Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σύσκεψη στην ΛΑΡΚΟ : “Να αγωνιστούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση για το δικαίωμα στην δουλειά…”

«Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά»: Κάτω από το σύνθημα αυτό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής   με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή, η σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με στόχο να γίνει αφετηρία αγώνων ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος αντιπροσωπείες συνδικάτων από τον κλάδο του Μετάλλου από όλη τη χώρα, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, συλλόγων και φορέων της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Φωκίδας, αλλά και εκπροσώπων δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε έθεσαν τις βάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα και συγκεκριμένα για την οργάνωση κινητοποίησης στην Αθήνα μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Γενάρη.  

Κρατώντας ενός λεπτού σιγή, οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τη μνήμη των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο στα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. 

«Γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, ενδεχομένως να μην έχουμε το ίδιο σκεπτικό, να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα», τόνισε στην εισηγητική ομιλία ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Παναγιώτης Πολίτης.

Επισήμανε όμως ότι η απαίτηση να παρθούν μέτρα για να την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση – εκποίησή της, αλλά να αναπτυχθεί και να προσφέρει στο λαό, μπορούν να γίνουν η βάση για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

«Αυτό που πρωτεύει τώρα είναι να αποκρουστούν τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, όχι για να μείνουν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, αλλά για να οργανώσουμε τον αγώνα μας και για να τα αλλάξουμε», ανέφερε.

«Από αυτόν τον αγώνα δεν θα λείψει κανείς», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Αν. Κορέτζελος, ενώ ο γραμματέας του Γ. Κάζας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα.

Την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων ΙΓΜΕ να σταθεί συμπαραστάτης στις πρωτοβουλίες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μετέφερε ο Χάρης Σμυρνιώτης, ξεκαθαρίζοντας πως στον αγώνα αυτό πρέπει να παίρνουν θέση όλοι όσοι δεν θέλουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας εμπόρευμα.

Το λόγο πήρε ο Θ. Καρακάντζας, αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, υποσχόμενος η Περιφέρεια να βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τις πρωτοβουλίες τους. Τη στήριξή τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς, Λοκρών Θ. Ζεκεντές, Ορχομενού Π. Καράλη και εκπρόσωπος του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας.

Παρεμβάσεις στη σύσκεψη έκαναν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς, του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Φθιώτιδας.

Στην  εισηγητική ομιλία ο συνδικαλιστής της ΛΑΡΚΟ   Π. Πολίτης τόνισε μεταξύ αλλων τα εξής :

«Η σημερινή προσέλευση των εργαζομένων, αλλά  και οι αντιπροσωπείες φορέων, σωματείων, συλλογών, η προσέλευση κατοίκων, απλών ανθρώπων, για εμάς θεωρείται μία πρώτη νίκη, που μπορεί, μέσα από τις σημερινές διεργασίες, να αποτελέσει αφετηρία αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των τοπικών κοινωνιών, τα συμφέροντα της χώρας μας συνολικότερα.

Γνωρίζουμε πως όλοι αυτοί που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, ενδεχομένως να μην έχουμε το ίδιο σκεπτικό, να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα. Σίγουρα όμως μας ενώνει το ενδιαφέρον όλων να παρθούν μέτρα για να μην σκοτώνονται οι εργαζόμενοι στην εργασία, να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, που είναι οικονομικός πνεύμονας όλης της Στερεάς και αυτή, η μεγάλη επιχείρηση, να αναπτυχθεί παραπέρα, να προσφέρει συνολικά στο λαό της χώρας μας σύμφωνα με τις δυνατότητές της, πράγματα που για να διασφαλιστούν θα πρέπει να μην προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εκποίησή της.

(…) Οι επίσημες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δείχνουν επιτάχυνση των αντεργατικών – αντιλαϊκών σχεδιασμών για τη ΛΑΡΚΟ. Υπουργοί και διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσαν την έναρξη εκκαθάρισης εν λειτουργία, έτσι ώστε να προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σημερινή μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη, επιβεβαιώνει ότι οι εξελίξεις μάς βρίσκουν προετοιμασμένους και σε αγωνιστική ετοιμότητα, πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αλλά και όλο το λαό. Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε βασικές πλευρές της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από την εμπειρία τους, μετά από τόσα χρόνια, οι εργαζόμενοι μπορούν σήμερα να δουν ότι η διέξοδος για τη ΛΑΡΚΟ δεν βρίσκεται στο ένα ή στο άλλο σχέδιο που προτάσσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά στον αγώνα για την ακύρωσή τους, σε σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους.

Πηγή:902.gr

Φωτογραφίες