Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θα αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο ; (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η πανδημία είναι καταλύτης αλλαγών και εξελίξεων για τις κοινωνίες. Πρόκειται για ένα κοσμοιστορικό γεγονός που δεν αφήνει κανένα κράτος ανεπηρέαστο. Η πανδημία εφερε τα πάνω κάτω, επηρέασε τα ταξίδια, το εμπόριο, τα χρηματιστήρια, τις πραγματικές οικονομίες, τις σχέσεις των κρατών, τις συναλλαγές των πολιτών, την επικοινωνία των ανθρώπων.
Η πανδημία πυροδότησε πολιτικές αναταραχές και οδήγησε και σε ανατροπές ηγετών οπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών . Φυσικά ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα . Ολα παραμένουν ρευστά και ανασφαλή .
Τον κόσμο τον εχει κυριεύσει η αβεβαιότητα και ο φόβος για το αύριο . Μέσα σε ενα ομιχλώδες τοπίο , είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιές χώρες θα αναπτυχθούν και ποιές θα καταρρεύσουν μέσα σε ενα εντελώς διαφορετικό τοπίο . Ποιές οικονομίες θα αναπτυχθούν και ποιές θα βουλιάξουν στη στασιμότητα . Η εκτίμηση οτι σε πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν χώρες και οικονομίες που υποφέρουν απο χρόνια υποκείμενα νοσήματα , δεν επαληθεύεται απο τα σημερινή σκληρή πραγματικότητα .
Η πανδημία δοκιμάζει σκληρά τις πλουσιότερες χώρες και κλονίζει τα ισχυρότερα συστήματα δημόσιας υγείας . Ολα αυτά ομως είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τις κυβερνήσεις αφου πρώτα τεθεί σε πλήρη ελεγχο η πανδημία του κορωνοιού . Προσώρας οσο ο αόρατος εχθρός κυκλοφορεί αναμεσά μας , τα κράτη και οι κυβερνήσεις παραμένουν σε επιφυλακή , υποχρεωμένα να δίνουν καθημερινά μάχες για να περιορίσουν την μεταδοτικότητα της νόσου . Ωστόσο μέσα σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να διακρίνει κανείς και την ελπίδα . 
Η πανδημία διασύρει στα μάτια των απλών πολιτών τους λαικιστές και δημαγωγούς ηγέτες . Αποκαλύπτει τη γύμνια των συνθημάτων τους και των καταγγελιών τους . 
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθει οτι η πανδημία γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός για τους λαικιστές ηγέτες . Τους αφήνει εκτεθειμένους στα μάτια των ψηφοφόρων τους , καθώς αποδεικνύονται ανίκανοι να τους προστατέψουν απο την φονική νόσο . Την δεκαετία του 2010 ηταν αυτοί που εκμεταλεύτηκαν και αξιοποίησαν στο επακρο τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις στην Αμερική και την Ευρώπη για να πλήξουν τους αντιπάλους τους και να ανέβουν στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές . Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν απο τα λεγόμενα συστημικά κόμματα προκάλεσαν τεράστιες υφέσεις , υψηλά επίπεδα ανεργίας και κατακόρυφη πτώση εισοδημάτων για εκατομμύρια απλών εργαζομένων σε ολο τον κόσμο . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανοδο των δεξιών και αριστερών λαικίστικων εθνικιστικών δυνάμεων .
Σε αυτά τα κόμματα και σε αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες που εναντιώνονταν στο σύστημα , στους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας , στην παγκοσμιοποίηση , στα παραδοσιακά κόμματα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης , αναζήτησαν οι ψηφοφόροι την ελπίδα και τις λύσεις στα οικονομικά τους προβλήματα . Το είδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία , την Ουγγαρία , την Πολωνία και την Ελλάδα . Το είδαμε να συμβαίνει και στην Αμερική και την Μεγάλη Βρετανία με τις ψήφους υπερ του Ντόναλντ Τράμπ και του Μπόρις Τζόνσον . Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν την πανδημία ηταν ολέθριος για τους ιδιους τους ανθρώπους που τους υποστήριξαν .
Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί με τους θανάτους και τα κρούσματα της πανδημίας που καταγράφονται στις δύο χώρες . Οι ΗΠΑ του Τράμπ εχουν την παγκόσμια πρωτιά σε αριθμό θανάτων και κρουσμάτων απο κορωνοιό . Στη δεύτερη θέση η Μεγάλη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον . Είναι τραγικό και να το σκέφτεται κανένας . Στις χώρες με τα πιο ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το παράδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας , καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι .
Οι λαοί στις δύο αυτές χώρες πληρώνουν το βαρύ τίμημα της ανευθυνότητας , της ανικανότητας και της ελαφρότητας των ηγετών τους . Με αλλα λόγια πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους . Διότι ο λαικισμός και η δημαγωγία που σκορπά ανέξοδα , μαγικές συνταγές , εύκολες λύσεις , θεωρίες συνωμοσίας και απροκάλυπτα ψεύδη , εχει κόστος το οποίο το πληρώνουν στο τέλος οι απλοί ανθρωποι που παραπλανούνται .Αλλά είπαμε μέσα σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να διακρίνει κανείς και την ελπίδα . Και σε αυτή τη φάση ,την ελπίδα οτι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα στον κόσμο κυοφορεί η αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία που σηματοδοτεί η εκλογή Μπάιντεν . Ολοι ελπίζουμε να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο !
                                                                                                                                                                                   Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                        Δημοσιογράφος

 

    

Απόψεις

Αθλητικά

Με δύσκολες νίκες έκλεισαν τον πρώτο γύρο της Bundesliga, Μπάγερν Μονάχου και Λειψία, με τους «Βαυαρούς» να διατηρούν το «μαξιλαράκι ασφαλείας» του +4 από τη βασική...
randomness