Παναγιώτη Στασινού και Κώστα Σταυρογιάννη και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ανθήλης . 

Η σύσκεψη στο Δημαρχείο Λαμίας είχε αντικείμενο τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να ασκεί ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας μέχρι τη λήξη του λκοντάουν , προκειμένου να γίνει σωστή εφαρμογή των μέτρων και να μην υπάρξουν , οπως είπε ο Δήμαρχος , περαιτέρω συνέπειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στην Τοπική Κοινότητα της Ανθήλης . 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ληφθεί  μέριμνα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Ανθήλης και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Επίσης αποφασίστηκε η  λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας θα εχει η  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας.

Να σημειώσουμε ότι το Αστικό ΚΤΕΛ Λαμίας με απόφασή του μετά την έξαρση των κρουσμάτων έχει διακόψει τα δρομολόγια από και προς την  τοπική κοινότητα Ανθήλης από σήμερα Παρασκευή 8/1  μέχρι και την Κυριακή 10/1. 

  Σήμερα  Σάββατο (9/1) θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος του ΕΟΔΥ στην κοινότητα Ανθήλης για όλους τους κατοίκους από τις 9.00 έως 13.00  

 

                                                 Πως εσκασε η ...βόμβα ! 

Τα πολλά κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ωρών έφεραν πρόσθετα μέτρα στην Ανθήλη του Δήμου Λαμιέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τα γρήγορα τεστ που έγιναν στον οικισμό των Ρομά την Πέμπτη αφού οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό.

Σε 98 συνολικά ανθρώπους βγήκαν θετικοί  οι 16.

Τα στελέχη των κλιμακίων αναζήτησαν και μια γυναίκα Ρομά που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μετά από τεστ που έκανε στο νοσοκομείο της Λαμίας, ωστόσο είχε δώσει λάθος τηλέφωνο και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να την βρουν. Η 51χρονη δεν εντοπίστηκε με αποτέλεσμα να μην γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της.

Τα 16 κρούσματα στην Ανθήλη εντοπίστηκαν σε έξι διαφορετικά σπίτια και πλέον συνολικά οι θετικοί Ρομά στους οικισμούς της Ανθήλης και της Καμηλόβρυσης είναι 22. 

Πολλοί περισσότεροι βέβαια είναι σε καραντίνα και οι αρχές θορυβήθηκαν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σε πολλά περισσότερα τεστ σε Ρομά , λίγες ημέρες πριν τις γιορτές δεν είχε βρεθεί κανένα κρούσμα.Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι τοπικές αρχές στα  μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά τη σύσκεψη τόνισαν τα εξής : 

 

Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος:

 

«Στον οικισμό που διαβιούν οι Ρομά στην Ανθήλη, διαπιστώθηκε ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και κάποια κρούσματα τα οποία προέκυψαν από rapid test τα οποία διενήργησε ο Δήμος Λαμιέων. Αυτό, μας οδήγησε στο να υποβάλουμε ένα αίτημα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και από εκεί στο Υπουργείο και να ζητήσουμε να τεθεί προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας των ανθρώπων, των Ρομά, οι οποίοι διαβιούν σε συγκεκριμένο σημείο της Ανθήλης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αυτό σημείο, είναι διακριτό και διαχωρίζεται με συγκεκριμένες οδούς από τον υπόλοιπο οικισμό της Ανθήλης. Το αίτημά μας αυτό, δεν έγινε δεκτό και σήμερα (σ.σ.: χθες) εξεδόθη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία έθεσε όλη την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης, σε προσωρινό περιορισμό κυκλοφορίας ανθρώπων. Έτσι λέγεται. Δεν είναι αυστηρό και απόλυτο lockdown όπως παρουσιάστηκε. Είναι προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν τα ωράρια που μπορεί να κυκλοφορήσει ο καθένας ο οποίος διαβιεί στην Ανθήλη και ενώ στον υπόλοιπο Δήμο είναι από 21:00 μέχρι 5:00 το πρωί ο περιορισμός, εδώ είναι μέχρι τις 18:00!

Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) σύσκεψη είχε αντικείμενο, τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να ασκεί και πως θα τις ασκεί ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας, στο να γίνει πιστή και σωστή εφαρμογή της συγκεκριμένης ΚΥΑ και να μην έχουμε περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην Τοπική Κοινότητα Ανθήλης.

Συμφωνήσαμε στο τι πρέπει να κάνει ο Δήμος, στο τι πρέπει να κάνει η Περιφέρεια, στο τι πρέπει να κάνει η Αστυνομία και είμαστε εδώ με τη συνεργασία όλων αυτών των φορέων και με αυτά τα οποία είπαμε σήμερα, να εφαρμοστεί αυτή η ΚΥΑ, να συμπληρώσουμε κάποια πράγματα που ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε στην πορεία εφαρμογής της απόφασης ή να διορθώσουμε κάποια άλλα πράγματα, για να μπορέσει να περάσει και αυτή η κρίση η οποία όπως φαίνεται θα διαρκέσει μέχρι 18 Ιανουαρίου όσο είναι και η διάρκεια ισχύος της ΚΥΑ».

 

Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας:

 

«Στη συνέχεια των όσων είπε ο Δήμαρχος, θα αναφερθώ στα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί και είναι μέτρα τα οποία περιορίζουν απλώς, όπως περιέγραψε και ο Δήμαρχος, τις κινήσεις των συμπολιτών μας σαφώς σε μια όχι και τόσο ευνοϊκή συγκυρία διότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες των lockdown έχουν πάρει πάρα πολύ καιρό και αυτή τη στιγμή προφανώς και υπάρχει κάποια πίεση στους συμπολίτες μας γι’ αυτό και ζητούμε να μας συγχωρέσουν αλλά ήταν αναγκαίο, όπως αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος.

Πως γίνονται οι μετακινήσεις; Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση μετά τις 18:00 ενώ στο προηγούμενο lockdown ήταν μέχρι τις 21:00.

Στο δεύτερο κομμάτι για το πώς μετακινούνται κατ’ εξαίρεση κάποιοι συμπολίτες μας από την κοινότητα είτε προς τα μέσα, είτε προς τα έξω, αυτό μπορεί να γίνεται μόνο με βεβαίωση! Πρώτον αφορά όλους τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού ή Δημόσιου Τομέα. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται εκτός των ορίων της Κοινότητας Ανθήλης, έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν βεβαίωση από τον εργοδότη για το ωράριο της εργασίας και για τη συγκεκριμένη διαδρομή η οποία τηρείται για να φτάσουν στη δουλειά τους και να επιστρέψουν! Σε κάθε άλλη παρέκκλιση εκτός διαδρομής, αν βρεθούν σε κάποιο έλεγχο, δεν τους καλύπτει η βεβαίωση! Το τονίζω, αυτή η βεβαίωση είναι εργοδότη βεβαίως, ο οποίος με τη βεβαίωση αυτή, δίνει τη δυνατότητα σε εμάς, σε όλους τους εμπλεκόμενους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ότι αποδέχεται στην εργασία κάποιο συμπολίτη μας ο οποίος προέρχεται από κάποια περιοχή καραντίνας.

Το δεύτερο κομμάτι που αφορά τα μαγαζιά, τα καταστήματα γενικώς. Είναι όλα ανοικτά μέχρι τις 18:00 αλλά εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια. Είναι ανοικτά για να κάνουν μόνο εσωτερική τροφοδοσία! Δεν ισχύει τίποτα μετά τις 18:00. Αν τα μαγαζιά αυτά κάνουν διανομές (delivery), έχουν ένα περιθώριο τριών ωρών ακόμη, δηλαδή να σερβίρουν με delivery άλλες τρεις ώρες αλλά οι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται στο delivery θα πρέπει να φέρουν τη βεβαίωση και αυτοί, που εργάζονται – σε ποιο κατάστημα δηλαδή – και ποιες ώρες κινούνται. Πρέπει να πω εδώ πως ο αριθμός 18:00 είναι μεν καταλυτικός αλλά βασικά το μαγαζί θα κλείσει από τις 17:30, για να μπορέσει ο κάτοικος να φτάσει στο χώρο διαμονής του!

Για τους αγροτοκτηνοτρόφους τώρα, μετακινούνται πάντα με βεβαίωση και αν είναι κτηνοτρόφοι μπορούν να εξέλθουν της Κοινότητας, να επισκεφθούν την κτηνοτροφική τους μονάδα για να μπορέσουν να περιποιηθούν τα ζώα τους. Κάθε άλλη περιποίηση σε ζώα εκτός Κοινότητας, γίνεται μία φορά τη μέρα μόνο για διατροφή και πάλι με βεβαίωση. Να διευκρινίσω εδώ, ότι όλες οι βεβαιώσεις, δίνονται από τον Δήμο, από το Κατάστημα του Δήμου, το οποίο όλες αυτές τις μέρες θα είναι ανοικτό και θα τροφοδοτεί τους συμπολίτες μας με τα ανάλογα δικαιολογητικά για να μπορέσουν να μετακινηθούν. Αν μιλάμε για την περίπτωση αγροτών, ισχύει το ίδιο, βεβαίως αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν γίνονται ιδιαίτερα αγροτικές εργασίες, γιατί είναι μια περιοχή κυρίως ανοιξιάτικων καλλιεργειών αλλά αν χρειαστεί κάτι να γίνει σαν προεργασία στα κτήματά τους, πάλι θα έχουν οι ίδιοι μαζί τους τη βεβαίωση, όπου θα αναφέρεται και η τοποθεσία στην οποία θα μπορούνε να πάνε να καλλιεργήσουν.

Τώρα, για τα σχολεία, με βάση την εγκύκλιο που πήραμε για όλες τις “κόκκινες” περιοχές της Ελλάδας, θα είναι ανοικτά, απλώς να ξέρουν ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν μαθητές ίσως και να μην υπάρχουν όμως αλλά να το πούμε όμως που μετακινούνται από τη Λαμία ή από κάποιο κοντινό χωριό κάτι που μπορεί να συμβαίνει αν και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο τέτοιο στοιχείο, θα ενημερώνουν τον έλεγχο σε ποιο σχολείο πάνε, θα πηγαίνουν το παιδί στο σχολείο, θα μπαίνει το παιδί στο σχολείο και θα εξέρχονται της Κοινότητας».

 

Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Γεώργιος Κανέλλος:

 

«Μετά από όσα αναφέρθηκαν αναλυτικά από τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στην περιοχή της Ανθήλης, θέλω να πω από την πλευρά της Αστυνομίας ότι είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες οι καταστάσεις αυτές που ζει η χώρα μας από τον κορωνοϊό, θα πρέπει όμως όλοι μας να συνδράμουμε και να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας, στο να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα και αυτό θα ξεπεραστεί εφόσον τηρούμε τα μέτρα που αποφασίζονται από τους αρμόδιους. Εγώ θέλω να πω από την πλευρά μου, ότι η Αστυνομία θα είναι στην περιοχή της Ανθήλης, θα είναι με στόχο να διευκολύνει και να βοηθήσει τον κόσμο - όχι αναγκαστικά να περιορίσει - με τελικό στόχο να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού και στην Κοινότητα της Ανθήλης αλλά και στις ευρύτερες περιοχές του Δήμου.

Κατά συνέπεια θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες, τους συμπολίτες της Ανθήλης, να δείξουν κατανόηση και συνεργασία κατά τον έλεγχο έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».   

                                   

 

                                                 Τα  νέα μέτρα που ισχύουν στην Κοινότητα Ανθήλης   

 

Μετά τις εξελίξεις αυτές η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα  σε ολόκληρη την Ανθήλη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Κοινότητα Ανθήλης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αποφασίστηκε να ληφθούν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα:

 

Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του τρίτου, του τέταρτου και του πέμπτου άρθρου.

Απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, πάρκα και άλση.

Από τις 5:00 έως τις 18:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

β) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

ε) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

θ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

ι) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

ια) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Μετακινήσεις εκτός των ορίων της Κοινότητας Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Κοινότητας Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο: α) Από και προς την εργασία, β) για λόγους υγείας, γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει η παρούσα ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κατά τον χρόνο ισχύος της παρούσας

 

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 17:30.

 

  Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. 

    

Απόψεις

Μετά από τα προβλήματα που δημιούργησε η "Μήδεια" με την πτώση δέντρων, είχαμε ως αποτέλεσμα την καταστροφή  Δικτύων της ΔΕΗ και της Ύδρευσης.Αποτέλεσμα την Διακοπή...
randomness